Ja vanmiddag was het kraken en kwaken geblazen .... maar er was eerst nog wat tuinwerk te doen vanmorgen.
Want al twee weken staat er een doos in de bijkeuken te wachten. De pootuien en de pootaardappelen zitten erin.
Vandaag gaat de eerste lading uien de grond in!
Het zijn gele uien. Rode uien poot ik niet dit jaar. Ze zijn wel lekker, en ook mooi, maar ze bewaren slecht. Nou ja en heel eerlijk gezegd proef ik bijna geen verschil met de gele. En die zijn gewoon veel sterker. En schieten minder snel door. Ik heb hier de biologisch gele ´Sturon´ ui van Carel Bouma.
Je plant ze op een rijtje, zo´n 8 centimeter uit elkaar, met het topje precies aan het oppervlak. Wel uitkijken met die uien, want je poot ze al snel ondersteboven. En dan raakt hij in de war, groeit krom, en krijg je geen mooie dikke ui.
Hier komen ze op het wortelbed. De wortels worden er volgende week tussen gezaaid.
Weer thuis, gaan de tuinbonen ook naar buiten. Want de grond is ontdooid en de plantjes zijn nu zo´n tien centimeter lang, allang groot genoeg. Je moet ze goed instoppen. Dat hele stuk van de witte steel mag in de grond, dan wordt je tuinboonplantje minder kwetsbaar voor vorst.
Het is net een klein groen patatzakje. Schattig.
Hier in de achtertuin komt ook een rijtje uien, die komen zo vlak langs de tuinbonen. As je zelf een tuintje hebt, hoe klein ook, MOET je echt wat uien poten. Ze zijn zo makkelijk te telen, net als knoflook. Ze nemen weinig plaats in en je kunt ze overal bij eten, uien passen overal bij.
Ze zijn ook heel gezond, vooral rauw. Als jonge lente ui kun je ze zó op je broodje kaas doen. Dat is het lekkerste wat er is, een jonge groene ui zo direct uit de grond! Fris en knapperig.
's Middags rijden we naar het oosten. We gaan naar Aerdt. Daar woont nichtje Marijke met haar gezin in een boerderij aan de dijk. Je gaat echt watertanden van zo´n prachtige boerderij. Maar je moet wel van rust houden .... het is hier in Aerdt heel stil!
VOLLUK!! |
Marijke organiseert elk jaar een dagje Kraken en Kwaken. Ze hebben twaalf walnotenbomen achter de boerderij, en die walnoten die gaan we kraken vandaag. Het was een geweldig walnotenjaar, vorig jaar. De noten zijn in de herfst geoogst, en de hele winter gedroogd. Ze staan nu door het hele huis in kisten en zakken klaar, en worden door vele vele handen gekraakt.
De noten worden dan later geperst, en zo hebben ze hun eigen walnoot-olie!
Ja en kwaken doen we ook natuurlijk. Het kletst heel gezellig zo, als je handen wat te doen hebben!
Paul en ik kijken allebei ook uitgebreid omhoog, naar de enorme gebinten die het dak dragen. Ja dat hebben we wel geleerd van Henk Jansen, om naar die mooie oude draagbalken te kijken.
Marijke heeft stapels notenkrakers klaarliggen, maar zelf heeft ze een veel makkelijker methode om die noot eruit te krijgen. Hopla de hamer erop, tik kraak tik kraak tik kraak ... en daar rollen de doppen alle kanten op.
Alle doppen en ook de tussenschotjes worden verzameld en die gaan terug op de tuin. Marijke heeft wel eens thee gemaakt van die tussenschotjes, want dat is gezond, maar het was helaas ook erg vies.
En onder het kwaken komt ook ons nieuwe huis ter sprake. Leuke adviezen krijgen we van diverse boom-bezitters. Dat we vooral ook een vijgenboom moeten planten op een beschutte zonnige plek, en ook abrikozen. En als we walnotenbomen willen, dat we dan een soort moeten kiezen die snel noten geeft. Anders zijn we stokbejaard als er eindelijk es noten aan onze bomen komen. Dat kan wel 15 tot 20 jaar duren!
En een mevrouw die veel verstand heeft van kippen legt ons uit dat we onze toekomstige kippen best los kunnen laten lopen op het erf. Ik dacht dat dat niet kon, in verband met de weg langs het huis, maar zij vond van wel.
´Het zijn wandelende drempels´ zegt ze, ´de auto´s gaan vanzelf langzamer rijden als ze af en toe een kip in de berm zien rondstappen.´ Haha zo had ik het nog niet bekeken!
En leuk ook, die fles walnootolie van de oogst van vorig jaar, die we meekregen. Ja als je walnoten hebt dan kun je dus ook zelfvoorzienend zijn met je vetten. Want zo´n boom geeft enorm veel olie, en je hebt er eigenlijk geen omkijken naar.
1 reacties:
Altijd goed om hier eens langs te komen. Ik heb ook Sturon uitjes geplant, maar had bij de aankoop niet genoteerd welke het waren, dacht dat ik dat wel zou onthouden. Niet dus, maar nu ik het hier lees, snel bordjes maken en ze erbij zetten ;-) Leuk idee ook dat "kraken en kwaken". Ik heb ook nog een hoop walnoten liggen, maar betwijfel of het genoeg is voor een litertje olie en dan nog, ik ken zo niet meteen iemand met een notenpers.
Een reactie posten