In Warffum, een oud Gronings dorp, staat een heel oud kerkje. Bijna duizend jaar oud is het. Bijna altijd staat hij in de steigers. Ja geen wonder als je al zo'n oud mannetje bent!
Tegenover dit kerkje ligt het Openlucht Museum. Wij waren
daar nog nooit geweest. Heel bijzonder om te zien hoe de mensen hier op het
Groningse platteland lang geleden leefden.
Schoolklasje ..
De aardappelen en de rogge, en het hooi voor de dieren, kwam
van het land. Wat eitjes als je kippen had. En dat was het wel zo´n beetje qua
eten, nou ja, een stukje spek als het varken net geslacht was… Of bloedworst!
Leuk
om een ouderwetse composthoop te zien! Die ga ik ook maken! De composthopen in
Moeskers Moestuin zien er niet uit.
Van de
week was ik bezig met de koelkast uitruimen, omdat ik een deel van mijn groente
in de vriezer wil opslaan. Een vriezer hadden ze vroeger niet. Toen ging
het in de weckketel …
Zelf heb ik ook wel es overschotten uit de tuin geweckt. Lekker nostalgisch, al die potten! Maar ik doe het haast nooit meer. heb het gevoel dat er niet veel gezonds overblijft na dat lange lange verhitten. Dan lijkt me drogen een betere optien. Kijk hier links die boontjes! Dat is ook het proberen waard!
Dan terug naar
Lauwersoog. We rijden over eindeloze
weggetjes door het groene koren, onder een wijde blauwe mei lucht. Al die
stille dorpjes… óveral boerderijtjes te koop natuurlijk… DOORRIJDEN!!
Bij de zee is het ook mooi. Die zee is
ook al heel oud. Verschrikkelijk oud is de zee. Geen duizend jaar, maar wel
vier miljard jaar. Zólang ligt hij al te ruisen en te bruisen. En nu … ziet hij
ons, aan het ploeteren, hij ziet onze zorgen, en ons gerotzooi met zijn mooie planeet.
Maar ach, denkt de zee, ze zijn er maar een tel, die mensen. Ze zijn zó weer weg. En ik blijf nog wel even ...
Terwijl de zee zo mild ligt te glimlachen, valt mijn oog op een taai plantje, op de stenen van de dijk.
RESPECT!
Nou,
na al die oude dingen, eindig ik met een receptje van splinternieuwe
tuinboontjes! Het was even improviseren, want hier op Lauwersoog hebben we niet
zoveel ingrediënten, en dit is het geworden. De tuinbonen en knoflookbollen komen uit de tuin, overige
spullen uit de streek hier.
Wat niet op de foto staat, een scheutje room moet er nog bij.
Ontvel de knoflookbol en snij het fijn. Het groen ook. Bak
dit zachtjes in wat olie.
Dan de
tuinboontjes doppen en toevoegen.
Voeg een flinke eetlepel mosterd
toe, of twee, als je van mosterd houdt, en een scheut room of volle melk. Nét
aan de kook brengen, en een paar minuutjes zachtjes laten koken. Het moet wat
dikker worden. Beetje kruidenzout en peper erdoor, en als je hebt nog wat dille.
En dat is het. Tuinboontjes in mosterdsaus. Lekker bij rijst, of op brood, als
lunch.
0 reacties:
Een reactie posten