Niks verspillen (1): De Bokashi emmer !!

on maandag 25 november 2013
Japan is een dichtbevolkt land. Zouden ze daarom meester zijn in recyclen? Ze moeten wel!

Organische stoffen worden al eeuwenlang ge-recycled. Geen rijstkorrel gooien ze weg! Alles gaat weer de kringloop in, terug op de tuin. Japanners staan (en stonden vooral) er om bekend dat ze enorme opbrengsten van hun kleine tuintjes halen. Ja daar kunnen wij wel wat van leren, van die Japanners...

Gelukkig hebben we in ons land al een tijdje de Bokashi emmer op de markt. 'Bokashi' is Japans voor 'organisch materiaal fermenteren'. En fermenteren is een soort verzuren. Daardoor gaan je restjes voedsel mooi gelijkmatig verteren, en niet rotten of schimmelen, of stinken.

hier staan onze emmers,  niet veel ruimte nodig
Eigenlijk is fermenteren nog beter dan composteren (groenteresten op de composthoop gooien), omdat bij composteren meer methaangas en CO2 vrijkomt.

Wij gebruiken de emmers al een aantal jaren. ALLES doen we er in. Ook de gekookte restjes van de borden. Maar het merendeel zijn schillen en rauw spul. Onze groene container wordt eigenlijk niet gebruikt.

Toevallig was vandaag de tweede Bokashi vol. Dat is de bovenste. Ik zal laten zien hoe dat werkt met die emmers. De onderste emmer is de oudste, die moet nu geleegd. Maar eerst de bovenste 'bepoederen'.

tweede emmer vol
Elke dag, als je afval in de emmer doet, strooi je hier een klein beetje fermentatie poeder overheen. Dit brengt de verzuring op gang. Wij doen 2x daags afval in de emmer, maar ik doe er maar 1x daags poeder bij. Ook als de bak vol is, eindig je met een laagje poeder.

fermentatiepoeder erbij (dat krijg je bij de emmers en kun je los bestellen)

dun laagje eroverheen, nu deze emmer afsluiten en onderop plaatsen
Je kunt dagelijks, of om de paar dagen, met het kraantje het lekvocht aftappen. Dit ruikt een beetje naar zuurkool. Dit sapje is SUPERFOOD voor je planten. Wel goed verdunnen, 1 op 100 ongeveer. Ik gebruik het in de winter voor de kamerplanten, en om de composthoop te begieten. 's Zomers gaat het uiteraard als voeding op de gewassen.

dit is zo krachtig, dat je ook je gootsteen er mee kunt ontstoppen
Een klein beetje van dit sap gaat in de kleine gieter, voor binnen. De rest in de grote. Verdunnen met regenwater.









De oudste emmer is nu afgetapt, de inhoud gaat op de composthoop. Dan even door vorken, zodat de 'klont' over het hele oppervlak verspreid wordt. Je kunt zien dat deze resten qua uiterlijk nog weinig zijn veranderd. Toch is het nu gefermenteerd. Je ruikt het wel... (beetje zuur)


los vorken
Nu moest ook net het konijnenhok worden verschoond, dus dit stro met keutels gaat er ook nog over. Dat hoeft niet, je kunt de inhoud van de Bokashi er gewoon bovenop laten liggen. Maar als je de zurige lucht vies vindt, doe er wat stro, kranten, of een dikke laag oud blad of snoeiafval ofzo over. 


wij leveren ook weer onze bijdrage!

afgedekt!
Dan tot slot: een eigen vinding. Ik doe een gieter met verdund sap over de compost. GEEN garantie dat dit je compost verbetert, maar het leek mij wel handig. Een soort fermentatie starter voor de composthoop. En ik kan dat sap verder in de winter toch niet gebruiken.

Mocht je dit ook gaan doen... wel eigen risico! ;)




Ja en dan ook even de plantjes binnen wat geven. Pokon erop hoeft niet meer.




Tot zover de Bokashi's. Ik hoop dat de emmers steeds meer gebruikt gaan worden, want het is een goeie manier om je bodem gezond te maken. EN natuurlijk weer minder te verspillen. Ze zijn niet goedkoop. Maar ze gaan je hele leven mee. Dus dan valt het mee. Rond de 60 euro voor 2 emmers met een paar zakken poeder. ZAT verkoopadressen te vinden op Google. 

(Nee ik heb geen aandelen in Bokashi's! :D)

(.....wel in Moedertje Aarde!! )





0 reacties: