Griep.

on dinsdag 27 februari 2018




Weer een zieke.

Dit keer was het jongste dochter, in Groningen. 'Mam je hoeft me niet te halen hoor ik red me wel.' Ja hoor, tuurlijk. In je koude studentenkamertje in zo'n goedkoop neergezet studentenhuis, met dunne wandjes en een verwarming die het amper doet. Tuurlijk.

Dan ben ik zo blij dat ik geen 24/7 mega belangrijke baan heb. En dat ik een auto heb. En een volle tank benzine. En dat ik de dieren gerust een paar uurtjes alleen kan laten. Dus hop daar gaan we weer.

En kijk nou, in Groningen sneeuwde het, om 13.00 vanmiddag.





Ze is thuis. In een warm bed met een schone flanellen pyama. Komt je bekend voor? Haha mij ook!

Maar toen. Ik moest en zou vandaag echt iets aan die ratten doen. Maar ik zal je zeggen het gaat met pijn in mijn hart.

Want ook die beesten doen op zich niks verkeerd. Ze willen gewoon alleen maar ... leven. Kunnen zij er wat aan doen dat ze ziektes overbrengen? Dat ze zich zo snel kunnen vermeerderen tot een plaag?

Het zijn mooie beestjes, met een knuffelig bonthuidje, vriendelijke kraaloogjes, en ze zijn super-intelligent. Maar. Helaas.





Ik had drie rattenkisten besteld. Dat zijn een soort stevige plastic schoenendozen. Met aan twee kanten een opening, waar alleen maar een rat doorheen kan. Zo voorkom je dat je kat of je kip in een val terecht komt.

Die kisten zet je neer in de buurt van de ratten. Met wat voer erin. Ik had er wat stukjes rauw vlees en wat kaas in gelegd.

Na een paar dagen zijn de ratten aan die dozen gewend, en kan je er de vallen in plaatsen. Zet de dozen goed tegen een muur aan, want net als muizen lopen ratten nooit dwars over een terrein maar altijd langs de randen. Vul de vallen met wat pindakaas, zet ze op scherp, en plaats er twee in elke doos.







Misschien denk je nu wel ... gatver Clarien ... waarom schrijf je dat allemaal op ...  maar ik vind dat je toch moet weten dat als je zelfvoorzienend wil leven, dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is.

Het is niet alleen maar mooi genieten op het platteland, en lekker bourgondisch achterover hangen en de druiventrossen vallen wel omlaag.

Nee het is hard werken, dat ten eerste, en het is ook, soms, hard moeten zijn voor dieren. Want, als je alleen maar zacht bent voor dier en plant, dan kom je eronder te zitten. Hard zijn, maar wel eerlijk, en wel duurzaam en biologisch.

Zo zou ik nooit gif plaatsen. Waar dieren langzaam van sterven. Als een dier dood moet, dan snel, en pijnloos. Maar eerlijk gezegd ... het went nooit. Elk dier dat dood moet, al is het een slak of een wesp of een vlieg, ik ben er niet blij om.

Ook hier in Punthorst begon het te sneeuwen. Oh dat blijft toch altijd mooi ... sneeuwvlokjes ... die mooie kristallen uit de lucht.





En al snel werd het een complete sneeuwstorm. Mooi!

Wat ook heel mooi is, met die sneeuw, durf ik de kachel weer aan te doen! Want sneeuw op het dak, betekent vocht, en dus minder kans op vonken op het droge riet.



 


De patient komt ook even bij de kachel zitten.

Is het je wel eens opgevallen hoe verschillend mensen reageren op één en hetzelfde griepvirus? Bij ons is het zo dat het ene kind er een verschrikkelijke migraine van krijgt, en geen hapje voedsel kan binnenhouden, en één hoop ellende is.

En het andere kind, bij dezelfde griep, heeft vooral enorme keelpijn, en soms oorpijn. Maar lust nog wel een bordje eten. 'Eet' zichzelf beter.




Liters en liters kamille thee gaan erdoorheen, met honing en citroensap. 

Wat de kinderen ook altijd kregen toen ze klein waren, was een appeltje, geschild, en dan in héle dunne plakjes. Dat is een van de eerste dingen die je weer kan eten als je ziek bent geweest.







En een derde kind kreeg altijd vooral last van de maag. Bij dezelfde griep. Heel bijzonder hoe verschillend mensen reageren.

Die citroenen he, daar moet je echt de pitjes van bewaren! Stop ze in een potje met wat aarde. En zet het op een zonnige plek. Zo mooi, een citroenplant op je vensterbank. En lekker dat die ruikt als die bloeit!!

Of er ooit citroenen aan komen .... een kwestie van een beetje geluk en heel veel goede zorg. Maar probeer het gewoon. Kost je niks.






9 reacties:

Willem zei

Griep, je kunt het beter kwijt dan rijk zijn. Hoewel ik er zelden door geveld wordt, was het dit jaar nogal raak; maar liefst 14 dagen bleef ik ermee sukkelen. Wat bij mij redelijk helpt bij keelpijn is een (stuk van een) rauwe uit eten. Het lijkt vreemd, maar bij mij verzacht het de keel. Als ik honing gebruik krijg ik mot met de praktijkassistente van de huisarts. "Daar vliegt je suiker van omhoog" krijg ik dan meteen te horen. Nou ja, ieder zijn vak en het mijne is lekker de gepensioneerde civiele technieker uithangen die alleen dingen doet (moet doen) die hij leuk vindt.
Wat de citroen aangaat; ik heb jaren terug ook een zaailing opgekweekt met het oogmerk om er ooit nog eens een eetbare variant op te enten. Het zijn inderdaad lekker geurende struikjes, maar de zaailingen hebben ook verschrikkelijk scherpe doorns van een behoorlijke lengte. Verre van aangenaam zoals die kunnen prikken. het struikje staat nu in een winteropslag en ik zag dat daar meer citrusboompjes staan. Zal een dezer dagen eens een eigenaar ervan aanspreken om een mooie ent bij hem of haar los te peuteren. Eventueel ruilen voor een andere stek of plant.

