Een cursus van dertig euro.

on vrijdag 28 januari 2022






Een kleine tien jaar geleden volgde ik voor de lol een keer een fruitbomen-snoeicursus, bij een fruitteler. Het was een cursus van twee uur, we zaten op strobalen, kregen de theorie te horen over hoe je moet snoeien, en zagen de fruitteler ondertussen knippen aan een jong boompje.


Zelf kregen we geen schaar in handen. Haha ... die man die wist echt wel wat hij deed. Géén cursisten laten klooien en knippen aan zijn kostbare bomen. Ik gaf hem groot gelijk. Daarna was het, bakkie koffie, en nog even rondlopen door de boomgaard. Daar vertelde hij nog zo het een en ander.


Toen, dertig euro afrekenen, en dat was het. Klaar was de cursus. Ga maar oefenen met je eigen bomen, zei de teler. Met een big smile. En, hij zei ook nog, als je een fout maakt en een tak tevéél snoeit, niemand die het merkt. Eraf is eraf. 


Ik ben nog steeds, na tien jaar, heul blij dat ik toen die cursus heb gevolgd. Want jonge fruitbomen snoeien is helemaal niet zo ingewikkeld. In twee uur kun je dat makkelijk leren. En dan weet je het voor de rest van je leven. Dus, als je ook fruitbomen hebt gepoot, en niet weet hoe die te snoeien, volg dan zo'n cursus, en je hebt er echt héél veel lol van! 


Allereerst moet je goed gereedschap hebben. Je ziet hier van alles liggen. Maar omdat onze bomen nog erg jong zijn, gebruik ik alleen maar een snoeischaar, een takkenschaar, en een handzaagje. Zo eentje die je dicht kunt klappen. Alle gladde delen goed slijpen van te voren, en dat is het. 








Achter op ons weiland hebben we een wildernis gemaakt. Een driehoekig deel is afgeschermd voor de koeien, en daar zijn allerlei bomen geplant, en struiken, en dat mag daar verwilderen. Dat wil zeggen, behalve de appelbomen. Daar wil ik graag een mooie oogst van, dus die heb ik vandaag gesnoeid.


Omdat ik het al drie jaar heb overgeslagen, is er nogal wat schade. Takken zijn afgeknakt, sommige boompjes staan scheef, en er is ook flink wat schade aan de bast, hier en daar.


Alles wat ziek is gaat er sowieso af. En alle concurrerende takken en wat naar binnen of omlaag groeit.  Over dat snoeien kun je hier iets meer zien. Dat was acht jaar geleden, toen werkte ik een tijdje op Landgoed 'Land en Boschzigt', en daar had tuinder Sijmen besloten dat Margriet en ik de hele boomgaard mochten snoeien. Met z'n tweeën. Omdat wij een cursus hadden gevolgd. Haha, ja want zo gaat dat .... in het land der blinden is eenoog koning.😊


Die boomgaard die was helemaal verwilderd. Er kwam amper fruit meer af, van de vijvenveertig appel- en perenbomen. Elk jaar waren er weer andere stagiaires geweest, en iedereen deed maar wat snoeide weer anders.  Margriet en ik hebben die boomgaard toen drie winters lang gesnoeid. Het eerste jaar was dat doodeng. Er waren ook grote bomen bij, en doen we het wel goed?? 


Je leert snoeien vooral door het te doen. Hoe vaker je een boom in vorm snoeit, hoe beter je leert kijken. Op een gegeven moment 'zie' je welke vorm de boom moet hebben. Er moet bijna altijd een heleboel af, als een boom een tijd niet onderhouden is. 


Kijk maar eens mee in onze voortuin ... die appelboompjes daar, die lagen vorig jaar plat, onder een stapel stenen, door dat werk toen aan het fietspad. Gelukkig zijn appels sterk, en de boompjes zijn weer overeind gaan staan. Maar het is allemaal wildgroei en waterloten en scheve takken. Er kan wel meer dan de helft weg. Wel driekwart.






Eerst haal je alles onderaan weg, glad aan de stam, en dan werk je steeds verder naar boven. Uiteindelijk hou je een paar vormtakken over, drie of vier. En die snoei je dan op lengte, en knipt ze af vlák boven een naar buiten wijzende bladknop. Foto boven, op de witte en blauwe streepjes heb ik de vormtakken gesnoeid.


Ingewikkeld? Welnee. Op google en in boeken kun je allerlei tekeningen vinden. Of volg gewoon een cursus. Echt, iedereen kan het.


Nog eentje zien? Deze hieronder was echt één en al rommel. Als je daar niks aan doet krijg je nooit appels. Of misschien vijf.






Uiteindelijk heb ik er nog twee concurrerende takken uitgeknipt. Hieronder zie je dat, bij de witte streepjes.





Nou tot zover de snoei van dit jaar. Januari, februari zijn de beste maanden voor fruitbomen snoei. Maart kan nog, maar dan moet het niet te warm zijn. Anders komt de sapstroom op gang en dan moet je niet meer snoeien.


Fruit gesnoeid, huis, kas en schuren opgeruimd. De grootste januari klussen zijn wel achter de rug.






Hierboven zie je de laarzen, die heb ik in plastic kratten gestopt, omdat dat het minste ruimte kost. Iemand gaf de tip om ze omgekeerd op stokken te zetten, wat een heel goed anti-muizen idee is, maar maar dat kost me teveel vloeroppervlak. Het zijn nogal wat laarzen ..


