Je kostbare rug, een baby baren, en andere zaken.

on dinsdag 22 oktober 2019





Haha ik zal maar meteen even héél snel uitleggen wat dit nu weer is, want het ziet er wel vreselijk raar uit, natuurlijk.

Ik ben weer aan het spitten. En niet zo weinig ook. En het heeft óók nog haast. Want die mooie rode tarwe, die moet nu écht de grond in, en dat landje is nog steeds niet klaar. Het frezen was niet voldoende, en nu ben ik dat toch maar allemaal maar met de spitvork aan het omspitten.

En dat is zwaar werk, en vooral je rug wordt er erg moe van.






Dus toen ik vanmorgen bij Paul op kantoor koffie dronk, toen moest er écht even wat gebeuren met die rug. Toen ben ik gaan strekken, op allerlei manieren. En dat laat ik hier zien. Zo kun je je onderrug héél goed oprekken, mocht je ook af en toe een flink stuk tuin om te spitten hebben!

De stok onder mijn voeten gebruik ik omdat het zo makkelijker is. Maar eigenlijk moet het zonder.





(Het is óók een goede houding overigens om een baby ter wereld te brengen. Mocht je dat binnenkort toevallig van plan zijn. 😊😊)

Nou, elke dag één of twéé stroken omspitten, dan hoop ik eind van de week eindelijk die tarwe te kunnen zaaien!

Aan het einde van de middag, na het voederen van de beesten, liep ik te zoeken naar iets voor onze eigen maaltijd en kwam weer eens langs de rij snijbiet. Daar loop ik meestal voorbij. Want ... nou ja .... het trekt gewoon niet zo.

Maar vandaag heb ik het meegenomen. Een hele mand vol!






Snijbiet is zo gezond en eigenlijk ook heel lekker. Je moet alleen even door dat gedoe heen van al die stengels plukken en alles goed wassen.

En dan loop je met een hele mand natte snijbiet. Van een deel wil ik 'Gundruk' maken. Maar dan moet de snijbiet wel drogen. Hoe?

Gewoon. Aan de waslijn.







Als je Gundruk wil maken, dat is net zoiets als zuurkool, dan moet de groente veel gist 'vangen'. En dat kan volgens mij heel goed daar buiten, aan de waslijn. Want al die gistcellen zweven gewoon in de lucht.

Of het echt gaat lukken weet ik niet zeker, want eigenlijk heb je ook de warmte van de zon nodig. En die zon die was er vandaag niet. Ik laat de bladeren daarom tot morgen hangen. Dan zit er vast wel genoeg gist op.






De berg kleine bladeren ging mee naar binnen voor het avondeten

Snijbiet is héél veelzijdig. Je kunt het eigenlijk overal wel door doen. Het smaakt een beetje als spinazie, maar dan lekkerder. Want het heeft méér smaak, méér bite, en is iets zoeter. Spinazie die gestoofd wordt wordt snel snotterig vind ik, en dat heeft snijbiet niet.





Ik heb er vanavond een ovenschotel mee gemaakt, die overigens niet in de oven ging. Haha want daar was geen tijd meer voor.

Een klein handjevol gehakt, een flinke ui, en kruiden en specerijen naar smaak, in hete olie bakken. En dan bergen en bergen gehakte snijbiet erop. Steeds meer. Want het slinkt steeds weer iets.

Bijna de hele berg ging erop. Het slinkt, maar het blijft toch stevig, en het vocht blijft in de groente.







(restje bewaren! morgen gewoon door de soep of wat dan ook)

Snijbiet moet wel gaar zijn. Dus laat het een tijdje stoven en proef of je de structuur goed vindt. Vervolgens roerde ik er een flinke schep crème fraîche door. Je snapt zeker wel dat dat deze week bijna overal door gaat! 😊😋





De aardappels zijn inmiddels in schijven gekookt, en daar gaat het mengsel dan bovenop. Met nog wat geraspte kaas erop. En toen dus niet in de oven (wat véél lekkerder is) maar even kort in de magnetron want Paul had een belangrijke call.

En toen kwam de post.

En daar zat weer een geweldig leuk boek in! Dat is het enige waar ik me soms aan te buiten ga, qua spullen. Met een overvolle boekenkast ..... en dan tóch steeds maar boeken blijven bestellen. Op amazon vind je dit soort wat oudere boeken vaak voor een paar cent. Je hoeft alleen de verzending te betalen.

Alles over graan verbouwen, op kleine schaal!!








Eventjes bladeren, en ik zag bijvoorbeeld al, dat ik bij de boekweit per ongeluk goed gegokt heb, namelijk in een blokvorm zaaien. Dan onderdrukt het het onkruid het beste! Het geldt ook voor gerst en meer granen.

(dus niet op rijen!)

Nou, we zullen er vast weer veel van opsteken. Het staat ook bomvol met recepten!

En ondertussen vergat ik foto's te maken van de rest van het koken.




Het leuke aan dit soort schotels is, dat het de volgende dag nóg lekkerder is, als lunch!!


7 reacties:

Lies zei

Zwaar werk, Clarien.
Guitige foto's van je snijbiet !
Boeken... -> één van je passies...
Lie(f)s.

Anoniem zei

Intense kleuren en mooie foto's. (en gelachen om die bladeren aan de waslijn, prachtig, zou ik nooit opgekomen zijn).

Gr. Veronique.

Anoniem zei

Leuk om te zien! Bedankt voor de strek reminder.
Nog nooit iets gedaan met snijbiet.. ik sla je tips op!

Goede rest van de week gewenst,
Hartelijke groet, Hilde

Wieneke zei

Ach.. de stokrek, ik ken hem, is prima. Ik heb ook nog een heel goeie geleerd bij Pilates, die mij heel erg helpt om de wervels weer in fatsoen te krijgen na tuinarbeid. Je ligt plat op je rug, armen recht naast je. Dan flex je je rechtervoet en duwt met de hiel zogenaamd iets weg. Zo ver mogelijk, maar wel netjes blijven liggen, he? Doe dat een paar maal en daarna met de andere voet hetzelfde. Ik zweer erbij ;-)

Willem zei

Je bent nooit te oud om te leren en in mijn geval is dat ik sinds vandaag weet wat gundruk is; een vorm van groenteconservering. Ben benieuwd hoe het smaakt, want de foto van de waslijn met snijbietbladeren vond ik erg grappig, maar het moet, voor mij althans, wel ergen toe leiden. Maar ik neem aan dat je er tzt wel over schrijven zult.

Clarien zei

Wieneke dat is inderdaad een top oefening. Heel goed voor de SI gewrichten, waar veel mensen last van hebben. Het is zelfs de enige manier om je SI gewricht effectief te 'bewegen'. Ik doe hem ook vaak. Ook op de rug liggend in bed, eventjes één voor één de geflexte voetzolen wegduwen. Nooit geen SI klachten meer! :))

Anoniem zei

Ik heb hier ook snijbiet staan en ja, ik weet hoe de groente smaakt en wat je ermee kunt doen maar ik laat hem ook meestal staan. De groente moet idd langer stoven want hij blijft ook lang stevig. Geen groente om even snel in de pan te gooien , vindt ik. Maar hij staat erg mooi in de moestuin te wezen tussen de bloemen. Gebruik hem ook weleens in een tuinboeken. Na het plukken meteen in het water zetten want hij wordt snel slap. Ik lees jouw blog aandachtig en ik steek er veel van op! Groetjes Lien.