Blue collar, white collar. Blauwe boord, witte boord.
Daarmee bedoel je dan niet zozeer de kleur van je overhemd, maar eigenlijk ... het soort werk wat je doet. Een blauwe boord is meer ambachtelijk werk. En een witte boord is meer kantoorwerk. Sinds wij hier buiten wonen, zijn de taken eigenlijk spontaan verdeeld tussen ons. Paul doet meest het witte werk, en ik het blauwe.
Maar vanochtend moest ik hem achter zijn bureau vandaan halen, want ik moest hout halen, en dat waren planken van 5 meter. Met de aanhanger rijden lukt al wel, maar dit ....
..... durfde ik niet. Gelukkig ging hij zonder al te veel mopperen mee en kwamen we thuis met de planken netjes nog op de kar.
Toen kwam de meneer van het fietspad weer langs. Er moesten allerlei details worden besproken. Het definitieve plan. Het ligt vrij ingewikkeld bij ons vanwege de brug en vanwege een bocht.
'Doe jij dat maar.' zei Paul. 'Ik moet nu bellen.' Dus hij deed vanochtend wat blauw werk en ik deed wat wit werk. 😊
Vanmiddag kwam een briefje van Jacky. Met een recept. Een bietenrecept.
We hebben nog steeds veel bieten en daarom werd dat meteen het menu voor vandaag. Een bietenquiche. Wat vooral erg fijn is dat ik het niet allemaal hoef uit te typen want het staat er allemaal precies op.
Als je op het recept klikt wordt het groter.
Je hebt 5 eieren nodig, en die hadden we nog precies, maar onze eitjes zijn zó klein. Dus ik ging eieren halen bij de kippen.
Ma Kip was eventjes van de eieren af. Ze was aan het eten tussen de andere kippen. En aan het drinken. En wéér eten. Ze at als een bezetene. Ik denk dat het een kort uitstapje was van het broedsel, en dat ze zo snel at om de eieren niet koud te laten worden.
De laatste paar dagen zijn er steeds weinig eieren van de andere kippen. En ik zag nu ook waarom.
Er liggen dertien eieren onder Ma Kip. Die kunnen echt niet allemaal van haar zijn want ze zit er pas een week. Dus de andere hennen leggen er ook af en toe een ei bij.
Want een bont clubje kuikens zal dat worden!
Ik heb ze maar laten liggen want ik hoef geen oud ei in de quiche ...
Een ander project zijn de oesterzwammen.
Elke drie weken, bijna op de kop af, schiet er uit de emmer met koffiedrab ineens een bos paddestoelen omhoog. Je ziet ze hier starten.Over twee dagen zijn ze enorm groot geworden.
Omdat één keer in de drie weken wel wat weinig is wilde ik een tweede emmer opstarten. Gewoon een plastic emmer, gevuld met koffiedrab, waar wat van de starter in zit, en dan wat gaatjes erin maken.
Gaatjes boren. Hm.
Met het kleinste boortje twee gaten boren in het deksel. Maar de boor is niet klein genoeg, de gaten zijn veel groter dan die in de officiële emmer. Zou dat wat uitmaken voor de oesterzwammen?
Of komen ze hier ook gewoon doorheen groeien?
Vanavond had ik een vergadering. Toen ik om elf uur het erf opreed zag ik in het donker Bekje achter een dikke vette rat aanrennen. In de koplampen stopte ze en kwam naar mij toe.
Maar daar moeten we wat aan doen. Aan de ratten. Ik zie er steeds één lopen, een dikkerd, en nu maar hopen dat het steeds dezelfde is.
Klus voor morgen. Ratten vangen. Iemand een fluit?
7 reacties:
Het lijkt me niet dat de oesterzwammen uitgerust zijn met een schuifmaatje of een vergelijkbaar meetinstrument, maar voor een paar centen kun je een speedboortje kopen, geschikt voor hout en kunststof, in diameters variërend van 8 tot 38 mm. De benodigde diameter moet daar dus wel tussen te vinden zijn. Voor het doel waarvoor je het wilt gebruiken hoef je geen dure professionele boor aan te schaffen.