De schoenenrekjes waar de laarzen eerst in stonden staan buiten. Ineens overtollig. Het zijn wél hele handige rekjes. Van die Ikea dingen die haast iedereen heeft volgens mij. Je kunt er eindeloos veel mee doen.


Er komt vast wel een bestemming voor. Misschien, voor kruiden .... 





De zon straalde vandaag over Punthorst. De hele morgen baadde in de zon en ook een deel van de middag. Hoe gaat het ondertussen met de schimmelige bieten? Winnen de schimmels .... of wint de zon?


Nou, het ziet er al best goed uit. Zon en wind hebben hun best gedaan en een groot deel van de schimmel is verdwenen. Wat een wondertje toch.


 





En ook de knollen groeien nog steeds maar door. Ze moeten binnenkort allemaal weg hier, want het nieuwe tuinseizoen staat weer voor de deur. Binnenkort erwten voorzaaien. En als die wat gegroeid zijn, dan moeten die hier komen, waar nu nog knollen staan.


Dus heb ik een groot deel vandaag uitgetrokken. Morgen verder daarmee.






Ook de knoflook komt al op. Kleine groene sprietjes wiegen in de wind.


Al bijna lente? Haha, nou ik denk van niet. Weet je nog dat die strenge vorst en sneeuw kwam, vorig jaar, in februari? Het kan nog zomaar ineens dik winter worden! 


Maar toch kun je al het één en ander voorzaaien. Wat tomaten. Wat pepers. Wat erwten. Lekker in de zon. Maar daarna gaat het wel mee naar binnen hoor!








Oh en nu vergat ik nog te vertellen hoe het afliep met die boomgaard, van 'Land en Boschzigt'.


Nou, kijk maar. Na drie jaar snoeien door buurvrouw en buurvrouw ... twee absolute  beginners op snoeigebied ..... 












..... toen hing die hele boomgaard vól met fruit! 


Dat is dus wel een cursusje waard! 😉🍎🍎



10 reacties:

Marguerite zei

Ga morgen meteen naar mijn fruitbomen kijken.
Met een andere blik denk ik

Anoniem zei

Wat een geweldig resultaat in die boomgaard, eer van jullie week!

Lies zei

Snoeien doet groeien, Clarien! Waarheid dus!
Zo netjes bij jou...!
Lie(f)s.

Marijke zei

Als je de ' halzen' van een paar laarzen nu ook nog in elkaar schuift, neemt het nog minder ruimte in, in je bakken en zijn de paren altijd bij elkaar! Ook kunnen dan de muizen er niet meer in.

RiaN, Adriaantje zei

Wat een geweldig resultaat!
Snoeien vind ik een kunst apart.

Mariette zei

Ik vind snoeien aan fruitbomen ook doodeng,
ik heb veel gehad aan de uitleg van groei&bloei:
https://www.groei.nl/tuin/tuinkalender/appel-en-perenboom-snoeien

Volgens een hovenier heb ik het goed gedaan :)

johmar zei

Ik heb al menig cursus gevoldgd helemaal voor noppes, gewoon in blogland. Ja ook bij jouw heb ik al heel wat opgestoken en dat heeft me buiten wat tijd helemaal niets gekost en je legt alles altijd behoorlijk in detail en niet te ingewikkeld uit zodat een leek, ik dus, het ook snapt. Hartelijk dank daarvoor , groetjes Ans

Anoniem zei

Wat een leuke blog weer. Ik hoop dat jullie inclusief de dieren vandaag de storm goed doorkomen. (Al hoef je je over poezen meestal geen zorgen te maken bij onstuimig weer :) )

Marieke zei

Nog een gouden tip bij het snoeien v fruitbomen. Snoei maar 20% tot hooguit 30% vd takken per jaar. Snoei je meer dan krijg je geheid waterloten. Waterloten is teveel in 1 keer gesnoeid. Heb je bomen waar eigenlijk nog meer vanaf moet stel dat dan uit en maak er een meer jaren plan van

Willem zei

@Marieke,het klopt dat je bij een stevige snoei ook een stevig antwoord van de boom terug krijgt. Dat komt omdat het wortelstel (de toevoer van voedingsstoffen!) en de kroon (de afnemer van voedingsstoffen) tijdelijk uit balans zijn met elkaar. Populair gezegd, een voedseloverschot in het plantenrijk. Maar of dat altijd veel waterloten oplevert? Mijn ervaring met vruchrbomensnoei is beperkt; heb een 15-tal jaren een paar perenbomen in de tuin gehad en de waterloten kwamen altijd na de bloei en vrijwel altijd op takken waarvan je de knopzetting had gestimuleerd (horizontaal afbuigen). Heb nu alleen nog druiven en die moet je jaarlijks behoorlijk drastisch snoeien. Eigenlijk al voor de jaarwisseling, want de sapstroom komt heel vroeg op gang.
Heb ook een tijdje 'gebonsaid' en daarbij wordt ook wortelsnoei toegepast, juist om tussen bovengronds deel en ondergronds deel evenwicht te bewerkstelligen.Ben daar mee gestopt omdat daarbij zo ontzettend veel nadruk gelegd wordt op de stijl. OOk aals de bloei soms hartstikke mooi is,maar niet klopt met de gewenste stijl, dan kreeg je daarop kritiek. Ik wil ook gewoon kunnen genieten van een bloeiende struik; ook als het een bonsai is.