Langs de randen van het weiland zijn stroken die we niet maaien. Daar mag gewoon alles groeien. In ruil krijgen wij van de natuur mooie boeketten. Boterbloemen, rode zuring, pinksterbloemen.
Die wilde boeketten blijven heel lang goed, als je ze buiten in een vaasje zet. Buitje regen erop af en toe, en ze staan zomaar een week of twee.
Ja en op het erf groeit ook allerlei wilds. Maar dat schrapen we eruit. De azijnkuur van vorige week heeft niet veel geholpen dus ik ga het maar weer gewoon uittrekken. Voorlopig. Als er weer nieuwe azijn is proberen we dat nog een keer maar dan met onverdunde azijn.
Zo lief, waar ik ook ga of sta, Brit zit in de buurt, steeds op de uitkijk voor dreigend gevaar.
Ze wacht ... en wacht ..... maar het dreigend gevaar is zeker ergens aan't koffie drinken.
Dat gaan wij ook doen. Jaja altijd goed voor jezelf zorgen! :D
En dan komt de man van de belastingen. Oei. Was dat het dreigend gevaar? Maar het is een hele vriendelijke man en hij krijgt een lekker bakje koffie. Dat kan nooit kwaad.
We lopen het hele terrein over en ik vertel wat onze plannen ermee zijn. Het is namelijk zo, dat als je weiland 'gewoon' weiland is, dan betaal je 6% belastingtarief. Maar als het intensief gebruikt wordt voor privé doeleinden dan betaal je 2%.
Wij gaan het intensief gebruiken. In de toekomst.
Hij gaat zijn best doen. Om dat hard te maken. Maar of de belastingdienst daar ook zo over denkt dat horen we later pas. Het is eigenlijk een grijs gebied, die belastingtarieven. Heel onduidelijk allemaal.
Ja en dit hierboven zijn de allerlaatste bonen van vorig jaar. Die gaan vandaag in de week. Dan is alles op. Het is ook meer winterkost dan zomerkost. En de tuinbonen zitten eraan te komen.
Maar vandaag nog één keertje bonentortilla's eten!
Volgende klus is de voortuin aanpakken. Het is voor mij nog steeds 'de tuin van Klaasje' met al haar bloemen en haar keurige borders. Die nu dus allang niet meer keurig zijn ....
.... maar we gaan ons best doen. Onkruid eruit. Alles op een hoop en ergens achter een bosje maak ik een compostbergje. Paar drollen van Brit erbij en wat konijnenkeutels en hop voor je het weet kan het weer terug de borders in. Wat de drollen betreft, dat kan alleen als er niet teveel eiwit in zit en je dier geen anti biotica krijgt.
Tussen de boomwortels groeit de huislook. Vroeger heb ik jaren geprobeerd om dat te kweken maar het lukte niet. Wij hadden toen 4 piepjonge kinderen en ik had eczeem aan mijn handen van de stress.
En huislook helpt heel goed tegen de jeuk, bij eczeem.
Nu heb ik dat niet meer maar wel hele droge handen. Dus toch maar wat sap uitsmeren. Helpt vast. Het is eigenlijk de Hollandse variant van de aloe vera. Het groeit hier als onkruid. Vroeger hadden mensen dat op hun dak groeien.
Jaja langzaam komt er schot in.
Op de open plekken komen kruiden. Zo wordt het steeds meer onze eigen tuin. De bekende keukenkruiden zoals salie, rozemarijn, tijm, bonenkruid en oregano. Maar ook het zeepkruid. Waar je zeep van kan maken. Van de wortelstokken.
Kijk maar hier en hier.
Plantjes in potten. Daar kun je ook je eigen compost in kwijt. Gebruik bijvoorbeeld 1 deel compost en 1 deel tuinaarde en 1 deel gekochte potgrond.
Je hebt dan een mix van slow food en fast food voor je planten. Brit is geïnteresseerd in de mestplakken die nog in mijn compost zitten. Voor haar is dat een soort gebakje.
Eindelijk wordt het een beetje leuk in de voortuin. Tot nu toe was het vooral één van de vele nog-te-doen projecten.
Ken je de truuk met de basilicum al? Zo'n plant uit de winkel bestaat uit heel veel basilicumplantjes. Als je die uit elkaar punnikt en apart uitplant heb je zo tien tot vijftien plantjes voor in de moestuin.
Gehakt aanbraden met groenten en uitjes, en veel knoflook, en dan die gare bonen erbij. Wat zout, chilipeper en kruiden, en wat pure hagelslag. Dat is het geheim van de mexicaanse keuken, cacao!
Wikkel de mix in tortilla's, strooi er kaas over en bak ze in de oven.
Morgen .... op zoek naar houten stoeltjes!
7 reacties:
Hagelslag in de bonenmix,dat is een bijzondere keus. Ben benieuwd hoe het smaakt. Doe je dat altijd?
Azijn werkt alleen als het een zonnige droge dag is. Je hebt echt zon nodig anders werkt het niet zo goed.
Grappig dat van de belasting. Wat zit d at raar in elkaar.
Bedankt voor weer zo'n leuk verslag van je dag. Helena
Ik dacht bij je laatste foto he ? Hagelslag . Een veldboeket plukte wij als kinderen altijd en nog is het mooi om te zien . Succes met de belasting , afwachten of het lukt. Had hier nog nooit van gehoord, zo zie je maar dat ook voor gebruik van een weiland regels zijn. Hier betaal je gewoon een x bedrag voor je boomgaard aan belasting. En Britt wat gezellig he als ze bij je in de buurt blijft. Ulica weet het al precies als de boomgaard deur open gaat en we roepen dan mag ze mee en zelfs de katten komen ''vertellen'' dat ze er zijn en gaan in de buurt liggen . Fijne dag
gr Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro
Een huisdier brengt gezelligheid en levendigheid mee, zo,n klein wezentje wat helemaal op je vertrouwt. Helena heeft gelijk, ik gebruik zelf altijd onverdunde schoonmaakazijn bij zonnig weer en als voor de komende 24 uur geen regen voorspelt is, dan heeft de azijn de tijd om goed in te werken. Succes met alles, lijkt mij heerlijk om nu lekker buiten bezig te zijn.
Ik weet dat je 't echt druk hebt, maar als je azijn in een plantenspuit doet en er regelmatig een 'azijn-buitje' overheen laat gaan hoef je niet meer te trekken, het alleen weg te vegen als het dood is.
Dank voor de azijntips! :D
Nu nog even wachten tot de azijn klaar is, ik denk met een week of 4. Eén fles heb ik nog dus ik zal alvast de plantenspuit methode uitproberen.
Met een week of vier kan het in het voorjaar behoorlijk groen worden ;-)
Zelf gebruik ik half water half azijn, gaat prima, als het onkruid maar dorst heeft; droog weer dus.
Maar zo'n kleine spuitfles op zo'n oppervlakte, daar lijkt me geen beginnen aan.
Een gieter misschien?
Succes!
Groet, Erna
Een reactie posten