Een handig aanhangertje.

on woensdag 19 januari 2022





Héél handig, zo'n aanhangertje. Hij staat altijd klaar om vrachtjes op te halen of weg te brengen. Eigenlijk moest hij ook een naam hebben. Nou, wie weet er iets leuks te verzinnen?


Hij is zelfs zó handig, dat hij altijd vol ligt. Ik kan er alle lege dozen in kwijt, en de plastic zakken met gedroogde planten waar ik de zaden nog uit moet halen. En soms ook de eieren van de kippen, die even in de aanhanger worden geparkeerd in een emmer. Ook staat er altijd een doos met potaarde in. Voor als er tussendoor een keer gezaaid moet worden. Of voor stekken.


Het is nu dus een rommelbak geworden. En hij moest leeg. We hebben hem binnenkort nodig, dus, opruimen die zooi.






Deze doos met planten, hierboven, komen uit de rand langs de voortuin. Die afgelopen zomer zo schitterend bloeide. Ik heb van alle soorten bloemen wat gedroogde toppen bewaard, en ga die komend voorjaar in kleine stukjes knippen en dan gewoon op dezelfde plek terugleggen. 


Hopelijk dan dit jaar daar weer zo'n spectaculaire bloemenzee.




En dan zijn er nog vier plastic zakken met allerlei kruiden. Ik wil daar de zaden van bewaren, maar ze slingeren steeds overal rond en ik kom er niet aan toe. Tot vandaag.


Het zijn venkelkruid, dille, koriander en mosterd. Vier kruidsoorten met waardevol zaad. Want al die zaden zijn heerlijke smaakmakers in de keuken. Echt, bijvoorbeeld het zaad van venkelkruid, je wilt niet wéten hoe sterk dat naar anijs smaakt. Het is ook heel zoet.






Eerst sla ik er wat op los, op zo'n plastic zak. Dan laat veel van het droge zaad al los. Dan twee handen in de zak steken en de toppen of schermen van de kruiden tussen je handen nemen en goed wrijven. Zo valt er steeds meer zaad op de bodem van de zak. Soms gaat het moeilijk, zoals bij venkel, dat moet je echt hard los wrijven.


Ik haal ook lang niet alles eruit. Dat duurt me veel te lang. Gewoon, het gros van het zaad eruit wrijven en kloppen, en dan is het genoeg. De resten van de planten, met nog veel zaad erin, gaan terug, in een border langs de moestuin. Daar komen de kruiden dan over een paar maanden vanzelf weer op. 


En het zaad schud ik uit de plastic zakken en dat gaat in keuken zeven. Dat wil zeggen, het wat grovere zaad. Het fijne zaad, zoals mosterdzaad, gaat in een andere zeef, een hele fijne. En dan schud je alles zachtjes, zodat zand en modder eruit gezeefd wordt. En goed blazen, dan waait ook het meeste kaf wel weg.






Het is een mooie oogst. Van dit zaad heb je maar weinig nodig in je gerechten, de zaden zijn vaak veel sterker van smaak dan het verse groene kruid zelf.


Alle dozen gaan ook weg. Ik haal alle nietjes en plakband eraf, en zo'n stapel karton gaat van de week dan op de tuin. Ergens. 


We hebben altijd veel van die platte dozen van AH, sinds Paul corona-thuiswerker is. Hij doet nu vaak boodschappen en vergeet altijd een tas. En van mij mag hij geen plastic tas kopen.😊 Dus komt er nu elke week zo'n doos mee.







De zaden tot slot nog opbergen in potjes, en dat is dan ook weer binnen. Ik geloof dat we nu alle oogst wel geborgen hebben. Op de winterwortels, prei, boerenkool en de knollen na. Wat allemaal gewoon op de tuin kan blijven staan. 


Nou, hoe bevalt het jullie in de potjes? 





Van het venkelzaad is er maar een klein beetje. Maar het smaakt zo sterk, dat je voor bijvoorbeeld een grote koek maar een paar van die zaden nodig hebt. Fijnwrijven of fijnmalen, en door het beslag mengen. De hele koek geurt dan naar anijs.


En dan die plekken van Bonnie, die ik nog zou laten zien. Maar ze wilde niet stil staan, en ze zijn ook al een stuk minder dan eerst. Dus je ziet het niet goed. De plekken zitten alleen op haar witte vacht, niet op de rode delen. Het lijkt wel of die huid van de rode delen sterker is. 


Ze krabt zich al wat minder, en ik zie kleine witte haartjes aangroeien op de kale roze plekken. Gelukkig. (die zwarte puntjes die je ziet op het roze dat is gewoon wat modder)





En tot slot weer ons 'food' plankje van vanavond. Deels eigen oogst, deels van de winkel. Er ging nog rijst bij en groene boontjes uit de vriezer, en zout en kruiden. En véél dillezaad, lekker laten meekoken met rijst!




 

7 reacties:

Jacqueline Franse zei

Hoi Clarien,

Wat dacht je van Bram? Past goed bij de andere B (eestje)s, haha.

Groetjes Jacqueline

Anoniem zei

Nou als hij zo handig is zou handige Harry ook wel een goeie zijn.....toch?

Anoniem zei

Ik moest grinniken toen je het venkelzaad ophemelde. Sinds mijn kaakoperatie ruim 10 jaar geleden zijn anijs én munt mijn grootste vijanden. Ik vind ze zo ontzettend smerig ruiken en smaken… Maar ik snap de strekking. Eigen zaad smaakt toch beter als gekocht zaad. Helaas kun je hier niet alles telen én is mijn tuin te klein om alles te telen wat ik wil. Dus ik beperk me tot die kruiden die ik het meeste gebruik in de keuken, zoals tijm, rozemarijn, slangelook, oregano enz.

De naam voor je karretje: Brutus. En wel om 2 redenen; ik wilde de letter B gebruiken én het karretje is heel erg sterk. Zijn last is soms heel erg zwaar.

Lies zei

Misschien kan j'm gewoon MizzC heten, Clarien...?
Lie(f)s.

Anoniem zei

Wat dacht je van Buddy? Klinkt wel als een handig en altijd beschikbaar helpertje, toch? ;-)

Groet,
Marjolein.

Hilde zei

Haha, heel herkenbaar dit!

Hilde zei

Fascinerend hoe bepaalde hoeken en horizontale oppervlaktes spullen lijken 'aan te trekken'..... Gaaf om te zien hoe het is afgelopen met je zaden oogst, was daar nog benieuwd naar. De muizen hebben veel van mijn zaden gevonden terwijl ze nog te drogen hingen/lagen.. volgend jaar toch maar binnen laten drogen. De 'resten' in de bloemenborder gooien is wel een goede tip, wie weet wat er nog uit blijkt te komen!