Als biologische boer zorg je goed voor de bodem. Dus ..... je spit de grond alleen om, als dat niet anders kan. Verder schoffel je alleen maar, of je wied met de wiedeg, of met de hand.
Dat kan allemaal, als je veel mankracht hebt, en niet zoveel grond. Maar als biologisch akkerbouwer, met vele hectares grond, ligt dat toch iets anders......
Dan heb je gemechaniseerde grondbewerking nodig. Zeker op de zware kleigronden. En daarom hoort een lesje ploegen ook bij onze opleiding op de Warmonderhof.
Onkruid en gewasresten worden dan ondergewerkt, en de verdichtte bodem wordt weer luchtiger.
Je krijgt een hele diepe geul in de aarde, en daar rij je dan met één band van de trekker doorheen. Dus je rijdt behoorlijk schuin. Dat vond ik natuurlijk weer eng. Stel dat zo´n ding omvalt.
Arjan, een zeer bekwame jonge boer, die ons lesgaf, verzekerde mij dat deze zware tractoren niet kunnen omvallen. Jaja, maar ik zag mij al ZO liggen .......
Het is dus de bedoeling, dat je mooie rechte lijnen ploegt. En dat is nog niet zo makkelijk. Ook mag het niet te ondiep, want dan krijg je niet alle gewasresten weg. Maar té diep is ook niet goed, want dat beschadigt de bodemstructuur teveel.
Gelukkig was dit een oefenveldje ....... waar alle wormen al LANG vertrokken zijn, door dat geklungel van al die cursisten!!
Erg belangrijk is dat je de ploeg heel secuur afstelt. Breedte van de ploeg, diepte van de ploegvoor, maar ook bijvoorbeeld de trekkracht.
Hierboven zie je hoe Jesse de kopstang aandraait, zodat de ploeg iets horizontaler komt te staan. En hieronder zie je, hoe wij, na verschillende vergeefse pogingen, eindelijk de ploeg goed rechtop kregen.
Nou, dat was een zeer technisch dagje.
s Middags hebben we nog met de heftrucks gereden. In de grote hal mochten we allerlei oefeningen doen met pallets en brede kisten, en ijzeren bakken op elkaar stapelen. Maar na één fotootje was mijn batterij op.
Maar we gaan nog wel een keertje op de heftrucks!!
0 reacties:
Een reactie posten