Lijstje maken voor deze week, wat kunnen we doen? Eerst maar even het weerbericht!
Nou het gaat weer hard vriezen. Dat betekent dat ik vandaag de zandbult ga afgraven. Want anders is hij later deze week weer bevroren.
Maar er zijn binnen ook bulten om af te graven .... of nou ja zoiets. Ja het is niet alleen maar leuk buitenspelen hoor op Moeskers Moestuin! 😩😩
De beide kachels moesten weer leeggehaald. De as emmer zit nu boordevol. Het is wel mooi hoe je alles eigenlijk kan hergebruiken, wat uit de natuur komt.
De as is bijvoorbeeld een waardevol product voor de tuin, door al die kalium. En je kunt er ook mee schoonmaken.
Maar ook de troep uit het konijnenhok, stro en mest, kan allemaal op de compost. Daar hoeft ook niks van weg. Keuteltjes in plaats van korreltjes.
Ja en dan dus die bult. Het is een berg zand die uit de greppel komt die laatst is uitgegraven. En die bult die ligt daar maar. Nou komt daar in de toekomst een wildernisje, waar dat geen kwaad kan, maar nu moet er een pad langs en die bult aarde ligt precies op dat pad!! Zal je altijd zien.
Dus dat moet weg. Tien kuub.
Ja eerst deed ik het verkeerd. Met de bats, dat is die brede schep, een beetje in die bult hakken, dat schiet niet op. Want er zit allemaal kweekgras in de bult, en takken, en daar kom je niet doorheen.
De trekker halen? Nou die heb ik nu even niet.
Uiteindelijk was de truuk om van bovenaf met de spade er plakken af te steken, vervolgens met de vork de wortelkluiten los steken, en tot slot de losse aarde met de bats opscheppen. Duurde wel veel langer dan ik dacht. Het is nu nog steeds niet klaar.
Ook hier is weer iets heel waardevols te vinden .... namelijk kweekgras.
Eigenlijk is het een lastig goedje ... als je het niet wilt groeit het overal en ben je het hele seizoen aan het kweek steken. Maar het is ook waardevol .....
Jonge kweekgrasscheuten zijn eetbaar. Kweekgraswortel wordt in tijde van schaarste als extra aanvulling in het brood gedaan. Honden en katten eten kweekgras als ze ziek zijn; op deze manier kunnen ze goed braken. Dat is hun manier om van ziekmakende gifstoffen af te komen. Mensen maakten thee van de wortelstok. In de volksgeneeskunde werd deze thee gebruikt om jicht, reuma en verkoudheid mee te behandelen. In de eerste wereldoorlog werd van de wortelstok een koffiesurrogaat gemaakt.
Heel eerlijk gezegd denk ik dat kweekgrassap veel gezonden is dan tarwegrassap. Waarom? Omdat de natuur kweekgras aan ons aanbiedt. Terwijl tarwe, hoe gezond ook, is een gecultiveerd gras.
Misschien moeten we Bart Vosselman vragen of hij kweekgras niet kan veredelen?? 😊😊 Bijvoorbeeld dikke wortelstokken creëren die makkelijk te oogsten zijn.
Dat zou toch schitterend zijn? Er zit kalium in, en ijzer en vitamine A en B en weet ik wat allemaal nog meer. Google maar es.
Het is ook onverwoestbaar. Het komt altijd weer terug. Het overleeft alles.
En het groeit overal waar mensen zijn, alsof het wil zeggen, jullie klungels met je ingewikkelde groente .... eet mij gewoon!
Jonge kweekgrasspruiten .... het wordt vroeg of laat een trend let maar op!
Verderop liggen onder de wilgen nog wat kleine takjes. Snoeiafval. Ook heel waardevol.
Je kan ze in een bak water zetten. Voor stekken natuurlijk, maar ook voor dat water. Want die enorme stekkracht van de wilg, die komt ook in dat water. En dat water, of de wilgenthee, kan je dan weer gebruiken om je jonge zaailingen te begieten, om ze een groeispurtje te geven!
Of .... om je andere stekken sneller te laten wortelen. Beetje wilgenthee meegeven! Deze tip met dank aan Jan!
Dat kunnen die sla-babies van mij wel gebruiken, wat wilgen-pep!
1 reacties:
Het wilgenwater kan je ook gebruiken als vervanger van stekpoeder.
Gr Jan(wilde een Tuin)
Een reactie posten