Doneren.

on vrijdag 9 december 2016



Ja ..... er was nog een los eindje. Want we hebben nog steeds dat kistje met de opbrengst van de boeldag. Dat mag nu wel es weg.

We hadden bedacht om dat te doneren aan het Belevingspad van Boswachterij Staphorst. Maar hoe doe je zoiets? Eventjes opbellen?





Nou tegenwoordig gaat dat allemaal via de website natuurlijk. Op de site van Staatsbosbeheer kun je aangeven wat je wilt. Wil je geld schenken? Klik dan daar en daar op.

Pfffff ..... niks aan. Doneren door op een knop te drukken. Het is toch veel leuker om dat iemand in de hand te drukken?

Geld schenken via een website. Daar kan je toch geen leuke foto's van maken? Geen leuk verslagje en blogje? En hoe toon je dan aan dat je het echt gedoneerd hebt? Dat je er niet lekker zelf een weekendje van naar Parijs bent geweest?





Nee hoor dat gaan we anders doen. Het is veel leuker om ergens heen te gaan en om iemand te spreken te krijgen. Krijg je er ook meteen een verhaal bij, een gezicht, een contact.

Op de site staat een naam. Nico Arkes. Hij is de boswachter hier. Ik zie een vriendelijk gezicht erbij. Eerst maar es bellen. Maar Nico neemt zijn telefoon niet op. Dan maar een mailtje. Ik krijg onmiddellijk een enthousiast antwoord terug! Binnenkort gaan we op bezoek, en uiteraard hoor je dat dan allemaal wel weer!





Verder vandaag ... och ...  gewone vrijdag dingen. We hebben de wei gevoerd aan de varkens van de buren. En de nieuwe kratten hout naar de houtschuur gebracht. Het was toen al bijna donker en ik moest natuurlijk even tegen de meiden zeggen ... 'pas op hoor, daar bij de houtbak, daar lag die dode rat.'

Nou toen kon ik dat hout verder allemaal alleen doen. Slim weer.

Alleen Brit hielp nog ..... door het op te eten. En daar heb ik trouwens nog een vraagje over .... ik laat Brit gewoon aan dat hout knagen als ze dat wil. Natuur, toch?

Maar Paul zegt dat ze dan splinters in haar maag krijgt. Iemand die daar iets van weet? Wél laten knagen of niet?




11 reacties:

Es zei

Je kunt beter een gewei van farmfood kopen in de dierenwinkel, die splinteren niet en ze kunnen er heerlijk aan knagen.
Splinters zorgen voor veel ellende...
X Es

Anoniem zei

Als het zacht vermold hout is, dan kan dat maar als het stevig vers hout is dan zeker niet doen. Uitkijken voor splinters en stukken hout die afbreken.

Anoniem zei

Nog een tip die wij van ze dierenarts kregen: als hij een tennisbal of iets scherps gegeten heeft, geef hem dan ontbijtkoek. Ontbijtkoek kapsel dat in en beschermt de maag en darmen, maar ga dan ook direct naar de dierenarts voor controle. Sowieso als hij een tennisbal heeft opgevreten.

Bianca van Dalen zei

Ik zou ook bang zijn voor splinters. Leuk dat je bij de boswachter langs kunt, veel persoonlijker!

Anne zei

Inderdaad, een gewei van Farmfood is hier ook een hit, daar knaagt onze beagle uuuuuren op (en ze doet er verschrikkelijk lang mee). Pas ook op met botten en alles: kippenbotten zijn sowieso geen goed idee ivm splinters, maar ook stukken schenkel splinteren als ze meegekookt zijn in de soep, dus ook dat is geen goed idee. Wat bij ons ook werkte als knaagdingetje/afleiding was een Kong (een kleintje) met brokjes of wat vlees er in, daar kon ze zich een hele tijd mee te vermaken, ook als ze in de bench lag.

Mrs.Lavender zei

Ik denk, nee ik weet wel zeker dat het heel slecht is als een hond een splinter in zijn maag krijgt, maar helaas mijn echtgenoot denkt daar anders over, en hij is nogal veel in de weer met hout en laat de hond[en] er rustig op kauwen. Hij zegt dat ze de houtsplinters uitspugen als ze het in hun bek hebben, maar ik zou dat risico nooit nemen.

