(Wat véél minder vervelend was dan die dag ervoor, zonder water, trouwens.)
Kijk, daar gaat ons gas. Zomaar hopla de lucht in.
Vandaag was de hele dag tuin. Het is de tijd voor verplanten (als je ook met de maankalender werkt) en ik heb stekken uitgeplant en struiken verplant en ook ..... vond ik iets terug in de groentelade van de koelkast. Ik was ze straal vergeten!
De groentelades gebruiken we haast niet. Onze dagelijkse groenten halen we uit de tuin of de schuur of de vriezer. Dus, dan zie je zo'n bakje, in die lade, over het hoofd. Er zaten appelpitjes in, die daarin moesten kiemen. Vorig jaar deed ik dat ook en dat ging erg goed. Na een week of zes in de koelkast gingen de pitjes open en kwam er een piepklein worteltje uit.
Maar ... kijk nu ....
Haha ik moest er gewoon om lachen. Die dappere appelpitjes! Die zijn gaan kiemen, en toen ik maar steeds niet kwam, zijn ze maar gewoon héle lange wortels gaan maken.
Lange slappe witte worteltjes, want ze hadden géén voeding natuurlijk. En géén licht. Alleen maar een klein beetje vocht. Och och. Je krijgt er medelijden mee!
En de rest gaat mee in de kas. Ze krijgen voorrang vandaag. Ze worden meteen opgepot. In bakjes met mooie rulle aarde, en flink water er meteen bij. Nu maar hopen dat het nog wat wordt!
Appelboompjes zijn heel sterk, wist je dat? Het zijn eigenlijk struiken, die wij opsnoeien en opkweken tot bomen. Maar als je ze gewoon zó uit zaad opkweekt, en ze hun gang laat gaan, krijg je weer de wat minder hoge en brede sterke 'appelstruiken'. Met kleine gezonde appeltjes, die misschien wel wat zuurder zijn, maar heel geschikt zijn voor gelei en voor taart en ook om zó te eten.
Tussen de bedrijven door gingen Bella en Bonnie naar een nieuwe tijdelijk plek. Er is een stuk grond, waar ooit de rogge stond, en dat is een 'tussendoor' weitje geworden. Daar mogen ze soms een dag of wat heen, gewoon, even een andere omgeving.
Net als mensen, houden koeien ook van variatie. Ze huppelden de hele dag door dat weitje! En kijk Bonnie is helemaal hand-tam geworden. Ze eet uit mijn hand en ik mag haar aaien en borstelen. En ze komt als ik haar roep. Nou ja, meestal. 😊
Toch wilden ze om vier uur ook wel weer graag terug naar de stal. Ik liep achter ze aan, en wilde een foto maken van hun mooie achterwerken, maar toen gingen ze allebei rennen. Koe ruikt stal!
Het was te laat. Toen ik eindelijk bij de stal kwam waren ze allang aan het eten, achterwerk en al.
Ze stonden eerst op de kippen-hangout-plek. Daar heb ik ze ooit geplaatst toen er nog geen kippen waren. Maar nu is het de favoriete scharrelplek van de kippen, precies daar onder die struiken, en daarom zijn er háást geen bessen.
De kippenmest is veel te rijk voor die struiken. Je krijgt dan prachtige weelderige struiken, volop in het blad, maar bessen? Ho maar. Nee, bessen moeten op veel schralere grond staan. Het liefst iets zuur.
En nu? Wat moeten de kippen nu? Nu hun hang-out ineens kaal is? Geen schaduw meer in de zomer? Nee dat kan niet natuurlijk. Denk denk. Wat kan daar staan wat snel groeit en wat schaduw geeft en wat tegen continue verse aanvoer van kippenmest kan?
Bingo! Rabarber!!
De stukken kluit worden netjes op een rij ingegraven, een meter uit elkaar ongeveer, waar éérst de bessen stonden. Dan gaat er op elk stuk wortelkluit nog een emmer water, en een bergje compost. En klaar. De kippen harken het verder wel uit.
