Daisy en Lazy.

on vrijdag 11 januari 2019




De vaste klussen geven een rustig ritme aan de dagen. Sommigen zouden misschien zeggen .... wat saai!!

Maar het is niet saai. Want er is veel te doen het komende jaar, er zijn zoveel plannen, en een vast dagpatroon geeft dan een soort tegenwicht. Het geeft rust in je hoofd. 

En ook .... is elke dag toch weer totaal anders. Zo was er gisteren géén grote oranje bol, die langzaam in het zuidoosten opkwam in de purperen lucht. Er was helemaal geen zon, de lucht was grijsblauw en koud, en .....  er lag ijs op de plassen!





En toch vonden we een bloempje, Brit en ik. Ik stond er bijna op. Het is ook zo'n nietig dingetje.

Het Madeliefje. 🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

Héél teer, maar dan toch ook weer ijzersterk, want ze bloeit het hele jaar door. Behalve als het vriest. Dus dit was echt bijzonder! (maar het was al wel middag)

Je kunt de groene blaadjes eten. Het bloempje kan je ook eten maar smaakt een tikje bitter. Ze staan erg mooi op een winter salade, bijvoorbeeld met schijfjes rode biet.







Ik heb haar opgezocht in een boek, om na te tekenen. In het Engels heet ze 'Daisy'. Ook al zo'n lieve naam. Ik denk dat het Madeliefje in alle talen een hele schattige naam heeft.

Even verder bladeren, in oude boeken, naar plaatjes van januari.







Januari is een maand die iets oproept van fris en nieuw en teer ... en kneuterig. Met sneeuw en roodborstjes en winterkoninkjes en sneeuwklokjes. Maar  ...

...... mijn januari klus vandaag was helemaal niet fris en nieuw en teer en kneuterig. haha

Ik was de mest van Bella in de moestuin aan het uitspreiden. Hoopje voor hoopje. Gelukkig heeft ze vrij compacte mest, en dan gaat het best makkelijk. En dan is zelfs zo'n hoop mest nog wel leuk. Je ziet er dingen in!

Wat zie je hierin? (niet meteen scrollen)







Nee hoor. Niks saai, die vaste klussen!

Over katten gesproken. Als ik 's avonds wil gaan lezen moet ik onze eigen kat eerst opvouwen. Ze ligt wel een meter uitgespreid over de bank, precies op mijn plek!




Bekje ligt overdag lekker lui te soezen in het hooi, en 's avonds ook nog voor de kachel. Of op de bank. Maar dan ..... klimt ze de ladder op naar de hooizolder en begint de jacht tussen de balken en het roggestro en het hooi. Waar vele muizen wonen.

Wóónden. Het is er al een stuk stiller geworden.

Het gebeurd gelukkig niet vaak, maar soms 'vergist' ze zich. Laatst kwam ze met iets anders binnen. Nog helemaal levend en intact. Ik kon het zó afpakken. En vrijlaten.





Lief, lui, schattig en pluizig.

Maar ook een roofdier.


5 reacties:

Anoniem zei

Ik zie twee kleine konijntjes en een olifantje en een vogeltje die zit te broeden, maar geen kat.
Goh, ijs op het land. Binnenkort gaat het echt vriezen, althans dat zeggen ze. Je kan dan schaatsen op de mini-ijsbaantjes. 😉
Heerlijk zoals Bekkie languit op de bank ligt. Heerlijk knus gezicht.

Lies zei

IJs kregen we hier 'nog' niet, Clarien…
Het vogeltje steelt de show !
Lie(f)s.

Willem zei

Regelmatig word ik ervan beschuldigd met mijn fantasie op de loop te gaan, maar in de koeienvlaai zag ik echt geen kat. Eerder een slakrop die zijn beste tijd gehad heeft. Voor mij was het eerder een eerbetoon van de koe aan het voedsel dat ze genuttigd heeft.
@Renske, is jouw constatering gebaseerd op ervaring, of is het volksweerkunde van het type, waarvan "als het regent in mei, is april voorbij", wel de grootste bekendheid geniet.
Mijn opa placht te zeggen "Snei op sliek, in 3 dagen ies an de diek". Vertaald in de landstaal "Als de sneeuw valt in het slijk, heb je binnen 3 dagen ijs aan de dijk", waarbij je moet bedenken dat in Midden-Drenthe 'de diek`, geen dijk is in waterbouwkundige zin, maar het best te vergelijken is met een veelal onverharde weg door een veengebied of weiland. Ook zo'n stukje volksweerkunde die ook regelmatig uitkwam.
Over volksweerkunde gesproken; de meest tegenstrijdige hoorde je over het weer op Maria Lichtmis; 2 februari. "Lichtmis helder en klaar, geeft een goed bijenjaar/roggejaar", of "Lichtmis donker, de boer een jonker". De roggeoogst zou dan zeer goed zijn, wat in flagrante tegenspraak is met de eerste uitspraak. Het verschil zit in het gebied waar de uitspraken gangbaar zijn. Een is 'geldig' voor het veengebied dat Drenthe omzoomt en de andere werd vooral gebezigd op het zandplateau van Midden-Drenthe. Nog zo eentje "Lichtmis helder, de boer in de kelder". Je ziet; Lichtmis is universeel toepasbaar in de volksweerkunde.

grandma zei

Schattige koeienvlaai 😊 mooi he dat ijs op de plassen. Grote gezelligheid bij jou op de bank .

Anoniem zei

Nou Willem, dat is eigenlijk heel simpel. Verschillende kranten/weersites hebben het erover dat er sneeuw en paar kouden weken komen. Of dat ook zo is zien of merken we dan wel weer.