We begonnen vrijdag ... in de stortregen.
Maar ja er moest veel gebeuren dus met regenpakken aan, aan het knippen en snoeien. Er was een klimop struik helemaal over dat mooie bruine hek heen gegroeid .... en eerlijk gezegd is klimop niet mijn vriend. In Bussum zijn wij omringd door buren die dól zijn op klimop, en ik ben al twintig jaar klimop stekken uit de tuin aan het trekken ... steeds weer komen ze op bezoek!
De struik aan de andere kant van dit hek gaat er ook uit. Maar we wachten even tot de mieren gaan uitvliegen, want er zit een enorm mierennest in die klimop.
Maar daarna .... weg ermee!
Op de grond langs het hek naar de Zonnehorst liggen rijpe pruimen. Buurman Henk vertelde dat hij ooit een pruimenboom had geplant hier, zo´n ge-ente, maar die ging dood. Toch bleef de onderstam leven en daar groeide de wilde pruim weer uit. En die staat nu achter dat hek en hangt vol pruimen. Wat over het hek hangt is voor ons. Kijk ... dat heb ik nou veel liever dan die klimop stekken! :D
De installateur vraagt of wij de originele tekeningen hebben van het huis. Met name van de riolering en de waterleidingen. Ja die hebben we! Klaasje en Dick hebben ons alle oude tekeningen en plattegronden gegeven. Van het oorspronkelijke boerderijtje, dat hier ooit stond, en van alle verbouwingen nadien. Echt geweldig, zo'n map vol tekeningen.
Fijn dat zij zo accuraat waren. Wij hebben van ons eigen huis echt niet zo'n map.
Maar vanaf nu ga ik ook alles bewaren (zei ze :-)
Er staan uitgebreide tekeningen in van de waterleidingen, en de heren kunnen dus aan het boren. Heb je dat ooit wel es gezien hoeveel leidingen er wel niet allemaal door een huis lopen? Electra, water, gas, ja en wij hebben nog géén glasvezel hier dus er worden alvast wat 'loze' leidingen aangelegd.
Een hele bos wordt het. En om dat netjes door het huis te leiden, worden overal in de muren en vloeren sleuven gefreesd. Ik volg het op de voet. Ergens loopt een mooie koperen leiding, waar water door stroomt. Jacob wikkelt lelijk geel plastic om die leidingen.
Hij legt het uit. Het koper is, omdat het water daar niet mee reageert. Maar .... koper reageert wél met cement. Dus als je vervolgens die sleuf volstort met cement, gaan de buitenkant van de koperen buis daarmee reageren en kan het gaan lekken.
Vandaar dat het cement niet met het koper in aanraking mag komen, en het dus in tape wordt gewikkeld. Nou, weer wat geleerd.
Ik maak foto's van alle leidingen en sleuven. Altijd handig voor als er eens iets gerepareerd moet worden.
Hieronder zie je dan weer een leiding naar boven lopen in de muur, dat is dan weer voor de thermostaat.
Ondertussen zijn de mannen van Jansen buiten op het dak bezig. Het is droog inmiddels, en ze gaan de openingen voor de ramen maken, die in het dak boven de keuken komen. Omdat dat nogal een donkere hoek is. Kijk maar hoe licht het daardoor wordt!
raam één ... |
.. en raam twéé ... |
Jan zaagt de openingen gewoon door alle lagen van het dak heen. De openingen worden groter dan de ramen zijn, omdat de rietdekker de ramen misschien wel iets naar onderen of naar boven wil verplaatsen. Dan hangt weer samen met de lengte van het riet. Geloof ik.
.... en daar is de opening voor raam drie!
Je ziet hieronder hoe de raamframes worden geplaatst. Kijk maar hoeveel dat nog uitsteekt. Zo dik wordt de laag riet dus die daar op komt.
Ja en met het derde frame help ik even. Want je wil later kunnen zeggen dat je een beetje geholpen met je eigen huis, toch? Zal je zien dat dat derde raam net scheef zit ...
In de tuin zijn de maggi zaden rijp. Ze beginnen zelfs al te rotten. De schermen die er nog fatsoenlijk uit zien knip ik af om te drogen De zaden van de maggi zijn heel makkelijk op te kweken, en ik vind het een goeie vervanger voor veel uitheemse specerijen. Ze hebben zelfs wel iets van nootmuskaat.
Nou we hebben een mooie lichte keuken. Het is nu wel wat lichter dan het uiteindelijk wordt, door die extra grote gaten. En de kleurinval zal door het riet ook anders worden.
De boel wordt weer netjes opgeruimd, alle puin op soort gesorteerd in bakken en meegenomen naar de zaak. Want het meeste daarvan wordt door de aannemer hergebruikt of gerecycled.
En wij rijden door voor een lang weekendje Lauwersoog. Wij dachten ... met z'n tweeën, of hooguit met één of twee van de kinderen.
Maar het blijkt dat ze allemaal hebben bedacht om dit weekend langs te komen! Met z'n achten in een vijfpersoons huisje ... als het nou maar mooi weer wordt dan!
3 reacties:
Hallo Clarien, bij ons staan de regentonnen ook op stoeptegels, dat bevalt ons prima.
Ik heb een vraagje voor je, ik heb bij huis een compostton, afgelopen week kwamen de wormen boven de compost uit, ze kropen langs de wond omhoog. Is dit een goed of een slecht teken?
vriedelijke groet Janny
Janny, met wormen in een compostvat heb ik geen ervaring. Mijn composthopen zijn in de open lucht.
Wormen zijn gevoelig voor vocht (teveel of te weinig is niet goed), voor temperatuur (staat je compostvat wel in de schaduw?) voor de zuurgraad, voor licht (het moet donker zijn) en voor trillingen. Je kunt er op deze site meer over lezen:
http://www.permacultuurnederland.org/permacultuurtk/wormenbak.pdf
Ik hoop dat je kunt ontdekken wat er mis is, en ze weer terug kruipen in je compost! Zijn het trouwens niet toevallig maden? Die horen nl omhoog te kruipen, dan zou ik het vat even open laten staan tot ze eruit zijn. Die zijn klein en wit.
succes ermee, tof dat je een compostvat hebt!!
Hoi Clarien,interessant proces wat je hier op foto hebt vastgelegd! Ik vraag me af of je ook voor de waterleidingen ook kunststof leidingsystemen had kunnen kiezen i.p.v. een beschermhoes om de huidige leiding. Scheelt allicht wat gepriegel. Verder ziet het er puik uit!
Een reactie posten