En wat die ratten aangaat; enerzijds kun je zeggen dat ze bij een boerderij horen en ook bij het (nabijgelegen?) water, maar hinderlijk zijn ze zeker en ze staan, terecht of ten onrechte, dat laat ik in het midden, in een kwade reuk. Misschien toch je kat aansporen het jachtinstinct meer te ontwikkelen en verfijnen. Maar het zal niet de eerste kat zijn die op de vlucht gaat voor ratten. Bij de boerderij waar ik opgegroeid ben hadden we altijd 20 of meer katten en maar enkelen daarvan waagden zich ook aan de ratten. Volgens mijn grootvader waren dat de betere katten.
Het is beter om de eieren te merken die uitgebroed moeten worden (en dan dus nieuwe eieren er tussenuit halen), want op deze manier krijg je eieren die niet evenlang onder moeder liggen en ze blijft straks niet dagen langer op het nest zitten om ook de laatste eieren uit te broeden.
Fluiten op de dopjes van de eikels en een melodie proberen??????
Even een aanvulling op het antwoord van Ellen:
Je moet idd je eieren merken als de kloek gaat zitten. Je kunt het beste eieren verzamelen (stuk of 9 past meestal het beste onder een kip. Zie je dat er nog eieren te zien zijn als ze al even zit, dan haal je er nog 2 weg. Oneven past het beste nl)
en als je een broedse kip hebt, alles in een keer eronder. Merken met potlood! En duidelijk, liefst aan 2 kanten, want het slijt er een beetje af tijdens het broeden.
Wat je nu kunt doen is in de avond je eitjes er even allemaal onderuit halen (in het donker blijft het kipje toch wel zitten) en dan even met een smartphone met een zaklamp app je eieren schouwen. In een donkere ruimte. Je ziet dan wel welke eieren bevrucht zijn (adertjes en een donkere bewegende stip na 1 week. Na 2 weken een donkere massa waar je af en toe beweging in ziet en dicht bij 3 weken zie je af en toe beweging die de het vlies de luchtkamer in duwt.)
Die eieren eieren leg je terug (maar niet meer dan onder de kip passen). De rest gooi je voor de zekerheid weg.
Nu komt er niets uit, want ze kan al die eieren ook niet warm houden.
Elke morgen til je ma kip even op. Ik zet ze bij mij altijd even van het nest. Dan weet ik zeker dat ze eet, drinkt en poept, en kun je zelf de eitjes eruit pakken die de andere kippen erbij gelegd hebben. Een ei wat 1 dag bebroed is, kun je gerust nog eten, daar is echt niets mee aan de hand.
Nou, heel verhaal :) Maar zo zonde als het niets wordt. Kuikentjes zijn zo leuk!
Groetjes Carla
Wow wat geweldig weer!! Wat een informatie!!
Willem je hebt me gerustgesteld. Ik laat het dan maar even. Het is eigenlijk best een mooi beest die rat, eerst dacht ik dat het een egeltje was, maar daarvoor liep hij toch te snel. Maar goed voor je het weet is het een plaag dus er moet wel iets aan gebeuren.
Twintig katten krijgen we niet :D:D maar we hebben wel besloten dat Bekje één keer een nestje mag krijgen. En hopelijk zijn de jongen net zulke goeie muize- en rattevangers als de moeder.
Carla en Ellen super dank voor de kippen info. Ik ga er mee aan de gang. Eerst maar de eieren merken die er nu liggen. Het is een oneven aantal, en ze passen nog wel onder Ma (krieleitjes he)
Eieren schouwen .... wat leuk Carla! Ga het vanavond proberen.
Mijn opa had voor het schouwen altijd een houten bakje met daarin een garantie waar een eigen op kon liggen, in het bakje een lampje gemaakt waardoor hij in 1 oogopslag kon zien of de eieren bevrucht zijn. Het is inderdaad een prachtig gezicht zo'n spinnenweb van adertjes! Hij herhaalde het altijd na een week om te zien of iets was afgestorven zodat de kip zich niet zou doodbroeden. Ben benieuwd!
Garantie =gaatje.....
Een reactie posten