Het goud lag weer op straat vandaag. Overal ligt het. Afgevallen mooi gekleurd blad, van alle soorten bomen, wat je natúúrlijk mee naar huis neemt om je tuin mee te verbeteren. Toch? ;-)
Nou ik wel hoor. Met de bakfiets, de hele middag aan het blad verzamelen. Dat gaat allemaal op een grote hoop, en daar moet je dan over heen lopen om het in te stampen. En dan blijft er van zo'n enorme hoop maar een kwart over ongeveer.
Je kunt ook even wachten met blad verzamelen. Als het straks geregend heeft en de gemeente heeft de prut bij elkaar geblazen, dan is het veel compacter. Maar nu is het leuke dat het blad nog zo mooi en kleurig is. Ik neem van zoveel mogelijk verschillende bomen het blad mee. Elke boom levert weer andere mineralen.
We moeten ook nog blad halen van de fietspaden langs de bosrand. En dennennaalden voor op de aardbeibedden. Maar van de bosbodem zelf neem ik niks mee, want dat is voor de bomen. Geen blad of humus meenemen uit het bos. Ik geloof zelfs dat je er een dikke boete voor krijgt. Terecht.
Voor degene die hier al een tijdje meeleest ... op dit blog ... weet je nog dat ik vorig jaar probeerde om al in de herfst tuinbonen te zaaien? En hoe die allemaal doodgingen met de strenge vorst? Allemaal morsdood ... behalve .... Jack en Jill!! Die twee bonen overleefden de vorst wel, en daar heb ik nu wat zaden van!
Dat is dus de meest simpele vorm van ... veredeling. Dus zaden nemen van planten die een bepaalde eigenschap hebben, die je graag wil. Ik ga nu doorkweken met de junior Jackies en Jillies. Ben heeeeel benieuwd of hun nakomelingen winterhard zijn!
Een heel vak heb ik voor ze vrijgemaakt. Maar dan is het vak nog niet vol, dus er gaan ook nog gewone tuinbonen in. Ik had een serie boontjes die er lelijk uit zagen, te lelijk om op te eten. Die worden hier gezaaid. Als ze afsterven in de winter is dat ook niet erg, want de tuinboon is ook een hele goeie groenbemester.
Wat dat is? Een groenbemester? Nou simpel gezegd is dat een plant die je zaait om de bodem te verbeteren, en dus niet zozeer om te oogsten en op te eten. Dus je zaait die groenbemester (bijvoorbeeld rogge of klaver of tuinboon of spinazie) en je laat de plant opkomen, je laat hem groeien, en dan PATS schoffel je hem onder de grond. Voer voor de bodem.
Die plant heeft mineralen uit de bodem opgezogen en bewaard (in plaats van dat dat met de regen is weggespoeld) en die mineralen komen dan dus weer in je bodem. In de bovenlaag. Een hele simpele manier om de bodem te verbeteren. En je hebt ook wat groens op je tuin staan in de winter, in plaats van zo'n kaal zwart veld, waar alles wegspoelt.
Nou daar gaan de tuinbonen de grond in! Als groenbemester. En misschien overleven ze de winter en dan schoffelen we ze natuurlijk niet onder de grond maar eten we ze gewoon op.
Kom! Even kijken bij de spruiten! Bij een aantal planten had ik de top eruit geknepen, omdat Margriet zei dat je dan dikkere spruiten kreeg. En minder luis. Zien?
Eerste foto hieronder, top er niet uit geknepen. Tweede foto, top er wel uit. Nou, dat is een blijvertje hoor, dat toppen van de spruitkool!!! Dankjewel Margriet!
En wat nemen we mee voor de avondpot?
Het thuisfront vroeg om salade voor vanavond. Nou dat wordt dan een koolsla met wortel. Het is maar een ieniemienie kooltje, maar je zal verbaast staan met zo'n klein kooltje hoeveel sla je daarvan kan maken. Die kool is zo compact!!
Ja en dan ga ik vanavond verder aan het voorbereiden van de moestuin cursus volgende week. Steeds maar uitgesteld .... maar nu heb ik wat boeken van de bieb gehaald voor ideeën voor een indeling.
Ik vind het heel belangrijk dat de cursus goed overkomt. Zoveel mogelijk mensen enthousiast maken om van hun tuin een vruchtbare oase te maken. Met veel lekkere verse groenten, en een gezonde bodem. Maar ja ... ik heb maar vijf kwartier, dus dan moet je keuzes maken. Waar vertel je wel over en wat laat je achterwege?
Hm .... misschien hebben jullie wat tips voor mij? Wat zou jij willen leren als je een moestuin workshop ging volgen? Waar zou je echt meer over willen weten?
Bij voorbaat dank voor je tips, en tot maandag weer!
9 reacties:
als niet tuinder, denk ik dat vooral de makkelijke groenten zeker een plaats krijgen naast de basis om compost te maken. Kruiden zijn zeker een must-be-told in onze huidige tijd want het wordt alweer een hype (maar hopelijk blijft het nu duren)
groetjes,
De vergeten groenten, palmkool, groenlof ect verder juist de planten die j in je tuin kan zetten tussen de perkplanten.en vruchten ect die je anders voor veel geld koopt. bramen frambozen en wijnbessen.
De vergeten groenten, palmkool, groenlof ect verder juist de planten die j in je tuin kan zetten tussen de perkplanten.en vruchten ect die je anders voor veel geld koopt. bramen frambozen en wijnbessen.
Heel veel aandacht aan goede bemesting, daar begint toch alles mee.
Dan ook de planning, opeenvolging, wisselteelt en wat wel en niet bij elkaar kan..
Hoeveel tijd had je ..;)
Succes
hoe je in een kleine thuin met bakken kunt blijven zorgen voor een vruchtbare bodem, daar gaat het bij mij volgens mij mis! Ik heb allemaal ieni mini groente geogst dit jaar:-(
Beter klein en goed beginnen en daarna uitbreiden. Beginnen met niet te moeilijke groenten en die je zeker gaat eten. Vertellen hoe je 'simpel' compost kan maken. Je kunt wel een ingewikkelde, veel werk composthoop doen, maar als beginner is dat een hele kluif. Dan maar bijsturen met brandneetelgier en het blad van smeerwortel etc.
Ik denk ook dat bescherming tegen slakken en katten heel belangrijk is voor beginners, niets zo frustrerend als een kat die je uitjes weer opgraaft, zeker als je er maar een paar hebt staan.. Welke boeken ga je aanraden? Meerjarige groenten zijn ook leuk, lekker en makkelijk. En vooral benadrukken dat je niet al die dure spullen uit het tuincentrum nodig hebt ;-)
Veel succes en ik weet zeker dat je het fantastisch gaat doen.
Wat een goeie tips allemaal!! ontzettend bedankt! Hier ga ik mee aan de slag, en natuurlijk hou ik jullie op de hoogte! :D
Ik zou denk ik zeker de meest makkelijke groenten in het licht zetten en de cursisten hier warm voor laten lopen?
Een reactie posten