Knoflook geklungel.

on maandag 4 juli 2016




Maandagochtend. En wat voor een!!! Krijgen we nu eindelijk stabiel zomerweer? Hoera!! Iedereen smacht naar de zomer! Zon en zon en blauwe lucht!

De zwaluwen waren al vroeg hoog in de lucht. Dan weet je dat het wel even mooi blijft.

Bij mij begon de dag met spinningles geven, en een ´rondje huis´. Alles oppoetsen, met de Franse slag gaat dat hoor, en dan zie je soms grappige dingen. Zoals op de logeerkamer, waar het raam de hele zomer open staat, daar komt zomaar de druif naar binnen groeien!

Hallo druifke, wat een lef heb jij zeg!






De druif gaat als een dolle langs de ramen omhoog. Eerst had hij last van galmijt, dat geeft van dat bobbelig blad. Maar daar hoef je eigenlijk niks aan te doen, het gaat bijna altijd vanzelf over. De druif heeft zo'n enorme groeikracht, die groeit over zijn eigen ziektes heen!

En dus ... de logeerkamer binnen! Zullen we hem zijn gang laten gaan? Scheelt weer een plantje in de vensterbank. :-)




Ik ben wel benieuwd wie deze druifjes gaan oogsten. Zullen wij dat zijn? Of wonen hier dan andere mensen?

Vanmiddag was het de hoogste tijd voor een uitstelwerkje. Al heel lang moet de knoflook op Moeskers Moestuin de grond uit. Maar er is aldoor wat. Ik was te druk, de grond was te nat, ik had geen zin. Maar vandaag moet het echt. De klompen van wijlen mijn lieve oompje Henk gaan mee. Klompen zijn handig om met de spade te steken. Met sandalen kun je dat beter niet proberen.





Maar ojee. Wat een drama. De knoflook is nu zó overwoekerd dat ik die hele knoflook niet meer kan vinden.

Het is dus echt niks geworden met het knoflook oogsten! Wel driehonderd bollen zitten er hier in de grond en ik heb er nog geen honderd kunnen vinden. Stom stom stom om dat zolang uit te stellen. Want wat er gebeurde ... de onkruidwortels groeiden óver de bollen heen, en daardoor kan je de knoflook niet meer gewoon bij de stengel uit de grond trekken.

Dat breekt natuurlijk af, en je moet de hele wortelkluit door op zoek naar één zo'n bolletje. Géén doen!





Nou .... misschien door dit op te schrijven kan ik anderen deze stommiteit besparen. Laat niet het onkruid staan op je knoflookveldje en oogst de bollen op tijd! Dan is het tenminste niet helemaal voor niks, deze fout.

Komende winter dus knoflook kópen. Want met 100 mini bolletjes komen wij geen jaar door!

Bij de piepers is het ook geen halleluja allemaal. De Frieslanders zijn niet goed gegroeid. Ik oogst ze al wel want ze sterven af, maar de planten zijn klein gebleven. Er zijn ongeveer vijf aardappels per plant te oogsten. Wél hele lekkere aardappels, dat weer wel.





Waar dat door komt weet ik niet. Op de bedden ernaast, van de Ditta en de Raja aardappels, zijn wel mooie grote planten gegroeid. Die worden pas later geoogst.

Wat zo heerlijk is van die juli avonden is dat de zon zo lang in de tuin staat. Ondanks dat ons huis hier tussen vrij hoge huizen staat, hebben wij net geluk met de avondzon. Die valt precies tussen de daken door, achter in onze tuin. En daar hebben we allemaal ons favo plekje!





Steeds verder naar links schuiven op de bank. Tot je met je gat in de struiken zit! Maar dan .... kunnen we weer naar de voorkant van het huis. Dan is daar nog zon!

Herken je dat? Zo'n stoelendans om dat laatste straaltje zon?





4 reacties:

Anoniem zei

Haha, leuk om te horen dat ik niet de enige ben die een belabberde knoflookoogst heeft. Omdat ik de moestuin ging heraanleggen had ik vorig jaar besloten de knoflook in groepjes rond de appel en pruimenbomen te planten, zou een goede gilde zijn las ik ergens... piepkleine bolletjes waarvan ik slechts de helft heb teruggevonden en door het natte weer barstten de meeste bollen al helemaal open en voor wieden heb ik ook geen tijd gehad met de renovatiewerken. Experiment mislukt ;-)

Ellen zei

Hier wel een goede knoflookopbrengst, maar ja ik had ook geen verhuisperikelen of renovatiewerken. ;)
Gevoelsmatig vind ik de Frieslanderoogst ook tegenvallen maar ik moet nog wegen. Dan kan ik pas echt vergelijken met vorig jaar. Het is natuurlijk wel een raar weerjaar tot nu toe, koud warm droog nat warm nat, alles wisselt elkaar af. Daarbij hebben wij een soort mini windhoosje in de tuin gehad waarbij de parasol bijna wegvloog maar die kon ik gelukkig net grijpen (we zaten buiten te eten). Alleen lag het bed met de Frieslanders plat. Ze zijn nog wel een beetje omhoog gekomen maar het was niet meer optimaal.

Clarien zei

Mijn ´coach´ tuinman Sijmen zei altijd ... het gaat nooit allemaal goed op je tuin. Er zijn elk jaar misoogsten of pech gevallen. En andere dingen gaan dan juist weer heel goed. Dat moet je gewoon accepteren als tuinder. Maar het steekt mij wel een hart onder de riem om te zien hoe het bij jullie gaat! :D

Anne zei

Gisteravond zijn wij begonnen met de oogst van Doré's. Ze zagen er wat 'ziekig' uit, aldus onze tuinder-buurman. Nog wel eetbaar maar er begonnen wat witte plekjes op te komen. En de opbrengst viel ook al tegen. Ook bij ons dus geen goed aardappeljaar, ondanks de volgens alweer dezelfde buurman 'beste grond'. Waarschijnlijk gevoelig voor vocht en daar hadden we natuurlijk geen gebrek aan.☔️