Meestal is dat rond 25 juli, op Sint Jacob.
In het najaar heb ik de roggekorrels één voor één gezaaid, in honderd rijen van tien meter lang. Wel zeventigduizend korrels waren het. Nou ja, grofweg geschat dan he? Ik heb ze niet geteld.😊
Gisteren vroeg Henk wat voor ras het was, deze rogge. Ik moest daar echt even over nadenken. Hoe kwam ik vier jaar geleden aan die allereerste zaai-rogge? Even in de administratie gekeken en daar vond ik een oud bonnetje. In 2017 kocht ik twee kilo biologische winterrogge, gewoon bij Van Der Wal in Hoogeveen.
Ras, onbekend.
In de afgelopen vier jaar heb ik steeds de mooiste aren en de hardste en meest rode korrels uitgezocht, om daar mee verder te zaaien. De rogge heeft zich in die jaren aan onze bodem aangepast, en werd elk jaar beter.
Dus, hoe gaan we het ras noemen? Gewoon maar Moeskers Moestuin Rogge? Haha ...... misschien wel wat onbescheiden, maar dan heeft het ras tenminste een naam! En verder zal het toch iedereen een worst wezen hoe ik onze rogge noem! 😊
Of hetzelfde óók gaat gebeuren met de 'naakte haver' is nog de vraag. Ik zaaide die haver dit voorjaar, maar het kwam niet op. Geen enkel plantje kwam op. Het is een zeer kwetsbaar graan, omdat het geen 'velletje' heeft. Het kan dus niet tegen kou, wat gewone haver wel kan.
Toen heb ik binnen, op zolder, een handjevol haver vóór gezaaid, in bakken. En dat is toen met veel kunst- en vliegwerk buiten verder opgekweekt, in een hoekje van de tuin. Een stuk of vijftig planten zijn het. Láng niet genoeg voor ons verbruik, maar hopelijk wel genoeg om volgend jaar mee verder te zaaien. Zo krijg je, hóóp ik tenminste, langzamerhand een type naakte haver die hier wél kan groeien!
Een heel nieuw ras dus.
Kijk hier zie je hem. Hij doet het tot nu toe goed.
Ik vind dat één van de mooiste dingen van het hele tuinieren. Zelf zaden winnen, en daarmee verder kweken. En experimenteren met selectie. En zo een ras opkweken dat bij jou omgeving past. Dat sterk en weerbaar is, en zelfs .... uniek!
Het maakt je onafhankelijk van wat de markt te bieden heeft. Maar het is ook gewoon razend interessant! Probeer het maar eens. Laat een plant in bloei komen, win de zaden, en zaai ze het volgende jaar!
🌱🌱🌱🌱🌱
7 reacties:
Wat een heerlijk leerzaam blogje is dit weer. Heb er zelf nooit aan gedacht om planten zo verder te ontwikkelen.
Haver is een mooie plant, dat wist ik niet.
Zou heerlijk zijn om zelf alles te ontwikkelen ,maar niet iedereen heeft de mogelijkheid en zo’n heerlijke woon en leefomgeving in dit overvolle land .
“ Iedereen “ mag binnenkomen ,nog even en dan is er in “ ons “ land niet meer te leven !
Gr Jan.
Grappig dat jij op kleine schaal hetzelfde doet wat veredelingsberijven op grote schaal doen'selecteren van het meest veelbelovende zaad om productieve og goedgevormde producten te krijgen. En alles eromheen past zich (op de lange duur) zich daaraan aan.
Ik weet niet of dat kleine type (heide)koeien uit mijn grootvaders tijd (1881-1961) nu nog zouden floreren in de huidige eiwitrijke graslanden, om maar een voorbeeld te noemen.
'De tijden verandrren, de klokken ook' is een reclamekreet uit de jaren '70 en is goedbeschouwd te gebruiken voor ieder denkbaar onderwerp. En favoriet gezegde van mijn vader : "Onderzoek alles, maar behoud het goede", lijkt me een waardige afsluiting.
Hoe gaat het met je rijstplanten en met name met de watervoorziening ervan?
Met zoveel liefde (en verzorging) gekweekt, Clarien, moet ook die haver bij jou lukken.
Lie(f)s.
Wat een weelde! En wat ook een mooie planten zijn dat, van zo dichtbij. Hoe ouder ik word, hoe mooier ik ook de gewone grassen ga vinden. Inspirerend bericht weer, dank je.
Ha, ik dacht aan Moeskers multi rogge!
Omdat je er zoooveeel mee maakt en uitprobeert!
Mooie dingen allemaal weer Clarien 😊
Groet'n uit de tuin van " de Bruin "
Een reactie posten