Hanensoep en Ice Jaws.

on vrijdag 12 februari 2021





Prachtig hoe je nu zo goed kan zien dat de zon een ster is. Ze straalt uit volle glorie, met échte stralen. Dat is meestal zo rond kwart voor acht, als ik de koeien hun voer breng en het ijs op hun waterton kom breken. 


Het zijn nog steeds volle dagen. Er komen namelijk steeds onverwachte dingen tussendoor. Zo hadden twee van onze hanen ineens ruzie! Echt! Normaliter maken ze nooit ruzie, al zijn ze met acht of tien stuks. Maar waarschijnlijk was dat nu, omdat ze dichter op elkaar leven door de koude. 


Twee haantjes liepen nu dus met bloedende koppen rond. En .... omdat we er toch teveel hebben .... en ... omdat ik het me al héél lang heb voorgenomen (maar steeds niet durf) .... hebben we de knoop doorgehakt. 


Gisteren hebben we die twee haantjes geslacht. 








Het was voor het eerst. Wel hebben we vorig jaar samen met Henk een paar hanen van hem geslacht, maar toen keek ik alleen maar toe. Nu dus ... zelf doen. Eerst maar veel kannen met kokend water klaar zetten. Giuseppe kwam helpen, en sleep eerst onze bijl vlijmscherp. Een goed voorbereiding is belangrijk. Je wilt natuurlijk dat het zo snel en pijnloos mogelijk gebeurt.


Maak je niet ongerust. Ik laat het niet zien. 


Dat kan ook helemaal niet, want je kunt niet tegelijk én een haan slachten én foto's maken. Het is nog wel een hele klus. Niet het slachten zelf. Dat is in één tel gebeurd. Maar het plukken van al die veren, en de ingewanden eruit halen, enzovoorts, dat duurt wel even. Tenminste, voor een beginner zoals ik. 







Eén was er voor Giuseppe en de andere voor ons. En dan heb je dus een braadkip. Of eigenlijk méér ... een soepkip. Want ze zijn klein, en stevig in de spieren en botjes, maar niet in het vet. 


Ik dacht gisteren, nou, ik laat hem 'afsterven' tot vier uur, en dan kook ik hem, en dan hebben we rond etenstijd een heerlijk bord soep. 


Haha. Nee dus.


Man man wat was die haan taaaaaaaaai!!!! Om zes uur na twee uur sudderen kreeg ik er écht nog geen mes of vork in!






Dus de hele avond gisteravond stond die haan op een klein vuurtje te trekken, omringd door alle kruiden en groenten die ik had. Vanochtend pas, toen het was afgekoeld, heb ik alles gezeefd, en het vlees van de botjes gehaald en uitgeplozen en weer aan de bouillon toegevoegd. 


Toen nog wat 'gekochte' bouillon erbij gedaan, want het haantje had eigenlijk niet zoveel in petto .... och nee ... zo'n pezig klein winterhaantje ...


... maar uiteindelijk hadden we toch een pan vol bouillon. Een deel ging in flessen. Die nu buiten staan te bevriezen. En van een kwart van die bouillon heb ik een grote pan soep gekookt met opnieuw verse groenten en groenten uit de vriezer. 









En dat aten we vanavond, met vers maisbrood. Hanensoep, uit eigen tuin. (Wie heeft toch ooit bedacht dat het kippensoep moet heten? Er gaan toch bijna altijd hanen in de soep!)



🐓🐓🐓🐓🐓


De andere kipjes en hanen hebben helemaal niks in de gaten. Twee hanen weg? Hoezo? 


Het is er juist heel vredig, in hun wintertuintje, in een zonnige hoek. Dat komt misschien ook omdat er nu minder haantjes zijn en dus minder testosteron. En dus geen vechtersbazen meer.






Vandaag ben ik begonnen aan het opruimen van de container. Dat gebeurt elke winter, en dan ziet het er altijd twee maanden prachtig uit. Mooi, netjes, en gestructureerd. 


Tot ... het hoogseizoen begint. Dan werp ik alles snel naar binnen en haal er gehaast uit wat nodig is, met omgooien van hele torens potten, en alle touwtjes gaan op één hoop en alles wordt weer één drama.


En dan wordt het weer winter en is het weer een puinhoop en moet alles weer opnieuw. Vandaag heb ik éérst een paar tafels gemaakt van houten platen, want je kunt alles niet in de sneeuw leggen. En verder, heb ik het dit keer anders gedaan dan anders. Niet de hele boel tegelijk naar buiten en dan zo'n moment krijgen van .... hopeloosheid ... maar in plaats daarvan .... één ding tegelijk. 


Eerst de touwen opruimen. En de dozen terugzetten. Dan alle potten. Ook dat terug. Dan koffie drinken. Dan het plastic. Enzovoorts.


Ik ben nu op de helft.