Mijke zei

Tsja, over spelen met/kauwen op takken zijn de meningen bijzonder verdeeld. Mijn hond vindt het heel leuk om, als we tijdens een wandeling een afgevallen tak vinden, eerst heel secuur alle zijtakjes er af te knagen en vervolgens de bast te schillen. We maken er samen een werkje van, vervolgens bijt ze de tak doormidden en daar kan ik dan lekker mee gooien. Dat vindt ze geweldig en ik zie daar geen problemen in. Maar je moet wel goed opletten, sommige honden willen het opeten. Mijne doet dat niet, maar met zo'n klein en kwetsbaar pupje zou ik er wel wat voorzichtiger mee zijn. Ik denk dat eht verstandiger is om je pup voldoende ander knaagmateriaal te geven. Botjes, huid, knuffels, nylabone, balletjes (geen tennisballen! dat is gemaakt van glasvezel en dat is slecht voor de tanden), en vooral kongs. Heb je al een kong? Zo nee, dan is dat de tip van de eeuw! Google maar op puppy kong. Overigens is al het speelgoed van kong sowieso een aanrader, gezien het ras van je hond gok ik namelijk zomaar dat die straks aardig wat kaakkracht ontwikkelen gaat ;)

Clarien zei

hahaha zo'n kong ziet eruit als een hondendrol! Ja die gaan we zeker aanschaffen, dank voor de tip.

ook alle andere tips worden hier uitgebreid gelezen en in familieberaad gegooid. En hoewel ik zelf een groot voorstander ben van, wat een dier van nature doet dat is meestal goed voor hem, mag Brit vanaf nu niet meer op houtblokken kauwen! Wel op stokken. onze tuin ligt daar vol mee dus dat voorkom je niet

kippebotten enzo krijgt ze ook niet hoor

Fijn dat jullie zo meedenken met deze honden amateurs (maar we zijn wel op puptraining hoor en de dierenarts geeft ook veel tips)

Mrs.Lavender zei

Wij hadden zo'n leuke ton waar een grote zak met hondenbrokjes in gaan, met een klapdeksel. onze labrador lukte om in een onbewaakt moment met haar neus dat deksel omhoog te doen, en omdat de ton vol was kon ze er makkelijk bij en at en at maar door.dat doen ze ook van nature. Het resultaat was dat we met vliegende vaart op zondag naar de dierenarts moesten voor een spoedoperatie vanwege een maagtorsie.

Mijke zei

Kippenbotten van rauwe kippen kan wel hoor ;) Er zijn mensen die hun hond hele kippen geven als avondeten (BARF heet dat). Wat echt NIET kan is gekookt bot, van welke soort dan ook. Van koken wordt het bot harder, en als het dan splintert is het dus gevaarlijk. Knagen op bot is in principe goed voor ze, maar neem dan dus ongekookt bot, van niet dragende delen, en als ze nog niet gewend zijn zo zacht mogelijk, bijvoorbeeld lam. Ze mogen het helemaal opeten maar je moet het wel opbouwen zodat de maag er aan went. Op welke leeftijd ze daar mee mogen beginnen weet ik eigenlijk niet, dat kan het internet je vast vertellen!

Unknown zei

Een beetje laat; ik liep wat achter met lezen. Botten zijn geen probleem, MITS ze rauw zijn, en geen dragende delen van grote dieren. (voor meer informatie zie www.barfplaats.nl). Als je hond brokken krijgt en geen BARFdieet, dan hebben ze inderdaad behoefte om te knagen. Maar hout is niet zo´n goed idee. Dat geeft vaak splinters in het tandvlees, het strottenhoofd en de slokdarm. En die in de mond kan je met de hand verwijderen, maar verderop natuurlijk niet, en het geeft hele lelijke ontstekingen! Het beste kauwmateriaal is een rauw karkas (beginnersbotten zijn kip, kwartel, konijn, parelhoen). En anders kauwmateriaal van de dierenwinkel, maar kijk daar mee uit, er wordt meer troep verkocht dan geschikte dingen! Je pup gaar wisselen vanaf 16 weken leeftijd en is klaar met wisselen als ze rond de 6-7 maanden oud is. Dan hebben ze vaak extra knaagbehoefte, hoewel ze ook juist vaak pijnlijk zijn door die doorkomende tandjes en kiesjes. Succes met vinden wat het beste bij jullie past! (advies van deze dierenarts is in elk geval rauw, maar dat had je vast al wel door). Groetjes, Gerda