Bezem en hooivork.

on maandag 14 juni 2021





In het holst van de nacht wandelde Brit onze slaapkamer binnen en braakte op de wollen vloerbedekking. Vanmorgen vroeg stapten Paul en ik met onze slaperige hoofden er allebei nét niet in. We roken het wél. De hele slaapkamer stonk. 


Die Brit toch. Wat er met haar was? Och niks, een hond braakt wel vaker. Aas-eter he? Ze slokt nog wel es ongezien iets naar binnen wat niet voor consumptie bestemd is.


Maar goed, hoe dan ook, we waren wel meteen klaarwakker. Het was een waardig begin van maandag poetsdag! 😄😝






Nou we scrollen even een paar uur verder. Om half twaalf was het huis helemaal weer spic en span, lag de schone was weer gevouwen in de kast, en zat de koffie met koek er ook in. Tijd om naar buiten te gaan. Wat moet daar allemaal gebeuren?


Het voelt dan altijd nét alsof ik van boerin naar boer overstap. Maar dat mag ik natuurlijk niet zo zeggen want dat is ouderwets. Alsof een boerin alleen maar poetst en een boer alleen maar het grove werk doet. Je kan beter zeggen, ik verruilde de bezem voor de hooivork.


Of, we schoven van het voorhuis'' door naar het achterhuis''.


Man wat een lang begin. Zo komen we er nooit doorheen! 


Affijn, de eerste klus vandaag was duidelijk. Binnenkort komt er weer hooi, en daar moest ik een plek voor vrijmaken. Ik heb geen idee hoeveel hooipakken het zijn, maar ik denk dat de grote hooizolder wel genoeg is. Dus die moest leeg. Nou, gelukkig was die al bijna leeg. Er lagen nog een stuk of wat oude hooibaaltjes en één kat. 







Die hooibalen mikte ik over de rand, en die gingen mee naar de paardenbak.


Zoals je misschien weet heb ik sinds we koeien hebben elk jaar steeds zelf gehooid. Op ons eigen land, en op gepachte weilandjes. Maar dit jaar doe ik dat niet. Het is een heel gedoe en ik raak ervan in de stress. Gaat het niet regenen? Komt de maaier wel op tijd en worden de pakken wel stevig genoeg? (Losse pakken is waardeloos, die vallen uit elkaar bij het stapelen en dan wordt het een zootje)


Een deel van het hooi dat we hebben is alleen helaas niet geschikt voor de koeien. Ze eten het niet. Het is te kruidig. Dus krijgen die een andere bestemming. Maar dat komt pas in september, dat laat ik dan wel zien.


En tot die tijd .... 





..... wilde ik een muurtje maken van die hooibalen, om de bonen een windbreker te geven. Als het af is zie je het wel. Ook bij de tomaten wilde ik zo'n tijdelijk muurtje maken. Je moet er dan wel om denken dat je er een zeil over legt met regen. 



🌸🌺🌼


Ook heb ik nog wat bloemen gezaaid. Op de plek waar de compost is afgegraven, op het weiland, is een groot stuk land nu helemaal zwart. Dat vráágt toch om een bloemenzee? Het kan nog zat hoor, bloemen zaaien! Ik nam gewoon van alles wat. Phacelia, boekweit, zonnebloem, korenbloem, goudsbloem, kamille ..... alles samen in een bak, mengen met zand, en strooien maar!


(en hopelijk binnenkort een buitje erop ..)








Na de middag was er eerst wat administratie. En toen zag ik dat het vandaag eigenlijk 'blad-dag' is, op de maankalender. Die indeling heb ik in mijn agenda overgenomen. Elke dag een stempeltje, van wat voor dag het is.


Misschien vind je het kolder, of bijgeloof, om de maanstanden te volgen bij zaaien en planten, maar het is gewoon leuk, én makkelijk. Je hoeft elke dag maar voor één soort gewas te zorgen. In plaats van dat je van hot naar her rent.


Ik doe het niet héél strikt, maar probeer het in grote lijnen te volgen. Het is inspirerend om die eeuwenoude gewoontes en wijsheden van onze voorouders te volgen. Och, onze voorouders wisten zóveel ... van maan, zon, sterren en planeten. En dat allemaal zonder google! Maar gewoon, door altijd buiten te zijn en door goed te observeren.


Maar goed. Blad-dag dus!😊🍀🍀🍀









Het bladvak is bij ons aardig aangevroten. Door slakken enzo, maar ook door onszelf hoor! Paul is een echte sla-man. Hij wil elke dag wel sla eten. 


