Afronden.

on maandag 19 oktober 2015



Oppotten-composteren-afpellen-leegschudden-ophangen-weghalen-afronden-leegplukken ... het is net dat liedje van Kadanz van wat is het ... 30 jaar geleden? Afvloeien-ombuigen-wegsaneren-inkrimpen-opheffen-liquideren ....

haha .... de hele tuin wordt gesaneerd!

Maar het is heel wat anders natuurlijk. De tuin gaat niet failliet, zoals in dat liedje, maar de tuin gaat de winterrust periode in. Er hoeft even niet meer te worden geproduceerd en opgeleverd.





Het overtollige groen gaat van de bedden af en mag op de compost, dat komt volgend seizoen weer terug. En er gaat wat voeding op de bedden, even uit-harken, en ga nu maar lekker slapen bedden!

Ga maar in de rust, en laat langzaam die mineralen afvloeien naar de onderlagen, waar het blijft zitten tot het voorjaar, als de nieuwe gewassen hier weer op komen.





De bloemen sterven ook langzaam af, één voor één. Een enkele houdt het wat langer vol, richt zich op tot waar de zon ongeveer is, ergens achter het grijze wolkendek.




Wat toch fijn ... dat we seizoenen hebben. Je moet er niet aan denken om het hele jaar zo hard te moeten rennen als in de zaaimaand april, of in de wiedmaanden mei en juni, of in de oogstmaanden augustus en september.

Nee geef mij maar eventjes rust. En de kruiwagens vinden het ook wel prima! :D

  



Herfst is de tijd van inkuilen en oppotten en afronden .... en nieuwe plannen maken natuurlijk. De komende periode kunnen we weer andere dingen doen, sociale projecten, binnenklussen, moestuincursussen geven, vrijwilligerswerk misschien, en natuurlijk ....

..... verjaardagen vieren en familie opzoeken!!




4 reacties:

Véronique zei

Hallo,Clarien,zalige blog,heb alles met veel interesse gevolgd....Alhoewel het soms lastig wat door gebrek aan tijd...als je een grote moestuin hebt is er dikwijls tijd tekort....Heb je er nooit aan gedacht om je bedden te bedekken?Dit is wat wij nu volop aan het doen zijn.Alle bedden worden eerst kruidvrij gemaakt,alle groen blijft op de bedden liggen,van rabarber,boontjes,mais,gewoon alles, we verzamelen bladeren van overal,het laatste gemaaide gras,en eventueel stro.Er is geen stukje aarde meer te zien.In de lente is dar een deel van verteerd maar je heb niets van onkruid.Je hoeft niet te spitten,alleen de resten weghalen,beetje woelen met de spitvork en je kan zaaien.
http://natuurlijkemoestuin.be/,is echt de moeite waard om Frank Anrijs een tijdje te volgen.
Veel groetjes,en veel plezier in deze winterse rustperiode.Véronique

Clarien zei

Ha Veronique, dank voor je waardevolle aanvullingen! Ja alles bedekken met je snoei en wiedafval is zeker een goeie optie. Alleen ben ik nogal gemakzuchtig met mijn tuin resten, ik snij het niet in stukken. Alles, complete bonen en tomatenranken, inclusief touwtjes, kolen inclusief kluiten, hele courgette planten, het gaat zó op de compost. Dat is wat te grof om op de tuin te laten liggen ... Ook is mijn tuin nieuw, nog steeds vrij schraal, en alleen maar groen is (nu nog) niet genoeg, er moet nog mest bij de eerste paar jaar, wat dus in mijn compostcombi zit. Daarbij twijfel ik ook nog over weer rogge zaaien als groenbemester. Ik kom er nog op terug!

Anoniem zei

Hoi Clarien,
Met veel plezier lees ik je blog. Ik raak telkens weer geïnspireerd door je ideeën en vooral door je bijzonder positieve instelling! Dank daarvoor!

Is het een idee om mosterd of lijnzaad te zaaien als groenbemester? Ik zie dat de boeren hier ook doen. Volgend zaaiseizoen worden de planten dan ondergespit en hierop wordt gezaaid.

Groeten uit het zonnige zuiden :D

Clarien zei

Hoi anoniem. Zelf heb ik daar geen ervaring mee. Maar veel gewassen kunnen als groenbemester, lijnzaad en mosterd vast ook wel, twee sterke jongens. Let wel even op wanneer je er weer op wil zaaien, dat ze niet de tijd hebben om in bloei te komen want die zaaien zich ontzettend uit. Het beste kan je zo'n boer even vragen waarom hij die neemt. Misschien heeft hij een bepaalde vruchtwisseling, of een tekort in de bodem waarom hij daar voor kiest. Altijd leuk om te weten!