Nou ze zijn eruit hoor, de piepers. Ik denk wel dat we dit jaar genoeg hebben aan die kratten. Nu maar hopen dat ze niet gaan uitlopen, door muizen worden opgevroten, door pissebedden belaagd, groen worden, gaan bevriezen, of gewoon gaan schimmelen.
Ja je hebt heel wat kopzorgen als zelfvoorziener! :D:D
Een tijd geleden is er al een kuil gemaakt waar ze kunnen worden ingekuild, als het heel hard gaat vriezen. Maar liever bewaar ik ze gewoon in kratten in de kas, want anders moet je voor elk maaltje aardappels aan het graven in die kuil. Zo'n gedoe.
Ze krijgen een dikke compostdeken over, bij wijze van dek tegen de vorst, en ook om ze donker te houden, zodat ze niet groen worden. Als je aardappel een beetje groen is hoef je hem trouwens niet weg te gooien, snij gewoon het groene deel eraf en eet de rest op. Meestal gaat het groen niet verder dan tot vlak onder de schil.
Nou daar staat al een heel deel van onze wintervoorraad. Aardappels, bieten, wortels en pompoenen, en al wat bonen hangen ertussenin. Uien en knoflook bewaren we thuis.
Het gros van de bonen moet nog worden opgehangen. Het werkt prima, je bonen in de kas drogen. Vooral als je net als hier de kas aan beide zijdes openzet.
Het kwetsbare punt ..... vormen die wiebelige goedkope Ikea krukjes, waar al die kilo's en kilo's op staan. Ik hoop dat ze het houden. Ze hebben erg dunne pootjes en zijn al wel 15 jaar oud. Niet te hopen dat die tachtig kilo aardappels gaan rollen ....
.... waar bestaat je voorraad uit, als je in ons klimaat van het land wil leven? De aardappel, de pompoen, en de wortelgewassen, de uien en de bonen heb je beschikbaar als vers eten. Dan verder wat je hebt geweckt aan mooie vruchten en tomaten en misschien wat gemaks-groenten. En we hebben uiteraard de vriezer voor de peultjes en tuinbonen en bladgewassen, en een flinke voorraad pesto om alles op smaak te brengen.
Ja dan kan je nog verder gaan, granen kun je eenvoudig bewaren, tientallen jaren wel, mits goed afgesloten. Mais kun je drogen, veel fruit en groente ook. Of fermenteren. Inzouten, zoals vroeger gebeurde, zou ik nu niet zo snel meer doen. Ook zuur of zoet gebruik ik zelf weinig om voedsel in te bewaren. Niet zo goed voor je kostbare glazuur en je botten, en alles smaakt dan zo hetzelfde.
Maar wat vooral belangrijk om te weten is .... er groeit eigenlijk het hele jaar door van alles om je heen wat je kan eten. He-le-maal vers!! Wilde planten en kruiden, maar wat dacht je van de rabarber bijvoorbeeld?
Die is te oogsten van het voorjaar tot begin van de herfst, mits je er goed mee omgaat. Alleen de jonge stengels oogsten, en de plant af en toe rust geven. En als je gevoelig bent voor oxaalzuur, kook een beetje krijt mee. Ook moet je het niet te vaak en te veel tegelijk eten. Gebruik het sap in plaats van citroensap. Kort verhit en steriel bewaard gaat het maandenlang mee.
Spinazie kan alweer gezaaid in december, veldsla zelfs de hele winter door. Raapstelen, snijbiet en rucola doen het ook zeker negen maanden per jaar. Sommige bladkolen zoals spruit en boerenkool gaan de hele winter door, met onze kwakkelwinters.
Ja .... na twee jaar intensief tuinieren ben ik tot de conclusie gekomen dat we wel een heel tof klimaat hebben voor zelfvoorzienend leven!!
2 reacties:
Wat weer een mooi blogbericht! Hier heb ik dit jaar voor het eerst wintersla in de kas staan en ook nog laat steeltjes, rucola en spinazie gezaaid. Komt prima op nu nog even kijken of het verder groeit!
Toen ik zoveel aardappelen had, heb ik de helft ingekuild en de rest in kratten weggezet. Als de kratten leeg zijn, graaf je de rest in een keer uit en doe je die voorraad in de kratten. Ik ben benieuwd hoe het met jouw voorraad gaat!
Een reactie posten