De belangrijkste eigenschap van een tuinder is dat hij of zij vooral zorgzaam moet zijn. Als je geen zorgzaam type bent, begin er dan maar niet aan. Want dan vind je er niks aan.
Een tuin houden .... dat is vooral zorgen vóór.
Zoals je soms ook zorgt voor je huisgenoten, en voor je huis, of voor je dieren, zo zorg je in een tuin eigenlijk steeds maar ervoor dat de planten het optimaal naar hun zin hebben.
Onkruidjes weghalen, schoffelen, de losgemaakte aarde weer tegen de planten aan harken, beetje poepsoep of compost erop, beetje water gieten. Beestjes weghalen. Nog meer beestjes weghalen.
Je krijgt al snel een scherp oog voor planten. Je ziet dan aan de kleur van het blad, aan bladvlekjes, aan de stand van de steel en de krop, wat hij nodig heeft. Wat extra water. Of wat extra voeding. En soms moet je complete planten weghalen, want dan staan ze te dicht bij elkaar en worden ze lang en dun en slap.
Je bent héél veel tijd kwijt aan het weghalen van beestjes. Dat is nou eenmaal zo. Zoals bij die aardappels, al die zachte oranje larven ....
..... maar je wordt wel beloond! Vandaag ben ik maar eens gaan schatgraven.
Die aller-allereerste aardappels ..... zoals die smaken .... dat is met geen pen te beschrijven, zo lekker! Vers geroosterd uit de oven, met alleen wat tijm, wat olie en wat zout .... en dan zó op het bordje.
Knapperige sla erbij, nou, dan zijn al die zorgen snel weer vergeten hoor!
Nog even over de tomaat.
Alle tomatentips van Tomatendokter staan op mijn blog, maar nog niet ordelijk bij elkaar. Daar moet ik nog even voor zorgen, dat dat nog gebeurt.
Maar nu alvast een tekening van hoe dat zit met die dieven weghalen. Zoals beloofd.😉
Je ziet het hieronder. Alle okselplantjes haal je weg. Het beste is met een scherp mesje. Hoe kleiner en scherper het wondje, hoe beter het herstelt. (eerlijk gezegd breek ik ze zelf meestal zo met de hand af, maar mijn tomaten doen het dan ook nooit zo goed)
Maar bij het eerste vruchttakje haal je daar tegenover alleen maar een deel van de dief weg. Het eerste blad laat je zitten. Dat doe je vervolgens zo bij alle dieven tegenover de vruchttakjes.
Is het zo duidelijker?
En morgen, de trekking voor het boekje. Fingers crossed! 😊
5 reacties:
Jaaa, ik snap hem. Bedankt. Zat gister naar die foto's te turen maar zag het niet. Nu wel. Vwb dat zorgen. Ik trek het me bijna persoonlijk aan als een plant of groente het niet goed doet vooral als ik niet snap waarom niet ;-) Zoals mijn erwten dit jaar. Helft kwam niet op, nagezaaid en weer niet. Snap het niet. Vandaag gaat het langs de kust waaien en dan waaien mijn nog kwetsbare snijbonen kapot. Zat vannacht te peinzen hoe ikze kan beschermen. Ja dat zorgen he. En dan heb ik het nog niet eens over mijn echte kinderen!
Wendy
Ik ken het moestuingevoel: Niets is fijner dan door je moestuin lopen en zien hoe alles groeit en bloeit! En dan die eerste oogst. Ik wordt er ieder jaar weer even blij van. Helaas gaat er natuurlijk ook altijd wat mis, maar dat hoort ook bij moestuinieren. Verleden jaar had ik voor het eerst knolvoet in mijn moestuin. Dat was wel even slikken. Geniet van je tuin!
Dankjewel voor de uitleg!!
Ja, ik snap het. Hartelijk dank.
Hier blijft de moestuin hangen (als het al niet rot) owv veel te veel regen. Maar we moeten het toch nemen zoals het komt - alleen als het te droog is kunnen we wat bijsturen!
De nieuwe aardappelen zijn ook klaar en ik wil ze ook wel eens in de oven klaar maken - nog nooit gedaan. Steeds gekrapt(met een t of met een d?) na ze eerst eens gerutseld te hebben in een emmer met water en een klomp en dan koken en dan later bakken in een pan(braadpan)
Hoelang moeten ze in oven met jou recept? EERst koken of niet?
Een reactie posten