Waar blijft het geld? (2)

on vrijdag 26 januari 2018

 

Wat een rommelpotje vandaag.

Er waren wel zes of zeven onderwerpen. Allemaal verschrikkelijk belangrijk. Haha, vind ik dan. Ze komen één voor een aan bod, allemaal. Ga er maar even voor zitten.

Waar blijft het geld? 

Waar blijft je geld als je zelfvoorzienender, en dus zuiniger, en duurzamer, gaat leven? In eerste instantie moet je vooral méér uitgeven. Aan materiaal en gereedschap em voorzieningen voor dieren en om voedsel op te slaan. Daar schreef ik vorige week al over.

En dan verder ......





..... is er de energie. En het water. Dat moet je ook kopen. Als zelfvoorziener ga je dat zoveel mogelijk proberen zelf te regelen. Energieneutraal leven en bouwen.

We proberen weinig drinkwater te gebruiken en weinig gas en licht. Met de verbouwing is alles goed geïsoleerd. We gebruiken 's avonds de houtkachel, en willen uiteindelijk ook zelf hout verbouwen.

Verder gaan we ook in dit huis zonnepanelen aanschaffen. We wilden daar eerst mee wachten, want de verbouwing heeft er financieel behoorlijk ingehakt. Maar nu is er het bedrag dat we hebben gekregen voor de grond voor het fietspad. Dat bedrag gaat in zijn geheel naar zonnepanelen. Die komen als het goed is volgende maand.

Hoeveel van die dingen heb je nodig?





Dat is een simpele rekensom. Kijk wat je elektriciteit verbruik is per jaar, en wat een zonnepaneel opbrengt (gemiddeld). Deel het eerste door het laatste en je weet hoeveel je moet hebben. Je houdt natuurlijk rekening met hoeveel plek je hebt op je dak, in de zon.

Wij willen graag extra capaciteit, om in de toekomst ook een laadpaal te kunnen aansluiten.

Dus, ook hier, zijn er op korte termijn vooral extra kosten en vliegen de euro's weg, voor isolatie, zonnepanelen, aanleggen van een houtbos(je) voor kap, maar op langere termijn .... besparingen.

Andere besparingen zijn er nu al. Ik loop met het grootste gemak voorbij sommige dingen ...





..... waar ik vroeger voor de bijl was gegaan. Want zo'n locker .... voor al die rugzakjes ...

Maar andere dingen mogen gewoon. Die heb je nodig.





Ja en nu we toch bij zaai- en stekgrond uitkomen, komen we meteen bij onderwerp 2.

De eerste zaai van 2018!

Het was vandaag een mijlpaal want de eerste sla is weer gezaaid! Dat is dus het begin van het tuinseizoen. Die eerste sla zaadjes, waarbij ik in gedachten de malse groene slakroppen voor me zie.

Dat is het enige moment waarbij ik aarde koop in plaats van zelf maken. Het is best een kunst- en vliegwerk om je sla zo vroeg op te kweken, en dat gaat nou eenmaal makkelijker met gekochte zaai- en stekgrond.





Ik heb het al vier seizoenen laten zien.

Héél kort dus ... vul een bak aarde, maak het plat met een steen of plankje, strooi de zaden er egaal over uit, in een lint of over de hele bak.

Dan zeef je wat aarde door een vergiet over de bak. Zodat de zaden bedekt zijn. Weer aandrukken. Daarna zet ik de hele bak in een teiltje water, zodat het vocht van onderaf de bak in kan.






Naambordjes zet ik er niet mee bij. Alle sla wordt op dezelfde manier opgekweekt en het kan mij niet zoveel schelen wat wat is. Sla is sla.

(Sla is mooi verpakt water, zei ooit Bart, onze docent Groenteteelt op de Warmonderhof 😊😊)

Zet het licht en warm, tot het gaat kiemen, dan zet je het meteen kouder. Ik heb ook alvast wat prei en koolrabi en witte snijbiet voorgezaaid. Ach als je toch bezig bent ...

Een glasplaat erover is ook handig.




Het fietspad.

Vanmorgen, had ik twee heren in oranje jassen op de koffie. Allemaal papieren overal want oh help welke bomen op ons erf moeten worden gekapt voor dat fietspad? Het was eerst niet helemaal duidelijk. De gemeente zei zus, maar op de kaart stond zo.

Ritselen mer de papieren, naar buiten met z'n drieën, kijken, overleggen, en ja hoor, we kwamen eruit. Bij ons hoeft alleen maar één klein boompje weg.







Zo'n boom krijgt een spuit verf, en dan weet de aannemer die het hout kapt wat weg moet. Dus niet verkeerd spuiten!

