Met al die sla is het handig om een grote voorraad sla dressing ineens te maken. Anders ben je élke avond aan het prutsen met je teentje knoflook en je kruiden snipperen ...
Dus daar gaan we!
Er zijn ontelbaar manieren om een lekkere dressing te maken. Ik neem meestal wat ik tegenkom. Vandaag was dat raapzaadolie, ongeveer een halve liter. Verder een kopje met drie uitgeperste limoenen en een fikse scheut appel azijn. Verhouding ongeveer driekwart olie, een kwart zuur. Daar ging dan nog een scheut vlierbloesemsiroop door. Honing kan ook natuurlijk. Of een scheutje likeur ....
Je spoelt een glazen fles goed om met kokend water, en mengt hierin de olie, het zuur en de siroop.
Voila, de basis van de dressing! Schudden, en proef even of je de verhouding goed vindt, en voeg eventueel nog iets zoet of zuur toe.
Ik weet het geeneens meer precies, moet even op de foto kijken, een bol knoflook, mosterd, peper, zout, worcestershire saus, chilipoeder, gedroogde kerrieblaadjes, verse koriander, en tijm. Knoflookteentjes loshalen en in de lengte halveren.
En dan, hopla, alles erin! En schudden maar!
Wat ik eigenlijk bedoel, is niet om een kant en klaar dressing recept te geven. Maar om te laten zien, dat het op smaak brengen van je sla gewoon een kwestie is van een beetje fantasie. Uitproberen. Restjes opmaken. Je wordt er steeds handiger in!
En een grote hoeveelheid maken is voordelig. En handig. Want het kan ook op brood. Een geroosterde bruine boterham met dressing en dikke plakken tomaat. Mmmmmmm
Vandaag kwamen mijn kruiden uit de achtertuin. En die achtertuin zorgt steeds voor verrassingen!
Goudsbloemen en zonnebloemen tussen de aardappels.
Omgevallen knoflook. Liggen allemaal plat. Maar het geeft niks. De bollen in de grond groeien gewoon door.
Tussen de sla komt zomaar een pompoen groeien. Nou ja.
Ik snap het wel. Mijn composthoop wordt niet warm genoeg. Daarom verteren de zaden niet goed. Dus alles van het jaar ervoor komt gewoon weer terug. Neem de koriander. OVERAL staat die tussen!
Maar die komt wel op. Want als ik groente blancheer en invries, gaat er bijna altijd een takje koriander mee. Als je niet van koriander houdt, en je komt toevallig een keer bij ons eten, moet je vooraf even waarschuwen. Het zit namelijk overal in!! :D:D
Goudsbloemen komen ook altijd in je tuin terug, als ze eenmaal zijn gezaaid. Ook niet erg. Je kunt er zoveel mee doen.
Apart? Of door elkaar?
Zo'n mengseltje is leuk om een taart of een toetje mee te versieren. Of je sla! Ik ga het dit keer drogen voor thee.
Vanmiddag was ik nieuwsgierig naar de aardappels op de grote tuin. Wordt het nou al wat met die eerste Frieslanders? Ik heb één plant opgegraven. Dat viel nog wat tegen .... drie stuks maar.
Verder genoeg te oogsten hier!
Nog even iets over die tuinboontjes. Het is natuurlijk wel een beetje sneu, als je met zo'n grote zak thuiskomt, met daarin een kilo van die dikke bonen, en je gaat ze doppen, en er blijft maar een klein beetje over.
Maar denk es na .... die prachtige grote plant, met dat enórme wortelstelsel, die heeft maandenlang heel veel mineralen diep uit de grond gezogen.
En die mineralen .... die stopt hij allemaal in die kleine boontjes! Het zijn pure vitamine en mineralen bommetjes! Wij noemen ze altijd ....
..... IJZERBOONTJES!!
3 reacties:
Aardappelen kun je pas oogsten als het loof begint af te sterven. Vergeet niet om tussen door een mestgift te geven.
Wat een zaligheid daar bij jou ! Prachtige tuinboontjes, hier zitten er piepkleintjes aan maar het beloofd wat erg veel kleintjes. De peultjes staan in volle bloei net als de kapucijners. Sal en aardbeien eten we elke dag ( grote heerlijkheid) komkommerplanten en tomatenplanten doen het goed . Goed idee om de diefjes op water te zetten dat zal ik ook eens proberen.
Altijd fijn om even bij je "op toene te kiekn ".
liefs
Dankjewel anoniem. Ik was idd wat ongeduldig! En ik kom gauw weer op jouw Toene kiekn grandma! Als ons modem thuis gemaakt is, ga ik alle blogs weer es bijlezen!
Een reactie posten