Dat is de keerzijde van wonen op het platteland, met overal omheen die razende wind tegen je huis, tegen je goten, je hekjes en schuren en je omheiningen en je losse flodderige karton op de moestuin. En je pas geplantte boompjes. En en.
Dus dat was gisteren en vandaag de hoofd activiteit. Alles weer terugbrengen in de oude staat.
Tussendoor heb ik nog wel wat foto's gemaakt. Van de pot met dat bodemmonster bijvoorbeeld. Misschien vind je dat leuk om te zien, hoe dat er nu uitziet. Onderin zit zand. En daarbovenop zit een laag fijner materiaal. Dat is donkerder van kleur. Dat fijne materiaal (leem en/of klei) kan voedingsstoffen beter vasthouden dan zand. Dus het is mooi als er in je zandbodem ook wat van dat fijne spul zit.
Ook heel fijn spul kwamen Brit en ik tegen langs de slootkanten en in de bermen en eigenlijk overal. Namelijk ..... de eerste jonge verse groene kruiden.
De meesten kun je eten. Neem er een paar handjes vol van mee. Om op te eten, gewoon door wat je kookt of door de sla. Makkelijker kan niet. Niks geen tuin, of kas, of allerlei werk voor nodig. Elke dag een klein handjevol van dat verse malse kruid, en de dokter kan wel inpakken! 😄🌿🌿
En voor wie dat maar niks vind, al dat groene spul ... kom dan maar mee naar Zwolle. Want daar was ik ook nog. Een klusje van niks, een abonnement wijzigen van Vodafone, maar dan moet je wél helemaal die binnenstad in en naar zo'n winkel.
Heerlijk om weer eens in de stad te zijn! Ook al was het er rustig. En de meeste winkels nog dicht.
Dit pandje hier, daar zit een pannenkoeken restaurant in. Ik loop er vaak langs, en kijk dan even, op de menukaart, of gewoon, door het raam naar binnen. Naar wat er op de borden ligt en wie er zitten. Maar ik kijk nooit naar boven.
Nu dus wel.
Kijken, dus. Het is een kunst op zich. Of zoals Proust het zo treffend zei .....
'The real voyage of discovery consist not in seeking new landscapes but in having new eyes.'
En dat is dan weer heel handig in tijden van Corona. Als je niet op reis kan. Reizen naar nieuwe plaatsen is niet nodig, om nieuwe dingen te ontdekken en te zien. Daarvoor hoef je alleen maar .... anders te kijken.
Oja, en ik gluurde gewoontegetrouw nog wel even naar binnen, op de borden. Maar nee, geen pannenkoek te zien. Lege borden en lege glazen. Ik hoop maar dat ze snél weer vol kunnen!!
En aangezien het toen toch net plensde van de regen ben ik maar balletjes gaan maken. Dat begint met de klus van het walnoten pellen. Ik had 200 gram nodig en je bent wel een tijdje bezig. Maar de rest ging snel.
Dus, 200 gram gepelde walnoten. Dan nog 150 gram gedroogde appels, 2 el boter, 1 el honing, snuf zout en peper, snuf groene kruidenmix (kun je ook weglaten), beetje olie en (rogge)meel om het deeg soepel te maken.
Dan mixen, en balletjes draaien, en die even door wat meel of gehakte noten rollen.
Niet bakken, alles mooi onbewerkt en bijna alles uit eigen tuin en buurt. En oja, lekker, ook nog.😋😋
Het regende nog steeds, en dus kwam er ook nog een plaat-taart. Iets wat ik je van harte kan aanbevelen is, als je zomers véél fruit hebt, en rabarber, om wat flessen taartvulling te wecken. Dat is gewoon vruchtenmoes, met een beetje suiker, en wat kruiden of citroen.
Ik had vorig jaar zo'n tien liter rabarber-aardbeien-taartvulling gemaakt. En die flessen stonden er nog steeds. Het was dus ook wel hoog tijd om daar eens wat mee te maken, want de nieuwe rabarber is er al bijna weer.
Voor een plaat van 90 cm breed nam ik 750 gram roggemeel, 400 ml zonnebloemolie, 150 gr honing, 6 mini eitjes (kan ook 2 grote), een paar fijn versnipperde blaadjes van de citroengeranium, wat groen kruidenpoeder, een flinke snuf zout en 2 tl baksoda.
Je mengt eerst de droge spullen, dan de rest erbij, en 'losjes' mengen. Het mag wat kruimelig blijven.
Met twee derde van het deeg maak je de bodem. Platdrukken. Dan de taartvulling erop. Ik nam ruim anderhalve liter vruchtenmoes. En dan de rest van het deeg eroverheen verkruimelen. Bak het 30 minuten in een hete oven. Kijk wel vanaf 20 minuten regelmatig, want zo'n platte taart is sneller klaar dan je denkt.
Om de komende zomer hopelijk ook weer zo'n uitbundige oogst te hebben, moeten we vanaf nu weer hard aan de slag. Toen de stormschade zo'n beetje was opgeruimd, hebben Paul en ik nog even aan de compost gewerkt. Dat gaat het hele jaar door.
Een tijdje geleden, nou, al een paar maanden eerlijk gezegd ... belde Wim dat hij weer compost had. Of ik dat wilde komen halen? Ja hoor. Maar er kwam steeds wat tussen, en vandaag pas hadden we tijd. Paul liet eerst Brit uit en ik heb de bult gras, die daar nog lag, naar de paardenbak verplaatst. Toen, op naar Wim.
Of we koffie wilden? Want we zijn al ingeënt! Zei Wim. Maar nee, wij hadden nogal haast. In totaal hebben we twee aanhangwagens vol compost gehaald. En het is nog lang niet klaar. Maar de rest komt later wel, en dan héél graag ... met die koffie erbij!
En weer als vanouds een praatje met Jacky en Wim!😊
Bakjes vullen, zaadjes erin, en uiteraard mijmeren .... over al die kleuren, en al die nieuwe soorten die we dit jaar hebben. Hoe zouden ze eruit zien?
En tussendoor even vragen .... of het misschien al etenstijd is?
Gelukkig zaten de dieren toen alweer binnen, lekker te eten, en konden ze opdrogen. En toen ikzelf nog!
Maar dan heb je ook wat!
7 reacties:
Nou wat een storm he, hier trouwens nu nog steeds. Bij mij vlogen zelfs de violen uit de bakken terwijl ze toch goed nat zijn??
Nu zelfs hier zo erg je kan met je fiets niet overeind blijven, ik breng mijn jongste maar naar zijn werk.
Respect dat je zo vaak blogt heerlijk.
Fijn weekend, hier staat de snert al klaar.
Blij je weer te lezen, Clarien!
Je dessert -> lekkerrrrr…!
Fijn weekend,
Lie(f)s.
Handig je eigen snacks ,ik ben meer van het hartige !
Hoop niet dat je buren die zijn ingeënt nu denken dat alles weer normaal is ,het advies in nog steeds afstand houden en de Corona regels in acht nemen !
Vriendelijke groet Joop.
Leuk een kiespijnboom, ik heb hem ook in de kruidentuin.
Zet hem wel ergens waar hij de ruimte heeft, hij heeft grote doornen.
Gr Jan(Wilde een Tuin)
Handig om de oude plastic rietjes te gebruiken voor het labelen van het zaaigoed!
Handig om de oude plastic rietjes te gebruiken voor het labelen van het zaaigoed!
Succes met de ingewikkelde zaden en bedankt voor het (zoete) plaattaart idee!
Een reactie posten