Al zo lang ik moestuinier kweek ik tomaten. Dus al een dikke twintig jaar.
Maar al een jaar of twintig gaat het mwah mwah met de tomaten. De planten groeien meestal goed, en er komen ook wel tomaten ..... maar om nou te zeggen emmers en emmers ..... neu. Veel bloemen rijpen niet af .... de planten worden soms te groot of de vruchten kunnen niet goed rijpen ....
.... ik heb altijd het gevoel dat het veel beter kan, met die tomaten.
Het is een belangrijke vrucht, de tomaat, wij gebruiken hem heel veel. Ik zou wel een paar kratten tomaten willen, om ketchup te maken en heel veel saus, en om ze te drogen of om er puree van te maken.
En gewoon vers .... zo lekker een rijpe tomaat, pas geplukt.
Maar goed het houdt dus niet over, met die oogsten op Moeskers Moestuin.
En wat wil nou het toeval? Op de open dag van De Zonnehorst vorige week ontmoetten wij een leuk echtpaar. Beiden hadden een tuindersachtergrond. En hij was tomatenkweker!!
Vanaf nu noemen we hem De Tomatendokter. Man man wat wist die man veel van tomaten. Hoe je ze opstart, ze begeleidt, alles wat je aan de plant kan zien, hoe je moet ingrijpen, hoe ze op te binden en hoe moet je precies dieven. Of niet. Alles wist hij!
En het allerleukste is ... we hebben afgesproken dat vanaf deze week er wekelijks een stukje komt met tips van De Tomatendokter. Want kennis is er om te delen, toch?
Ik ben er heel blij mee, en ga alle tips meteen in de praktijk brengen. En als jij ook tomaten opkweekt, doe er je voordeel mee!
Goed. Ik begin vandaag met een paar korte tips die ik meteen kreeg, toen ik met Tomatendokter over de moestuin wandelde.
Over opbinden van de tomaten. Vooral doen! De tomaat krijgt daardoor meer zonlicht en energie. Zelf wilde ik een deel van de tomaten gewoon over de grond laten kruipen, zoals ik dat bij de Amish zag, in Noord-Amerika. Maar daar hebben wij te weinig zon-uren voor.
Als je ze opbindt hoeven ze minder moeite te doen om het blad naar de zon te keren en het vele licht op te vangen wat de tomaat nou eenmaal nodig heeft. Nou goed, dan gaan we alles alsnog opbinden! Een draad bovenlangs, daar kunnen ze straks aan.
Over de start van je tomaat. Laat hem vooral lang in een pot staan. Dan kun je hem beter beheersen. Als je hem vroeg in de grond zet, als klein plantje, gaat hij als een gek wortels aanmaken en daar veel energie in stoppen. Je kweekt hem dus op tot een stevige plant, in een pot. Zet hem gewoon op de vensterbank en bindt hem op aan de gordijnrunners.
Ook had de Tomatendokter een tip over het dieven. Dat is het weghalen van de nieuwe loten uit de oksels. Als je de eerste tros ziet, dan haal je de dief er tegenover weg, maar pas ná het eerste blad.
Ingewikkeld? Ik laat het even zien.
Is het duidelijk? Of niet?
Het komt erop neer dat je van de 'dief' het eerste blad laat zitten, en het takje afbreekt, voorbij dat eerste blad. Zo'n dief heeft ook een functie. Hij voedt de tros met energie. Dus doordat het ene blad blijft zitten wordt het trosje vitaler en zal er meer fruit aan komen.
Volgende keer bij De Tomatendokter .... gaan we het hebben over stekeltrossen!
En dan nog even een kleine update voor de dierenliefhebbers .... het gaat nog steeds goed met Bekje. Maar ze krijgt ook zoveel aandacht, dat moet wel goed gaan!
6 reacties:
Leuk van die tomaten tips, ik heb zelf een kleine pot gekocht met tomaatjes bij de boe..renbond. Bescheiden, maar wel leuk om de tomaten te zien groeien. Heb ook een frambozenstruik staan en wil nog een appelboompje en perenboompje plaatsen, heb niet zo,n grote tuin maar wel groot genoeg voor kleinere dingen en dat is leuk om te zien groeien en bloeien. Ik geloof graag dat Bekje geen aandacht te kort komt, het is ook hartstikke leuk zo,n katje. Ik weet niet of jullie al eerder katten gehad hebben, maar anders is een goede tip om een krabpaal aan te schaffen en iedere keer als zij ergens wil krabben haar zachtjes op te pakken en zachtjes met de pootjes over de krabpaal heen te gaan zodat ze leert dat ze daar moet krabben, een heel klein snoepje als beloning kan af en toe ook nog helpen. Ook kammen en tandenpoetsen met een doekje met iets tandpasta, kun je zo,n jong katje nu nog aanleren. Wij poetsen onze kat om de avond de tanden tegen tandsteen ed. Maar altijd heel rustig en zachtjes. Kattenbak gebruiken ook leren. Zij is volgens mij nog in de inprentingsfase, alles wat een katje nu leert, blijft in haar systeem zitten en vindt zij gewoon. Net als het gezelschap van een hondje zoals Brit. Even daar aandacht aan besteden de komende tijd en je krijgt er een ontzettend lief en leuk huisgenootje voor terug. Veel plezier met elkaar
Geweldig! Dat gaan we doen. Want op dit moment fungeren we zelf als krabpaal, ze klimt in no time bij je been omhoog tot aan je nek. Vrij pittig als je korte broek draagt en blote benen...
Ik wilde vanavond een katte-opvoed site gaan bekijken maar ben al heel blij met dit eerste rijtje tips! Op naar de dierenwinkel maar weer! :D
Leuk om te lezen weer. Ben druk doende met jouw recept voor zuurdesem. Zo spannend of het gaat lukken!
Los daarvan, in deze blog, eerste foto zie ik tomaatjes in een potje waar je een schepje zout? suiker? bij doet. Ik dacht meteen: he potentieel interessant. Dus hoopte op een beetje toelichting? Dank weer hoor en succes met Bekkie.
Hoi clarien,ik ben ook heel blij met de Tomatendokter en de 2 eerste van de 3 tips had ik dus goed gedaan,het opbinden en de start alleen het dieven verkeert gedaan,maar vanaf nu gaat het goed,en Bekje wat een droppie wat een koppie,hoop wel dat Brit ook weer gauw in beeld komt mis haar een beetje.
Leuk en informatief stukje over de tomaten . Hier zetten ze stokken bij de tomaten en steunen ze ze op die manier en binden ze ze vast aan de stokken . En wat een schatje is het toch de kleine huisgenoot.
Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro
Lotte, dat was een schepje zout. Ik had de tomaatjes geweckt in hun geheel. Velletje eraf, in een pot, water erbij en een theelepel zout, en dan een klein uurtje wecken in een grote pan op het fornuis. Bleef heel lang goed en was erg lekker bijvoorbeeld ook over de stamppot.
Een reactie posten