Planten en superfoods.

on donderdag 13 september 2018




Het Koolhaar ven.

Ik had er nog nóóit van gehoord. En toch bestaat het. Het is zelfs vlak bij ons huis, in het Zwarte Dennenbos.

Een klein meertje. Het is er prachtig. En stil. En nog pure natuur. Er zijn hier nog jeneverbesstruiken, al heel oud, en er is hier waterrietblad, en moeraswolfsklauw, en snaveldief en muizenoor en zonnedauw en biggenkruid, en zelf de klokjesgentiaan stond hier. Vorig jaar.

Maar die kunnen we nu even niet vinden.

Ik ben op stap met de werkgroep 'Planten'. Met Harm en Jan en Lenie lopen we door het bos. En om het ven heen. Harm is boswachter, en dan mag je op plekken komen die voor anderen verboden toegang zijn.







De werkgroep, onder leiding van Jan, bestaat al wel veertig jaar. Al veertig jaar wordt in de omgeving bijgehouden wat er zoal staat aan planten. Of er zeldzame soorten zijn. En hoeveel.

Vandaag is de laatste ronde van dit seizoen. Volgend voorjaar starten ze weer. Ik hoop dat er meer mensen bijkomen, want de groep dunt uit. Er is te weinig animo voor dit soort werk. Terwijl het zo mooi is. Je loopt door het bos te struinen en leert van alles. Ik heb vandaag zeker 20 nieuwe soorten geleerd.






Iets heel anders.

Paul vroeg, 'Als je naar de winkel gaat wil je dan rood fruit meenemen?'
'Waarom per se rood fruit?' vroeg ik.
'Dat is het gezondste fruit.' zei Paul. Hij heeft dat zeker ergens gelezen.

Nou. U vraagt, wij plukken.









En als dat voor rood fruit geldt, geldt dat dan ook voor rode groente?

Ik lees die dingen ook wel, in kranten en tijdschriften, van dit en dit is ineens supergezond, of superfood. Maar ach, ze komen en gaan. En het valt mij op dat er ook altijd wel heel veel geld mee verdiend wordt, door deze of gene, met die superfoods. 

Eet gewoon wat in je eigen tuin wil groeien. En wat in je streek groeit. Lijkt mij. Dat is niet zo duur en wel heel duurzaam, en vaak ook het gezondste.

Maar goed. Wij aten vanavond dus rode groente. Je zou zweren dat het gehakt is.





Maar het zijn gewoon bietenburgers. Van rode biet, ui, kaas, rogge, ei, en kruiden.





Superfood is voor mij voedsel dat niet alleen gezond is voor mensen, maar ook voor de aarde. Dus, wat uit de buurt komt. Wat knisperend vers is. En onbespoten.






Laat je niet opjutten.

Morgen is er weer een andere 'superfood'!




6 reacties:

philivd zei

Zo een bieteslaatje met feta en een honing/mosterddressing,lekkerrrrrrrrrrrrrr

Marie-Louise zei

Ja, dat superfood, ik ben het hartgrondig met je eens. Allemaal commercie. Het beste superfood komt gewoon uit je eigen moestuin! Sowieso probeer ik altijd zo lokaal mogelijk te eten. Het stuit mij tegen de borst als je appel helemaal van de andere kant van de wereld komt. Lokaal en met de seizoenen eten bevalt mij toch het beste.

Wieneke zei

Gezond gedacht, Clarien. Het is tegenwoordig een hele kunst om je niet gek te laten maken en gewoon je normale gezonde verstand te gebruiken. Kleurig eten is gezonder dan bleek eten en lokaal voedsel hoeft niet duur vervoerd te worden.
Vraagje: heeft de boswachter nog iets verteld over de jeneverbes? Ik heb gehoord dat die aan het uitsterven is in ons land. Er komen geen jonkies.

Willem zei

@Wieneke, het uitzetten van het korhoen op de Sallandse heuvelrug had, naar ik begrepen heb ook te maken met de jeneverbes. De zaden worden opgegeten door korhoenders en komen, na het ondergaan van een warmtebehandeling en voorzien van een klein startpakketje mest, weer terug op aarde en kunnen dan gemakkelijker ontkiemen. Tenminste, dat meen ik eens gelezen te hebben. Dat het uitze3tten van korhoenders niet echt een geworden is, heeft ook te maken met onvoldoende voedselaanbod voor de dieren. Ze schijnen ook de nodige insecten en verwant vliegend gespuis in hun voedselpakket te hebben. En hun kuikens hebben die eiwitten zeer zeker nodig.
Met een beetje geluk laat het beleid dat landbouwminister Schouten voorstaat, de zaken ten goede keren, al is dat, hoe je het ook wendt of keert, minimaal een 10-jarenplan. En nog langer als de banken niet meewerken.
Maar ik heb goede hoop.

Lies zei

Toevallig deze middag een bietenbroodje in de oven geschoven, lijkt inderdaad op een gehaktbroodje. 't Smaakte héérlijk (met kleine pel-patatjes).
Lie(f)s.

Wieneke zei

@Willem: Dankjewel voor je toelichting. Hoop moeten we altijd blijven hebben, en veel geduld ;-)