Want ik kreeg zoveel leuke namen voor de aanhanger, hier en via de email, dat ik dacht, kom, ik laat Bob kiezen.
Bram, Caddy, Handige Harrry, Zoef, Carry, Brum, Buddy, MizzC, Brutus .... wat wordt het Bob?
Het werd Brum! Haha. Dat autootje waar hij vroeger naar keek, op teevee. Nou hartelijk dank voor het meedenken allemaal! 👍👍 Bob heeft gekozen!
Soms wou ik ook wel dat ik bepaalde dingen van mijzelf even 'uit kon vegen'. Zoals die actie van laatst, die voerderbieten in een laag hooi stoppen, tegen de vorst. Nou, dat was dan weer eens niet zo slim. Want ze zijn allemaal gaan schimmelen, in dat broeierige hooi.
Dat kan je toch van te vóren bedenken, zou je zeggen. Die bieten hadden al een klap gekregen van de vorst, en toen ging ik ze, half verrot, ook nog eens afdekken. Pfffff. Helemaal schimmelig zijn ze nu.
Mijn ervaring is dat zon en wind héle goeie schimmel-bestrijders kunnen zijn. Dus, maar weer afwachten. Tsk tsk. 't Is vallen en opstaan hoor, hier op de boerderij.
Gisteren ben ik daar gaan opruimen. Eerst de oude half vergane bonenranken eruit trekken. Af en toe trok ik de hele wortelkluit mee uit de grond en moet je toch eens kijken wat een dikke wortelknollen die pronkbonen hebben! Als je die gewoon in de grond laat zitten, kan daar in het voorjaar weer een nieuwe plant uit groeien.
Dat ga ik dit jaar proberen. Om ze zo een tweede oogst te laten geven. Dus, de palen laten staan, de wortelknollen laten zitten, dat wordt lekker makkelijk dit jaar!
Loop maar even mee.
Dan zie je, hoe zo'n waterberging werkt. Je ziet daar achter de kruiwagen de vlakten van de waterberging. In het riet is een opening gemaakt. Als er nu teveel water is in onze regio, dan kan het waterschap de ene stuw, die bij ons, waar het water inkomt, lager zetten, en de stuw verderop waar het water uitstroomt, iets hoger.
Tussen de twee stuwen komt het water in de sloot dan héél hoog te staan en dan stromen de drie grote waterbergingen bij ons vol met water. Het overtollige water wordt hier dan dus zeg maar eventjes 'geparkeerd'.
Als we met de volle kruiwagen teruglopen, zie je aan de andere kant alle molshopen op het weiland. Elk jaar komen er méér, lijkt het wel. Ook al vangen Brit en de katten ook echt véél mollen. Sinds ik compost op het weiland gooi zijn er ook veel mollen bijgekomen. Komt ook door alle wormen, denk ik.
Maar we hebben er weinig last van. Ik hark de hopen een paar keer uit in het voorjaar en zaai er dan gras op. In de zomer is het al veel minder. Dan zijn die mollen natuurlijk druk met voor de kleintjes zorgen.
Móói is het allemaal niet .....
Maar nu gaat er ineens eentje trouwen. Haha, nou, twéé natuurlijk. Maar ééntje is van ons. En het is de bedoeling dat er hier op de boerderij getrouwd wordt!
Dus nu, voor het éérst in vijf jaar, wil ik dat het er ook eens mooi uit komt te zien hier. Niet zo'n zootje, met karton overal, en planken en stenen erop en hopen takken.
Maar gewoon, een mooie omgeving, voor een wel héél mooi evenement.
10 reacties:
Bob, Britt, Bekkie, Billie, Bossie, Bonnie, Bella en nu dan Brum! Jij hebt iets met de letter B :-) Groet, Elisa
Ik wist niet dat dat kon, bonen laten staan, ben benieuwd! Jammer, die schimmelende bieten maar misschien is het voor de koeien zoiets als franse kaas voor ons :-). Wat leuk een bruiloft, ik neem aan je dochter? Spannend hoor, oh wat een drukte zal dat geven, maar leuke drukte, Prettig weekend. Wendy
Is dat wel goed voor de koeien die schimmels ?
Hoop niet dat de vee arts er aan te pas moet komen !
Gr Petra.
De Liefde is veelkleurig; wordt het een regenbooghuwelijk, als ik vragen mag?
Hoe mooi!
Ik denk ook dat zon en wind heel goed zijn. Ik had zelf een paar beschimmelde bloembollen, op de site vd kweker stond dat men ze goed moest laten drogen en ze daarna kon planten. Leuk zo,n bruiloft, ik vind de voorpret altijd al zo leuk, iets om naar uit te kijken in deze toch wat sombere tijd.
Wat fijn een bruiloft in het verschiet! Zal vast wel goed komen met de nette tuin. Beschimmeld voer is niet zo goed voor de spijsvertering van de koe.
Proficiat met de aanstaande bruid, Clarien !
Ik ben alvast nieuwsgierig hoe mooi het gaat worden.
Of het waar is, of niet, weet ik niet, maar mijn vader zei altijd dat je koeien geen verrotte of beschimmelde aardappelen geven moest, al vraten ze dat vaak wel met smaak op. De reden was volgens mijn vader dat je de koeien 'aan de wind' kreeg als ze er teveel van vraten en koeien vreten gewoon door zolang ze iets voor de bek hebben.
Aan de wind is de omschrijving voor het verschijnsel van teveel gasvorming in de pens en dat dan de kringspier zich verkramp en het gas niet uitgeboerd wordt, maar zich ophoogt in de pens, om het maar even kort door de bocht te zeggen. Overigens, het verschijnsel kwam relatief vaak voor als er knollen gevoerd werden.
Dat die koeien de verschimmelde bieten met graagte eten komt me daarom niet vreemd voor. En zolang ze geen karrevrachten er dagelijks van krijgen zal het ook wel meevallen lijkt me.
Kan me niet herinneren dat een van onze koeien 'aan de wind' was, maar hoorde het wel eens van speelkameraadjes en dan kwam de veearts erbij om dat op een ogenschijnlijk brute wijze op te lossen met een dikke, lange holle naald van behoorlijke afmeting.
Gelukwensen met de aanstaande bruid, Clarien. Tegen die tijd is 't wel 'proper'...!
Lie(f)s.
ik heb onlangs ergens gelezen dat wanneer je de paarse stokbonen goed inpakt, ze het volgend jaar weer opkomen. Zeker het proberen waard.
Een reactie posten