Je werk leuk maken.

on donderdag 2 augustus 2018




Natuurlijk laat ik hier de leukste momenten van de dag zien. De dingen die leuk zijn om naar te kijken. Afwisseling, en veel kleur. Zo krijg je een vrolijke blogpost.

Maar, eerlijk gezegd, is het lang niet altijd allemaal zo afwisselend en zo kleurig.

Neem vandaag. We waren alwééér aan het aardappels rooien en aan het rogge dorsen.





Saai?

Nee ik vind van niet. Want toch is elke dag weer anders. En ... we moesten wel. Want door de hoge bodemtemperatuur ... doen de groenten rare dingen.

De aardappels gaan al uitlopen, onder de grond. Ik heb dat nog nooit meegemaakt, dat dat begin augustus al gebeurde. Dus ... dat is niet saai. Dat is iets nieuws. Al is het géén goed nieuws, en konden Miriam en ik vandaag dus ook weer met die hitte aan het graven. We willen zoveel mogelijk aardappels redden.





De bieten maken allemaal nieuwe kleine witte worteltjes aan. Droogte-stress. Ook heel bijzonder. Maar ook weer géén goed nieuws. Want dat kost allemaal energie, en de biet levert dan zijn suikers in.

Daarom moest dat er ook uit. De wortelen doen het nog wel aardig goed. De worden mooi lang en recht dit jaar, op zoek naar water, waar ze steeds dieper en dieper voor de grond in moeten groeien.

Dat gaat wel ten koste van de smaak en de knapperigheid. Dus, een deel van de wortels werd ook geoogst.




Vanmiddag. Administratie opruimen.

Je vraagt je af waarom er nog steeds zoveel post per brievenbus komt. Dikke stapels papier hebben wij liggen, wat allemaal in mappen moet. Dat doe ik één keer per half jaar. Als het regent. Of bij een hittegolf. 😊

Saai? Och. Koffie erbij, mooi rustig pianomuziekje. Dan valt het wel mee.

En als alles weer opgeruimd is ben je er een half jaar weer vanaf.

 



Vanavond. Een pilates les voorbereiden.

Eigenlijk is de opzet van een klassieke pilatesles altijd hetzelfde. De volgorde van de oefeningen staat vast. Saai? Nee, vind ik niet. De afwisseling maak je door je in de personen te verdiepen. Wie kan wat wel, en wie kan wat niet. Per persoon pas je oefeningen aan. Maak ze makkelijker of moeilijker.

Ook kun je, naarmate een groep vordert, de oefeningen uitdagender maken. Gevorderde oefeningen toevoegen. De les groeit mee met het nivo van de cursisten. Dan is zo'n les echt heel leuk om te geven.






Sommige dingen lijken in eerste instantie saai. Maar als je je erin verdiept is het leuk.

Zelfs aardappels rooien. En bieten. 😊





3 reacties:

Anoniem zei

Zo te zien werken jullie ook in de volle zon. Is een partytent niet handig om in de schaduw te werken. Als je deze niet vastzet kan je hem meeverhuizen naar de volgende rooiplek.
Wat de droogte betreft, is druppel-irrigatie niet iets, aangezien men er van overtuigt is dat er in de toekomst nog vaker dit soort lange hittegolven komen. Als je er dan ook nog een tijdklok opdoet, dan heb je daar geen omkijken naar en de groenten enz zullen er blij mee zijn.
Je verspilt op zo manier ook niet echt water.

Wieneke zei

Het is wel een strijd tegen de droogte, he Clarien. Ik bewonder jullie spirit, hoor. Redden wat er te redden valt is nu het beste, maar jammer is het wel. Misschien volgende week regen? Laten we het heel hard hopen. De droogte, de langdurige hitte..... allemaal meer dan zorgelijk. Misschien is deze zomer wel de aanzet tot het nemen van maatregelen voor de toekomst?

Willem zei

Zoals een hoofdrol in een toneelstuk alleen bestaat bij de gratie van de bijrol, zo bestaat spannend werk, alleen bij de gratie van saai werk. Hierbij moet ik meteen aantekenen dat zowel spannend als saai relatieve begrippen zijn. De werkelijkheid is gewoon dat het een niet kan bestaan zonder het ander. En als je aan 'saai' werk een dimensie toevoegt, is het opeens een stuk minder saai.
Een muurtje metselen bijvoorbeeld lijkt op het eerste gezicht uitermate saai; steentjes stapelen is het in essentie, maar elke metselaar zal dat tegenspreken en je meteen wijzen op de vorm, speciesamenstelling, vochtgehalte, hardheid van de steen, etc. Voor hem is het 'steentjes vlijen' niet meer dan een tussentijdse bewerking om tot het gewenste eindresultaat te komen. Wat ik hier neerpen over de metselaar kun je vrijwel één op één ook zeggen over tuinwerk, of welk ander werk ook maar. Ik wil maar zeggen, op het moment dat je je werk doet met hart en ziel zal het, voor jezelft in ieder geval, nooit saai worden al lijkt dat voor de buitenwereld wel het geval.