Wonen en leven in Roemenie zei

Goed dat je uitlegt van de rattenval, mensen zien ze overal staan maar hebben vaak geen idee wat dat kastje is. Gelukkig hebben wij geen ratten maar bij de buren zag onze zoon er 1 lopen u hebben hun nog een septictank dus misschien daardoor. Bij ons is die gedempt met puin en een laag aard waar gazon ingezaaid wordt. Wij hadden vroeger thuis ook een rietendak en veel buren met ons die hadden speciale vonkenvangers voor rietendaken op de schoorsteen .Misschien een tip.

Gr uit wit Roemenie Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

Daphne zei

Tja ratten.....ik heb jaren paard gereden, op een boerderij, op een paard die elk jaar een veulen kreeg, in een stal waar ook ratten zaten.....ik zal je de details besparen, maar zorg dat je ze kwijt raakt ASJEBLIEFT.
Ze zijn naast vies ook heel agressief en lelijk en gevaarlijk!! (Zo kun je ze beter omschrijven, want met lieve kraaloogjes en een aaibaar vachtje gaan mensen het zielig vinden)
Ik kom ook niet van het platteland, maar heb in de loop van de jaren wel geleerd dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is.

En die griep, bah bah BAH!!! Hier hebben de kinderen nu vakantie, maar het is vooral veel proesten, hoesten, snotteren en overgeven!
Niks aan zo, we hebben voorjaar nodig.

madelief zei

hahaha, biologische pindakaas...die rat weet niet wat hem overkomt! Begrijp je helemaal hoor!

Wieneke zei

Ja, het is begrijpelijk dat je hard moet zijn en moet ingrijpen Ratten en muizen kunnen ook aan elektrische leidingen 'werken' en daardoor zijn al heel wat stallen met weer andere dieren erin afgebrand. Wij hadden een keertje muizen in de garage en die vingen we in een diervriendelijke muizenval. Ook met pindakaas erin, want goudse hoefden ze niet. Elke morgen ging mijn man met de honden naar een natuurgebied zodat ze konden rennen en dan nam hij de gevangen muis mee in de achterbak om daar los te laten. Wat een watjes zijn wij toch. Ik geloof dat hij zes muizen heeft vervoerd hahahaha.... Maar toen was het kennelijk klaar en we hebben nooit meer last gehad. *klopt even op ongeverfd hout*

Marjorie zei

Wij hebben een tijdje last gehad van mollen in de tuin. Op zich niet erg maar ze zorgden er wel voor dat het grasveld ondermijnd werd en dat onze fruitbomen zodanig ondergraven werden dat ze omvielen. En dat terwijl er een hele dijk vol met grasland langs onze tuin ligt. Waarschijnlijk hebben wij lekker veel wormen in de grond vanwege de organische manier van tuinieren. Dus uiteindelijk hebben we, na allerlei andere manier geprobeerd te hebben, toch maar de mollenvanger laten komen. Hij heeft twee keer moeten komen en heeft 4 mollen gevangen (en die zijn dan dus ook dood want een klem). Nu zijn we er gelukkig alweer een tijde vanaf want het ging me wel aan mijn hart. Maar ja, je enkels breken door de gangen onder je gras is het ook niet. Ik hoop dat ze het opgegeven hebben.

wim zei

Goedendag Clarien, Het kan natuurlijk dat de ratten met het maaisel zijn meegekomen maar het is zeker ook mogelijk dat er bij jullie op het erf al langer ratten huizen. Beesten, voer, groenteresten enz op het erf is een tafeltje dekje voor ratten. Ratten maken gangen en leven veel onder de grond dus je komt ze overdag niet dagelijks tegen. Het is een illusie te denken dat je erf rattenvrij zal worden. Dan is het alleen beperken van de populatie. Ik bedek mijn groentetuin met gras, blad, groenteafval enz. Dit is geen tafeltje dekje maar een paradijs voor ratten. Vorig jaar heb ik 15 ratten gevangen in een klem, zielig hé. Niet echt voor een boerenzoon. Ratten vangen is niet eenvoudig, maar je zult wel het een en ander opgezocht hebben. Dit jaar ben ik begonnen het erf aantrekkelijk te maken voor roofvogels door een nestkast voor een kerkuil te plaatsen en een hoge zitplaats voor roofvogels midden op het land. Als iemand nog tips heeft hoor ik dat ook graag. Clarien, hopelijk ben je niet teveel teleurgesteld maar je kunt het beperkt houden.
Groetend, Wim

Marc Dufraing zei

Met ratten moet je inderdaad uitkijken. Drijf ook nooit een rat in een hoek om te proberen ze te vangen want die durven je aanvallen. In Frankrijk doe ik chocola op mijn muizenvallen (in huis) en ze vinden het heel lekker want soms gaat mijn val (als ik na een langere afwezigheid terugkom) wel verschillende keren op een dag af en dan is het weer gedaan voor langere tijd.

Mijke zei

Ga er maar van uit dat alledrie je kinderen alledrie een andere griep hebben gehad. Er gaan 7 soorten rond dit jaar ;) Ik ben nu aan de tweede bezig, of is het al de 3e? Allemaal achter elkaar, en allemaal zijn ze weer anders. Het is echt een naar griepjaar! Beterschap voor de patient!