Je ziet dat niet direct aan ze, als ze te weinig hebben, maar toch ...... als je ze niet genoeg en regelmatig bijvoert, dan heb je grote kans dat ze een onzichtbare groei-achterstand oplopen, en later gaan doorschieten.
Dat heet plant-stress. Vooral als ze jong zijn zijn plantjes erg gevoelig voor stress. Dat kan komen door te weinig of teveel water, te weinig licht, of als je ze bijvoorbeeld te ruw hebt verspeend. Daar kunnen ze allemaal stress van krijgen. En dan worden het geen malse bladgroenten, of zoete bieten, maar dan gaan ze versneld aan het bloeien en worden ze bitter en vezelig.
Dus ... de continue aanvoer van voedsel is heel belangrijk. Er staan in mijn kas nu veel jonge zaailingen met erge honger. Vooral de kooltjes. Tja .... wat zal ik ze geven? Ik heb niks. Brandnetelgier is er nog niet. De Bokashi emmers, met afval, daar zit nog geen vocht in. Daar is het ook nog te koud voor.
Ja wat moeten de planten nu krijgen als voedzame pap?
Gelukkig poepen de konijnen de hele winter door. En ... van gewone konijnenkeutels kun je een heel mooie krachtige thee maken. Neem een emmer warm water, strooi daar een blik keutels bij .... en dan roeren.
Superthee! Krachtvoer voor al je jonge aanplant! Konijnen zijn grazers, die verteren de hele dag planten (en brokjes) en dat geeft prima mest. Het voordeel is ook dat het niet al te scherp is, met andere woorden, deze verdunde mest is slow food voor je planten.
Als het zo half-half is opgelost is vul je de emmer verder aan met bij voorkeur regenwater, en zet hem ergens neer. Waar je er niet over struikelt. Je neemt hier steeds een beetje van, en doet dat door het gietwater, voor je jonge zaailingen. Vul af en toe het water en de keutels aan.
Moet je opletten hoe mooi je planten hier van gaan groeien en hoe fris groen en sterk ze worden! Van gewone oer-Hollandse konijnenkeutelthee!! :D
Als je geen konijnen hebt kun je ook andere mest nemen, of een handje koemestkorrels uit de winkel, of wormen-thee, als je zo'n wormenbak hebt.
Ook de tomaten worden verspeend. Die groeien erg hard maar ze kunnen echt nog niet naar buiten. Ook in de tomatenkas is het nog te koud met die nachtvorst steeds.
Het is niet ideaal, maar ze blijven nog een week of wat binnen.
En grappig genoeg, moet je die soms juist een beetje extra stress geven! Want hier binnen is het te kalm en gezapig voor ze. Dan worden ze slap. Dus blaas er af en toe tegenaan, of geef ze een duwtje, of schud de bak iets heen en weer. Wel gewoon regelmatig blijven voeden en sproeien.
Ook tomaten lusten graag konijnenkeutelthee.
Dan moeten er nog bordjes gemaakt voor op Moeskers Moestuin. Een hele serie weer erbij, en dit keer maar ineens de hele plank geverfd, en daarna pas in stukken zagen. Veel handiger.
Ook zijn de bordjes nu netjes geschuurd. Vorige keer niet. Ja daar moet je eerst je handen vol met splinters voor krijgen, voor dat je dóór hebt dat je zoiets moet schuren.
Ik kreeg van iemand nog de tip om geïmpregneerd hout te gebruiken voor die bordjes zodat ze langer mee gaan. Tja ... geïmpregneerd .... dat is weer een heel verhaal apart. Dat 'verduurzamen' van hout is net zoiets als plastificeren, toch?
Veel weet ik daar niet van, maar voor de zekerheid gebruik ik toch maar onbehandeld hout. Dan maar verrotte bordjes na een jaar of wat. Maken we wel weer nieuwe. Je hebt ze zó af.
Zo dat zijn er wel weer genoeg voorlopig. Nu zelf een bakkie. Maar geen keutelthee voor mij.
10 reacties:
Wat een idee die keutelthee ik ga het ook eens met caviakeutels en een donkeyburger (ezeldrol) proberen :)
X Es
Dank je wel weer voor de goede tips. Ik ga mijn zaailingen dit weekend maar meer te eten geven. Ik vond ze al zo stilletjes ;)
Patricia
Met mijn postzegeltuin zonder kas, voorzien van olifantenmest en blad, zal het nog wel een poosje duren, voordat er plantjes op gezet kunnen worden. Er zijn al wat groentes, die binnenkort op de koude grond gezaaid kunnen worden. Gaat volgende week waarschijnlijk gebeuren. Over een week, of 2 worden tomaten, courgettes en nog wat zaden binnen gezaaid. Als het te lang duurt, voordat ze in de grond kunnen buiten, krijgen ze af en toe wat olifantenmest in vloeibare vorm. Het restant van de mest heb ik vandaag aangevuld met water en gaat een dezer dagen in flessen. Wil wel vlugger, maar denk dat dat geen goed idee is. Allemaal een mooi moestuinjaar gewenst. MiekeR
grinnn, ik las gisterenavond alleen de titels van de nieuwe blogs van gisteren en las dus niet je hele blog. vervolgens zat de konijnenkeutelthee zo in mijn hoofd dat ik vannacht droomde van echte keutel thee. En toen ik vanmorgen wakker werd vroeg ik me af hoe ik zo iets belachelijks kon dromen. Nu lees ik je blog en lees dat het om plantenvoeding gaat. ha ha ha had ik kunnen weten natuurlijk...
grinnn, ik las gisterenavond alleen de titels van de nieuwe blogs van gisteren en las dus niet je hele blog. vervolgens zat de konijnenkeutelthee zo in mijn hoofd dat ik vannacht droomde van echte keutel thee. En toen ik vanmorgen wakker werd vroeg ik me af hoe ik zo iets belachelijks kon dromen. Nu lees ik je blog en lees dat het om plantenvoeding gaat. ha ha ha had ik kunnen weten natuurlijk...
Een donkeyburger ... haha ja dat kan ook natuurlijk. En olifantencola! Kijk wel uit Mieke met die flessen ... straks zet iemand per ongeluk zo´n fles aan de mond :D:D ... nou ja giftig is het niet denk ik. Hooguit vies.
Marie misschien is dat geeneens een slecht idee wat jij droomde en helpt het bij ons zelf ook tegen stress. Probeer jij het eerst even uit dan? :-P
Ik heb zinken bordjes die je kan beschrijven, werkt prima.
Ze komen van www.denieuwetuin.be
Gr Jan Wilde een Tuin
Hihi dat van die konijnenkeutels moet ik onhouden! Hier ook volop drukte voor de moestuin!
Helaas zijn onze konijntjes afgelopen najaar door een vos te grazen genomen :( maar ze leven nog voort in een emmer keutelthee! Heb nu wel de laatste keutels gevonden dus zal naar brandnetels moeten speuren.....
Wendy
Goed dat je geen geimpregneerd hout hebt gebruikt. Dat is behoorlijk giftig. Google er maar eens op.
Groetjes Tineke
Een reactie posten