 









Het is soms best een voordeel zijn dat de dagen nog vrij kort zijn. Op een gegeven moment dan moet je stoppen. Dan moeten de dieren verzorgd, en er moet worden gekookt, en de kachel aangemaakt.  


Dan is de werkdag gewoon om.



⛄⛄⛄⛄⛄


En dan ... nog even dit. Kijk eens, naar al die pegels .....  het zijn toch nét tanden??









Ze hangen rondom het hele huis. Die tanden. 


Brit kan rustig slapen vannacht. Ze hoeft dit keer niet te waken. We hebben nu Ice Jaws.😄





 




9 reacties:

Lies zei

Als 't uiteindelijk maar gesmaakt heeft, Clarien. Je bent weer een ervaring rijker.
Opruimen, af en toe nodig...
'Ice Jaws' -> schitterende vergelijking. Mijn glimlach krijg je er bij!
Lie(f)s.

Anoniem zei

Wat een mooie foto's van jullie boerderij weer.
En dan die pegels.
Prachtig!
Groeten
Loes

Eefje zei

Wat gezellig s’morgens de mail lezen altijd een avontuur, de soepkip(haan) is het lekkerst als hij minimaal 6 uur heeft getrokken, dat is op een heel laag vuurtje het water aan de kook houden en hoe langer die op staat hoe meer smaak er aan de soep komt. Eetsakelijk
Gr. Eefje

MC zei

Ice Jaws en hanesoep, waar haal je het :)

Ik moet nadenken over de haantjes hun lot. Eigenlijk is jouw relaas een rewind van nu, terug tot aan de dingen hoe ze vroeger waren. En van waaruit onze uitwassen zijn gegroeid van produceren en nog meer produceren ten koste van ethische vragen. Ik heb het dan over dieren slachten en opeten.

Bedankt voor je blog, Clarien, het is een opkomende zon op een winterdag :)

missc50 zei

Misschien gaan de hanen ook vechten, omdat broedseizoen er aan komt?

Willem zei

Het is me vaak opgevallen dat soepkippen te koop aangeboden worden bij boeren die naast hun bedrijf ook nog een stel legkippen hebben. Daarom denk ik dat de soepkippen, leghennen zijn die niet meer (voldoende) productief zijn en geen haantjes. Bij de eierboeren worden de hennen na enige jaren ook afgevoerd naar de slachterij en als soepkippen verkocht, of verwerkt in kroketten, kipnuggets en andere gepaneerde kipproducten.
@MC, je roert daar een voor mij nogal gevoelig punt aan. Dat de boeren steeds meer moeten produceren is een gevolg van politieke keuzes een jaar of 60 á 70 geleden. Mijn vader had toen een boerderij en we hadden ca 300 legkippen. Een ei bracht rond 6 ct op, een liter melk, eigenlijk een kilo, bracht, afhankelijk van vet- en eiwitgehalte, rond 20 ct op en consumptieaardappelen 10 á 15 ct per kilo. Fabrieksaardappelen ongeveer de helft, maar de opbrengst ervan was ook een stuk hoger. De huidige boeren staan te likkebaarden bij dergelijke prijzen, ook al zijn mijn prijzen nog in guldenscenten en de huidige in eurocenten. Maar in 60 jaar zijn de lanbdbouwproducten niet meegegaan met de prijsontwikkeling. DE Europese subsidie die aanvankelijk gegeven werd, is in de loop van de tijd afgebouwd. Een reden daarvoor was o.a. dat de productie steeds beter werd en er dus minder nodig is. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel. Gevolg is wel dat minder produceren geen optie is voor de meeste boeren. En de ethiek wil ik in dit geval echt bij de politiek en banken neerleggen en niet bij de boeren. Het gros van hen wil graag anders, maar zit in een ijzeren wurggreep.

Jolanda zei

Wij slachten ook weleens een ouwe kip of jonge haantjes... de jonge zijn zo best te eten maar die ouwe kippen noemen we niet voor niets soepkippen, want dat is 't enige waar die nog geschikt voor zijn. Maar lékker dan... zelf getrokken kippen/hanensoep!
En Willem: Ik ben het (vooral de een na laatste zin) roerend met je eens!

Anoniem zei

Hanen zijn kippen, van het mannelijke geslacht. Hennen zijn de vrouwtjes. Dus niets vreems aan de benaming kippensoep.

MC zei

Dag Willem, ik heb niet de bedoeling om met de vinger te wijzen naar alle boeren.
Ik ken de geschiedenis van de lage voedselprijzen, die kunstmatig laag gehouden werden na WOII. Nooit meer honger.
Maar met de bio-industrie kan ik niet leven, die enorme stallen waar miljoenen dieren worden gefokt in erbarmelijke omstandigheden.
Sedert ik mij daar bewust van ben, kan ik geen vlees meer binnen krijgen, wat niet fijn is, want ik at graag vlees.