Op de boekenmarkt, in het kerkje hier aan de Iepenlaan, vond ik een tijdje terug dit boek. Beetje onopvallend, flets boek, gescheurde kaft, maar na even snel doorbladeren toch maar meegenomen. Ach, voor 50 cent ... ik dacht ik kan het altijd als inpakpapier gebruiken, met die tekeningen.
Thuis bleek het een onverwacht pareltje ... een geweldig boek! Met schitterende pentekeningen van Edith Holden, die een dikke eeuw geleden natuurwandelingen maakte en alles tekende wat ze zag. En en veel bij schreef, over planten, dieren en over het weer. Mocht je dit boek ooit zien liggen op een rommelmarktje, meenemen!!
Als ik er aan denk zal ik elke maand wat laten zien uit het boek.
Vandaag was het lekker zonnig op de tuin. Daardoor is het wortelvak nu ook af! Er kan gezaaid, geplant en gepoot worden! Ik laat het even in vogelvlucht zien, dan zie je hoe ik een vak voorbereid. Dit is niet DE volgorde maar wel MIJN volgorde.
compost erop, uitspreiden |
doorspitten, compost en onkruid onderwerken |
paadjes maken, en twee bedden zijn geharkt, het linkerbed blijft in grove kluiten liggen |
Toen de bedden klaar waren ben ik de muurtjes aan het voeteneind gaan veranderen, zodat ze weer kloppen met de breedte van de nieuwe bedden.
Klaar!!
In dit wortelvak zijn drie bedden. Het linkerbed is voor de wortels, en daar komen ook uien tussen. Het middelste bed is voor bieten (en uien) en het meest rechtse bed krijgt twee rijen witlof, één rij pastinaak en één rij schorseneer.
De reden dat het linkerbed nog grof is, is omdat daar geen groenbemesting meer gezaaid wordt. Dat is al te laat, want daar ga ik over een paar weken al uien poten. De andere twee bedden zijn wat fijner geharkt, want daar komt binnenkort (deze week?) nog een groenbemester op.
Even in de kas kijken bij de weeuwenteelt!
Dat zijn de plantjes die in oktober gezaaid zijn, en daarna als jonge kleuter overwinteren in een pot. In april gaan ze naar buiten, en dan heb je eind mei al de eerste bloemkool. Als het goed gaat tenminste. En dat is nog maar de vraag, want de slakken hebben de weeuwtjes ook al gevonden!! (zie hierboven)
Wat mij opvalt, is dat ik op de tuin bijtjes tegenkom. Een beetje slome bijtjes, die op de warme kas zitten, en ook een paar op de composthoop. Op zoek naar warmte? Eten? Water?
Dus maar even de kasten bekijken. En ja hoor. Drukke boel daar. De zon staat er pal op en dan is er meteen leven in de brouwerij. Terwijl ik sta te kijken wordt het zienderogen drukker.
Allemaal even poepen in de lucht, en even de vleugeltjes strekken. Mooi. Ik kan er wel uren naar kijken.
Helaas is er nog niks te vinden voor ze op de tuin. Geen bloem te zien. Hoewel, na een beetje zoeken vind ik toch wat kleur ... bij de koude bak, en ook wat brem, bij de natuurvijver, achter mijn tuin. Maar daar is dan weer geen bij te zien. Dus bloemen zoeken ze zeker nog niet.
7 reacties:
Wat leuk gedaan die "muurtjes" Als je eten zoekt voor die mooie bijtjes zet dan een helleborus neer, ideale winterbloem voor die zoemers..
Groet Es
De bijtjes die op de composthoop zitten deden me denken aan het filmpje in de volgende link : http://permaculturenews.org/2014/11/27/paul-stamets-how-mushrooms-can-save-bees-our-food-supply-bioneers/
Pas wel op : zelf ben ik helemaal gek van permacultuur en verslaafd aan de site waarop dit filmpje staat.
Heey dat boekje hadden wij thuis vroeger ook! Het is inderdaad prachtig, een mooie vondst! Sowieso leuk hoe zulke goedkope kingloopvodden soms ineens geweldige schatten blijken te zijn :D
Wat ik me afvroeg betreffende het klaarmaken van de bedden (en in navolging van wat cin zegt): waarom je de bedden telkens weer omspit. Zelf ben ik niet zo ervaren met tuinieren hoor, maar ik ben me een jaar geleden gaan verdiepen in permacultuur, en het lijkt er op dat je qua grondbewerking veel hetzelfde doet (mulchen, er niet op lopen etc.), maar bij permacultuur wordt er niet gespit. Dit omdat je met de mulch en compost een organische laag opbouwt waardoor de grond uiteindelijk zelf vruchtbaar en rul wordt (je bouwt humus op), beter water vasthoudt, beter doorlaat, etc. Spitten verstoort dit en doodt het bodemleven dat daar verantwoordelijk voor is. Ik vroeg me af hoe jij daar over denkt, en of je daar wel eens mee hebt geexperimenteerd?
De beste wensen voor het nieuwe (tuin)jaar. Je bent alweer druk bezig geweest, zeg! Mooi, die foto's van de bijen!!
Ja spitten .... wel of niet ... Ik heb daar heel veel over nagedacht en ook al veel mee uitgeprobeerd, en heb daar nu mijn eigen visie over ontwikkeld zeg maar. Door schade en schande wijs geworden! :D Het is een goeie reminder Buufjes! Ik zal daar een apart blog aan wijden binnenkort! Overigens heb ik vorig jaar daar ook over geschreven maar weet zo één twee drie niet meer wanneer dat was ..
Helleborus, goed idee Es, helemaal vergeten die plant! En nu .. even filmpje van Cin kijken
Wat een mooi boek inderdaad!
Leuk Clarien, ik ben benieuwd naar je visie!
Een reactie posten