Het is wel wat hoor, al die bomen .... toen ik langs de weg reed lagen er allemaal van die dikke soldaten van bomen ... gesneuveld .... maar ja, het fietspad betekent veiligheid voor schoolkinderen

Keuzes.





Voor de teerhartigen onder jullie, wat bomen betreft, laat ik die omgevallen reuzen maar niet zien.

Alleen wel dit. Houtsnippers.




Ik vroeg wat ermee gebeurde, met die snippers, want ik wilde natuurlijk wel wat hebben.
'Dat wordt allemaal biomassa,' zei één van de oranje mannen. 'Van boom tot stroom.'

Okee, dan hoef ik het niet. Want dat is ook mooi, houtsnippers voor verwarming, en CO2 neutraal.

De bessenstruiken van Jan.

Gisteren reed ik bij een kennis in het dorp langs. Praatje maken. Over het fietspad natuurlijk en over hun mooie voortuin waar ook heel wat weggekapt moet worden. Ik vertelde dat ik op weg was om wat bessenstruiken te kopen.

'Kom es mee,' zei Jan.





Hij heeft de halve tuin vol staan met bessenstruiken. Die het heel goed doen op zijn veengrond. Er werd een schep bijgehaald en ik kreeg de veenlaag te zien.

'Kijk hier staan drie stekken, die mag je wel hebben.'






Wat ontzettend aardig! Hij heeft ons al boeken geleend, hij deelt veel van zijn kennis, en nu krijgen we ook nog drie blauwe bosbessenstruiken. Zomaar.

Binnenkort maar even een kratje aardappels langsbrengen. 😊

Wij hebben zelf geen veengrond. Wij zitten aan de andere kant van het dorp, op een zandplaat. Of die bessen het hier goed gaan doen? Er gaat in elk geval een dikke laag dood blad onder, om de bodem iets te verzuren.





'De struiken niet te diep planten,' had Jan gezged, 'want anders krijg je geen bessen.'

Ik hoop dat dit ondiep genoeg is. Wat water erbij, en klaar.




De schoorsteenveger.

Ja die kwam ook nog vandaag. Een hele voorstelling was het. Eerst een deken om de kachel, voor eventueel stuifroet, en dan het dak op.








Ik keek door het raam naar binnen of ons huis niet per ongeluk onder het roet kwam maar nee, geen stofje. Het ging heel mooi en rustigjes. Het is dezelfde meneer Bekker die de rookkanalen heeft aangelegd.

Hij woont in het dorp, en vertelde dat als hij langs ons huis rijdt hij altijd even checkt of de roosters nog niet te zwart zijn. Mooi dat hij dat in de gaten houdt. Zelf kijk ik daar eigenlijk nooit naar.





Het roet uit het rookkanaal, wat in de kachel is beland, wordt goed bekeken. Het is 'goed' roet. Dat betekent dat er goed en volledig gestookt wordt want het het roet is volledig verbrand. Zo weet je of je de goeie houtsoort hebt en of je uitstoot al dan niet vervuilend is.

Vraag je schoorsteenveger ernaar als hij langskomt.

Tot slot ....

...... zit ik nog even met Brit op de tuin. Die nog woest en ledig is. 






Het gaat weer beginnen hoor. Volgende week de eerste bedden weer voorbereiden. Ik heb er zin in! Doe je mee?


3 reacties:

Willem zei

Wat een uitvinding; een snoeischaar voor levende taken! De fabrikant weet zeker niet, of de reclamefiguren willen het niet weten, dat je dode takken vrijwel altijd kunt afbreken en als er veel dood hout in een boom of struik zit mag je ook vraagtekens zetten bij de conditie van de boom. Buiten dat, als je goed snoeit is de kans op dood hout niet zo bar groot. Kortom, een 'aanbeveling' die de gemiddelde planten- en struikenliefhebber met gefronste wenkbrauwen zal begroeten.
Nou we het toch over reclame hebben; als je slim bent vraag je die houtkappers of je hun hakselaar even een klein uurtje lenen kunt. Je moet wel een paasvuurgrote bult takken hebben liggen wil zo'n professionele machine dat niet in een uur kunnen verwerken. Mijn ervaring is dat ze voor een lekkere bak koffie, evt. met iets lekkers, of een biertje erg behulpzaam worden. Een vriendelijk woord is natuurlijk een allereerste vereiste. En niet aan een toezichthouder vragen, maar aan de jongens zelf die de machines bedienen.
Succes ermee, Willem

Clarien zei

Grappig is dat dat je op je blog ook zomaar een behulpzame 'buur' kan treffen met leuke verhalen en tips! :)

Anoniem zei

Mooie besteding van het geld voor het fietspad, denk dat jullie veel plezier zullen hebben van de zonnepanelen. Wat is bij jullie de schoorsteenveger netjes gekleed, de onze heeft altijd maar gewone oudere kleding aan.