Half af.

on zaterdag 19 februari 2022






Gisteravond met de storm hadden we de kachel uit. Met die harde wind brandde het hout veel te snel op. Dan maar de thermostaat wat hoger. Buiten gierende wind en kletterende regen, binnen droog en warm en drie snorrende poezen en een snurkende hond. 


Verder waren er van de week weer takken gebracht en konden we vandaag weer verder met de takkenril. Paul kan inmiddels zijn arm-met-gebroken-sleutelbeen weer een klein beetje gebruiken, en zo hadden we dit keer samen de beschikking over drie-en-een-halve arm. En kwam de takkenril af. Dat wil zeggen .... de onderste helft. Want ik heb inmiddels besloten dat ik hem nog hoger wil maken, tot aan de bovenrand van de paardenbak.


Dus eigenlijk is hij nu half af.


Ook vlechten we er stekken van framboos, braam, meidoorn, vlier en krent doorheen, die er verticaal tussen gestoken worden, goed de grond in. Dat is om meer stevigheid te krijgen, en ook voor bloei en vrucht langs de hele takkenril. Ik zal je er volgende week meer van laten zien.



 




De erwten en bonen die over zijn zaai ik in druivenbakjes. Die zijn om weg te geven. 


Zomaar. Of voor een jarige. Nou was Giuseppe vandaag jarig, maar een professionele tuinder geef je natuurlijk geen bakje met kiemplantjes. Dat is water naar de zee dragen.


 



 

Dus hij kreeg wat anders.





8 reacties:

Anoniem zei

Foto's niet te zien Clarien.
Groeten
Loes

Anoniem zei

Vergeet de kardinaalsmuts niet. Deze lokt weer andere vogels aan, net zoals sleedoorn en de Gelderse roos.
Het enige nadeel van het planten van bramen en frambozen in zo’n haag is dat ze relatief snel gaan woekeren en de andere planten gaan verdringen. Maar de natuurwinst van zo’n haag is enorm. Zoek maar eens op de website van het IKL naar graften. Hier in Zuid-Limburg doen ze er alles aan om bestaande graften te behouden en nieuwe te groeien. Ze lossen diverse problemen in één keer op. De graften zijn echte mini ecosystemen, houden erosie tegen, zorgen voor een betere waterhuishouding, houden het vee in het weiland enz. Natuurlijk zijn er ook nadelen maar als je de heuvel op de juiste manier inricht, wegen de nadelen zeker op tegen de voordelen.

Mevrouw Niekje zei

Wat een heerlijk knusse kamer! En leuk idee om die kiemplantjes in de druivenbakjes te doen. Zulke cadeautjes vallen altijd in goede aarde (realiseer me nu de leuke woordspeling!) Ik geef ook graag iets zelfgemaakts, meestal iets uit de oven. Fijne zondag!

Anoniem zei

U bent zo met het milieu bezig en hergebruik zelfvoorzienend petje af ,wat ik dan wel jammer vind te lezen over een houtkachel deze zijn zo slecht voor het milieu en de volksgezondheid !

Gr Jan.

Lies zei

Gezellig binnen, Clarien, wel met de schrik op 't lijf voor die (ook) vernielende storm.
Die takkenril wordt dus ook lekker!
Leuke kadootjes.
'k Zie die leuke glimlach van Giuseppe reeds!
Lie(f)s.

Clarien zei

Anoniem, top! Je somt een heleboel redenen op waarom een takkenril (en ook zo'n mooie graft) erg belangrijk is. Wie weet heb je wel lezers over de streep gehaald. 😊

Ik zal je zeggen ik word van het maken ervan al helemaal blij! Ik zie nu al de eerste mussen er al in schieten. En hij is nog lang niet af!

Door de doornige struiken zoals braam en sleedoorn en meidoorn, hoop ik ook dat het een hele veilige plek wordt, voor oa vogels. Onze eigen katten wagen zich in elk geval niet in doornige bosjes.

En nog een andere functie, het is ook meteen een horizontale composthoop. Voor wie weinig ruimte heeft. Want in zo'n takkenril kun je al je snoeiafval opstapelen, en elk jaar weer, want het verteert en zakt dus in. En uiteindelijk, mocht je hem ooit weghalen, heb je daar een strook superdesuper vruchtbare aarde!!

Nee, die takkenril .... daar ben ik nog lang niet over uitgepraat!😊😊

Anoniem zei

Ha, wij hebben 3 jaar geleden ook een takkenril gemaakt. Wij hebben er hondsroos bij gezet. Het is een feest om naar te kijken. Zoveel vogels als er fijn doorheen hoppen en beestjes vinden om te eten. Het winterkoning heeft er zelfs een keer in genesteld. En in de zomer zien we er ook vaak bijen en hommels in en uit hun holletje komen. Echt super voor mens en dier! Groet, Jo

Anoniem zei

Winterkoninkje....autocorrectie...zucht...