Organische stoffen worden al eeuwenlang ge-recycled. Geen rijstkorrel gooien ze weg! Alles gaat weer de kringloop in, terug op de tuin. Japanners staan (en stonden vooral) er om bekend dat ze enorme opbrengsten van hun kleine tuintjes halen. Ja daar kunnen wij wel wat van leren, van die Japanners...
Gelukkig hebben we in ons land al een tijdje de Bokashi emmer op de markt. 'Bokashi' is Japans voor 'organisch materiaal fermenteren'. En fermenteren is een soort verzuren. Daardoor gaan je restjes voedsel mooi gelijkmatig verteren, en niet rotten of schimmelen, of stinken.
hier staan onze emmers, niet veel ruimte nodig |
Wij gebruiken de emmers al een aantal jaren. ALLES doen we er in. Ook de gekookte restjes van de borden. Maar het merendeel zijn schillen en rauw spul. Onze groene container wordt eigenlijk niet gebruikt.
Toevallig was vandaag de tweede Bokashi vol. Dat is de bovenste. Ik zal laten zien hoe dat werkt met die emmers. De onderste emmer is de oudste, die moet nu geleegd. Maar eerst de bovenste 'bepoederen'.
tweede emmer vol |
fermentatiepoeder erbij (dat krijg je bij de emmers en kun je los bestellen) |
dun laagje eroverheen, nu deze emmer afsluiten en onderop plaatsen |
dit is zo krachtig, dat je ook je gootsteen er mee kunt ontstoppen |
De oudste emmer is nu afgetapt, de inhoud gaat op de composthoop. Dan even door vorken, zodat de 'klont' over het hele oppervlak verspreid wordt. Je kunt zien dat deze resten qua uiterlijk nog weinig zijn veranderd. Toch is het nu gefermenteerd. Je ruikt het wel... (beetje zuur)
los vorken |
Nu moest ook net het konijnenhok worden verschoond, dus dit stro met keutels gaat er ook nog over. Dat hoeft niet, je kunt de inhoud van de Bokashi er gewoon bovenop laten liggen. Maar als je de zurige lucht vies vindt, doe er wat stro, kranten, of een dikke laag oud blad of snoeiafval ofzo over.
wij leveren ook weer onze bijdrage! |
afgedekt! |
Mocht je dit ook gaan doen... wel eigen risico! ;)
Ja en dan ook even de plantjes binnen wat geven. Pokon erop hoeft niet meer.
Tot zover de Bokashi's. Ik hoop dat de emmers steeds meer gebruikt gaan worden, want het is een goeie manier om je bodem gezond te maken. EN natuurlijk weer minder te verspillen. Ze zijn niet goedkoop. Maar ze gaan je hele leven mee. Dus dan valt het mee. Rond de 60 euro voor 2 emmers met een paar zakken poeder. ZAT verkoopadressen te vinden op Google.
(Nee ik heb geen aandelen in Bokashi's! :D)
(.....wel in Moedertje Aarde!! )
0 reacties:
Een reactie posten