(wat een verschil met mijn vader die dat maar konijnenvoer vond 😄😄)


Alle gaten in het vak vul ik aan. Hier komt een rijtje koriander tussen, en daar een rijtje rucola of basilicum of dille. En veel pluksla. Voor kropsla zaaien is het nu wel wat te laat. Ook zet ik er mijn opgekweekte jonge bloemkooltjes tussen en koolrabi. Het vak is in een mum van tijd weer aangevuld. Dan overal weer wat verse compost tussen en dat is het.


De bodem is nog steeds vrij vochtig, door alle compost. (vandaar ook die slakken natuurlijk)


Ook eten we bladgroente en wel de mooie regenboog-snijbiet. 





 

Nog een paar tips voor je!


Als je óók bieslook in de tuin hebt dan woekert het bij jou misschien ook wel overal, zelfs tussen de tegels. Het is wel mooi, met die bloemen, maar je moet het een beetje in toom houden.


Vandaag heb ik wat van die bloemen geplukt, en op azijn gezet. Het is onze eigen appelazijn. Die is wat gelig van kleur. Als je heldere witte natuurazijn uit de winkel neemt, zal die mooi violet kleuren door de bieslook bloemen. 


En de azijn krijgt na een paar weken trekken die heerlijke bieslooksmaak! Je zeeft hem, en dan lekker door de sla gebruiken!











En omdat ik de spullen toch op het aanrecht had, heb ik ook nog maar een begin gemaakt voor mosterd. Een grote glazen pot werd voor de helft gevuld met mosterdzaad, en verder aangevuld met azijn. Dit moet nu eerst 24 uur trekken.


(voor diegene die ooit vroeg waarom ik toch steeds appelazijn maak en waarom zovéél ... nou voor dit soort projecten dus!😊)







En ik eindig met wat plaatjes van de rijstbak. Of had ik die vorige week ook al laten zien? Haha ik weet het niet meer. Naja. Hier zijn ze (weer)


Zo leuk die bak. De dieren zijn er ook gek op. De katten drinken eruit, en zodra het water wat zakt rennen de kippen erover om naar insecten te pikken. Het wémelt er van de insecten! Ook veel libelles!








Tabeh! Welterusten! Het is alweer veel te laat!🙈





6 reacties:

MC zei

Dank je voor het bieslookbloemenreceptje !
Je rijstveld ziet er enig uit, en Bekkie op zolder haha <3

Hilde zei

Pff een waardig begin van de poetsdag ja..

Leuk om weer even mee te kijken!
Ik ben ook benieuwd hoe in je kas gaat.
Met dat warme weer vind ik het zelf best een uitdaging om plagen te voorkomen .. of genoeg lieveheersbeestjes te vinden wanneer de luizen er eenmaal zijn...

Ik blijf ook gewoon bloemen zaaien. Als niet voor dit jaar, dan volgend jaar. En tot mijn blijdschap zag ik een aantal phacelia's (phaceliae?) die zichzelf vorig jaar hebben uitgezaaid.
Blij mee, want die was ik zelf vergeten te zaaien dit jaar.

De Wikke die ik vorig jaar erg laat zaaide heeft vorig jaar niet gebloeid, maar de fraaie blaadjes hebben alle vorst en kippen aanvallen overleefd. Die heeft dit voorjaar prachtig gebloeid (en nog steeds!).

Clarien zei

Hilde, ja, fijn is dat he? Dat je het tweede jaar zo'n bloemenvracht krijgt! Veel mensen denken na bloemen inzaaien het eerste jaar .... goh .... valt wel wat tegen. Maar het zijn nou eenmaal meestal niet van die snelle felgekleurde kant-en-klaar toppers zoals die uit de tuincentra.

Het zijn mooie sterke langzaam groeiende planten, die je grond verbeteren en vanaf het tweede jaar en jarenlang daarna je belonen met een enorme bloemenweelde.

Marc Dufraing zei

toch n succes die rijstbak heb ik de indruk - het blijft er goed nat in ondanks de zomer die nu volop bezig is. Goed gedaan Clarien!

Lies zei

'k Blijf alle respect hebben voor boeren en boerinnen, Clarien, maar je beschreef 't wel mooi.
Die bloemenzee wordt weer de moeite. 'k Heb een héél kleintje, aangepast aan 't formaat hier.
Zo 'écht', je rijstveld(je).
Lie(f)s.

Barbara zei

Prachtig die Hollandse sawah!