Nou hopelijk hebben ze hier in de zomer dan schaduw van de reuzenbladeren van rabarber.
Sommige stekken zijn wel wat lang. Dat is dan iets voor de volgende keer. Kortere stekken knippen!!
Een mini-mini-eitje. Zoals je weet zijn onze eitjes sowieso al erg klein. Het zijn kriel-eitjes. En dit eitje, dat ik vanmiddag vond in een hoekje, is nóg weer veel kleiner. Het was amper groter dan een duimnagel!
Waarschijnlijk een eerste ei, een probeerseltje van een van de kuikens van afgelopen zomer. Die hennen gaan nu ook al aan de leg. Dat wil zeggen .....
..... ze zijn nog een beetje aan het oefenen!
😄😄
7 reacties:
Ha, bij ons zijn de kippen dol op rabarberblad. Als ik niet uitkijk pikken ze de hele struik aan gort. Ben dus benieuwd hoeveel schaduw ze hebben...;-)
Oei! Is dat zo?? Ik dacht dat ze bij ons (tot nu toe) geen rabarber aten. Maar dit is dan misschien .... de kat op het spek binden. :DD
We gaan het zien!
Lees je blogs nog altijd zo graag. Hoewel ik zelf niet meer zoveel kan, zou ik graag in je klompen staan. Met die rabarber kan anoniem wel eens gelijk hebben. Doorgaan, vooral doorgaan!
Afgaand op de foto had je een eitje van het formaat duivenei. Dat kleine eitje zal wel het eerste eitje zijn van een kuiken dat net begint te leggen. Ik herinner me nog dat we nieuwe leghennen kregen van een maand of 4 die aarzelend begonnen met eieren te leggen. Dat waren ook allemaal 'krieleitjes', al noemden we dat gewoon kuikeneitjes. Na verloop van tijd werden het 'gewone' eieren.
snoei je de bessenstruiken niet als je ze verplant hebt? Verplanten geeft altijd onherroepelijk schade aan de wortelkuit en om dat evenwicht te herstellen moet je de struik na het verplanten daarom bijsnoeien. In dit jaargetijde kun je van het snoeihout ook nog gemakkelijk stekken nemen. Die kun je nog gewoon in de volle grond steken op een beschutte plaats. Aan het eind van de zomer heb je dan weer een aantal joge struiken.
Rode- en wittebessenstruiken vormen vooral op het jongere hout hun vruchten en bij de zwarte bessen (cassisbessen) zijn het de meerjarige scheuten die vruchten dragen. Door een goed evenwicht te bewaren tussen jong en oud hout houd je altijd goed vruchtdragende struiken. Hoewel, nu ik het zo zie staan begin ik weer te twijfelen en kan het evengoed anderom zijn. Misschien tocht nog even nakijken op www.
Haha Willem, fijn te lezen dat jij ook wel eens wat vergeet. Pfjoei!!
Wat betreft dat snoeien, ja dat had ik zeker gedaan. Vooral ook omdat de struiken veel te groot waren om met z'n drieën in de kruiwagen te passen. Ik heb ze minstens gehalveerd, qua snoeien. Nu lees ik bij jou dat dat dus een heel goed idee was.
haha, weer pfjoei!
Clarien, mijn vader placht te zeggen dat je een groot wantrouwen hebben moest tegen mensen die altijd alles zeker wisten. Bovendien leert de (katholieke) moraaltheologie ook nog eens dat mensen die twijfelen niet zondigen. En nou maar hopen dat ze daar niet al te zeker van zijn.
Ziedaar, twee goede redenen zijn om enige twijfel uit te spreken. Nog een reden voor een pfjoei?
Oei, reactie is verdwenen...
'k Wens je een fijn weekend, Clarien!
Lie(f)s.
Een reactie posten