Als je in juli of augustus op vakantie gaat, kun je nu beter even niks meer vóórzaaien. Zelf ben ik vanaf vandaag ook gestopt met zaaien, want jonge zaailingen vragen veel zorg, en wij gaan er ook nog even tussenuit deze zomer.
Op Land en Boschzigt zijn altijd handen genoeg! Het krioelt daar van de stagiaires en vrijwilligers en zorgmedewerkers. Dus het zaaien gaat daar de hele zomer door. Hier zie je Margriet achter de handzaaier, er gaan weer boontjes de aarde in.
Ja dan kan je twee kanten op. Je kunt het 'loslaten' ..... jammer dan omgekeerde boontjes!! We zien wel wat het wordt met jullie!
En je kunt het ook niet loslaten en kijken of er nog wat aan te doen valt. Dat deed ik vandaag.
Ik heb ze verhuisd. En misschien dus wel ... omgebracht?? Want het was best lastig. De bonen zaten al stevig geworteld, en dat heb ik helemaal losgegraven. Dus eerst de rechtse rij, de stamboontjes (de lage soort), opgespit, en in het midden van het bed gelegd.
Dus daar gingen ze, op en over elkaar heen, en dan staan ze ineens omgekeerd. De stokbonen aan de schaduwkant, en de stamboontjes aan de zonkant. Precies zoals ik het wou. Maar wel ... allemaal slaphangend doordat veel haarworteltjes zijn afgebroken. Ik giet nog maar es, en hoop dat het goedkomt.
Inmiddels is er een andere vraag waar ik me mee bezig hou. Waar en hoe ga ik al die oogst opslaan? Als je een jaar uit je tuin wilt eten, moet je creatief zijn met je oogst. Want groente, eenmaal geoogst, gaat snel in vitaliteit achteruit. Dus daar ben ik deze dagen hard over aan het nadenken.
Het is niet alleen de methode van bewaren, het is ook beschikbare ruimte zoeken. Liefst koel en donker. Nou, ik maak maar es een rondje om en door het huis. In het schuurtje?
Zo jammer dat we geen kelder hebben. Er zal een gegraven moeten worden, ergens buiten. Of ... een plekje waar het altijd koel is, en mééstal donker ....
3 reacties:
Hallo Clarien,
wat ontzettend leuk en inspirerend om met je mee te lezen. Zelf heb ik ook al jaren een moestuin, het ene jaar met meer opbrengst dan het anderen jaar. Je blog werkt inspirerend. het helpt me om bepaalde klusjes in de tuin niet te vergeten.
Over de wintervoorraad.. Ik laat zolang het kan de bieten,wortels etc. in de grond. Maar de laatste jaren heb ik de bieten , knolselderij opgekuild, als experiment, werkte goed.
Knof- en uienvlechten hing ik aan een draad aan het plafond in de bijkeuken, net als de peiers in hun kisten. Een kelder zou idd geweldig zijn, staat ook hoog op ons verlanglijstje.
groeten Floor
Hoi Floor, leuk dat je ook met opslag experimenteert. Hoe lang bleef jouw knoflook goed in die vlechten? Gingen de stengels niet schimmelen? En hoe heb je opgekuild, in een bak in de grond? zand ertussen?
Hoi, de knoflook is nooit gaan schimmelen nadat hij gedroogd is. Ik heb wel eens dat er toch een bol tussen zat die niet helemaal goed meer was. Voor de bieten groef ik een kuil op een droge plek, bekleedde die met gaas en daar overheen stro. Op dat bedje dan de groente leggen, stro eroverheen en grond. Afhankelijk of je veel muizen etc. hebt in de tuin moet je de kuil beter afsluiten met gaas. Als laatste grond eroverheen. Het is geloof ik wel goed om een bosje stro of riet uit die kuil te laten steken, voor de beluchting. Die belgische tuinman van de t.v. heeft er een filmpje van..
Succes met je tuin. Floor
Een reactie posten