Zuiverend.

on donderdag 20 juli 2017



Achter ons weiland is een stuwdammetje. Een piepklein stuwdammetje, in de Beentjesgraven.

Vanmorgen stond daar een meneer. Brit meteen blaffen. Wat doet die man daar bij ons stuwdammetje?? Blaf blaf.

De meneer was van het waterschap. Hij was bezig om de stuw omlaag te doen. Dat kan ook automatisch, vanuit het kantoor, maar soms moet het met de hand, om te controleren of alles goed werkt.

De stuw gaat iets omlaag, en het water begint te bruisen en te stromen, het lijkt meteen de Niagara wel!!





Wat een kracht heeft zo'n waterstroom!!

'Ja zo wordt alles weer mooi schoongespoeld,' zegt hij. Dat is de zuiverende kracht van stromend water. En dat water van de Beentjesgraven stroomt behoorlijk door! Over heel veel stuwdammetjes loopt het, en het gaat van zes meter boven NAP naar anderhalf meter eronder.

Bij ons zit de waterstand op 2 meter ongeveer. Wij zitten dus zo halverwege de vaart.

Mooi gezicht. Je zou hier zó een molen op kunnen aansluiten!





Dan gaat de stuw weer omhoog en het water stroomt weer gewoon. Zoals altijd. Rustig.

Niet alleen het water heeft zuiverende kracht, dat heeft de wind ook. Ik las ooit dat de mensen vroeger de katoenen verbanden en andere weefsels die goed schoon moesten worden, in de wind en zon droogden. Dat werd veel schoner dan binnen in huis drogen.

En dan kreeg je dus minder infecties in wonden, met zo'n wind-gezuiverd verband.





Zou dat ook voor andere dingen zo zijn? Dat het schoon wordt van de wind? Mijn uien hebben nogal veel groen loof, en dat kan makkelijk gaan smetten als het droogt. Wat als we dat nou ook gewoon in de wind te drogen hangen? Zou het dan ont-smetten?

Waarom eigenlijk niet? Mooi efficient gebruik van de waslijnen!






Ik wilde ook nog iets anders zuiveren vandaag. Namelijk de houten schutting. Daar staat klimop, en die klimop die eet de schutting zo ongeveer op.

De klimop groeit door de schutting en door het dak en door het riet heen. Die klimop die moet weg.

Heb je dat wel es geprobeerd? Zo'n schutting vol klimop schoon krijgen? Het is haast geen doen want het zit overal aan vast, met miljoenen kleine worteltjes. En als je dan het bovengrondse deel eindelijk weg hebt .....





...... dan zitten er nog vele vele wortelkluiten ondergronds, tot ver onder de schutting, die muurvast zitten.

Nou niks aan te doen. We krijgen niet alle wortelstokken weg en dus moet je de komende jaren hier heel streng elk sprietje klimop wat opkomt uittrekken. Dan kun je uiteindelijk wel winnen van de klimop.

Ooit eerder heb ik een worsteling gehad met een muur vol klimop. Volhouden, je krijgt het uiteindelijk weg. Maar zelf zal ik nooit ofte nimmer ook maar één Hedera plantje weer in de grond zetten.





Dan is de schutting kaal. En een beetje kapot, door al die vraat van de klimop.

Het liefst zou ik er een rij stokrozen planten, maar het is hier nogal een schaduwhoek. Tja, wat moet daar dan? Iets hoogs, wat sterk is, en wat tegen schaduw kan.






Hedera? 😂😂

Tijdens het snoeien kreeg ik iets in mijn oog wat nogal pijn deed. Ken je dat? Zo'n onzichtbaar korreltje dat uren lang blijft irriteren, al is het allang weer uit je oog gespoeld. Meestal is er dan een piepkleine beschadiging, een wondje op je oogbol, en dat blijft aanvoelen alsof er nog iets in zit.

Wondjes. Daar helpt één kruid supergoed tegen. Calendula. Goudsbloem dus.

Maar hoe krijg je die goudsbloem op je oogbol? Veilig? Ik heb vandaag een experiment gedaan. Eerst een fysiologische zoutoplossing maken.






Dat betekent 2 gram zout oplossen in 250 milliliter gekookt water. Als het nog heel heet is gaan daar dan de goudsbloemen bij.

Het was al bijna avond, de bloemen zijn al half dicht. Maar kijk wat er gebeurde in het water.






Ze gaan prachtig open!!

Laat afkoelen. Roeren. En dan in je oog druppelen.






Ik had al een uur of vier last van dat branderige gevoel. Na twee keer druppelen, met een kwartier tussenpauze, was het in één klap over! Geweldig, die calendula. Ook al zo'n zuiveraar!

Om in het thema te blijven, er kwam vanavond ook nog een zuiverende onweersbui over .... zo'n knoeter harde regenbui. Alles is weer schoongespoeld!





Zuiverend water, zuiverende wind, zuiverende planten, man, wat voel je je schoon na zo'n dag! :D


12 reacties:

Anne zei

Ik zou er een mooie wilde wingerd tegenop laten groeien, dat geeft zo prachtig veel kleur in de herfst!

Anoniem zei

UV-licht ontsmet ook, vooral als je last hebt van virussen ed, gordijnen helemaal open, ramen kunnen dicht blijven, en zonlicht vol naar binnen laten schijnen. Gratis, niet gevaarlijk en goed ontsmettingsmiddel van moeder natuur. Ik vind het een goed idee om die uien zo op te hangen, wind en zon kunnen er zo van alle kanten bij. Ken het probleem van klimop, mijn man zei dat hij nooit meer bruidssluier of lelietjes der dalen in de tuin wou hebben, was ook veel werk om weg te halen, waren ook neergezet door de vorige bewoners. Hoe gaat het nog met Bekje?

Anoniem zei

Hoi,
Je zou ook dit: Hydrangea anomala 'Petiolaris' tegen de schutting kunnen zetten.
Groet,
Janneke

Clarien zei

Wilde wingerd is ook prachtig! Maar ging die ook niet heel erg woekeren? Wij moeten erg oppassen met dat rieten dak erboven, dat het daar niet inklimt.

Hydrangea anomala 'Petiolaris .... klimhortensia .. inderdaad beeldschoon!

Met Bekje gaat het goed ze is de grote buitenwereld aan het ontdekken. Zal binnenkort wat foto´s laten zien!

Anne zei

Je moet 'm bijhouden, maar dat moet je met bijna elke zelfsteunende klimplant. Voordeel van een wingerd is wel dat hij z'n blad verliest, dus dat je in het najaar en vroege voorjaar goed kunt snoeien en alle uitlopers kunt zien :). Je kunt ook voor een blauwe regen gaan; ook een snelgroeiende klimplant, heeft wat meer steun nodig, maar ook prachtige bloemen in 't voorjaar. Wat voor planten heb je er verder in de buurt staan, waar wil je rekening mee houden? Of gaat de tuin ergens in de komende jaren nog op de schop? :)

Shirley zei

De klimop zal inmiddels wel in stukjes op de composthoop liggen, maar je zou er ook nog afwasmiddel van kunnen maken, er zitten veel saponinen in.

Clarien zei

Nee deze plant komt er definitief in. Ik wilde ook wel graag iets wat lekker ruikt, zoals kamperfoelie. Maar die zal ook wel het dak op klimmen.. Blauwe regen is idd ook prachtig. En als je hem moet steunen zal hij wel niet zo zich ankeren en de schutting en dak kapot maken denk ik?

Clarien zei

Haha Shirley!! Ja heb ik ook gedacht. Kom je een keer helpen zeep maken dan? Alles ligt in de paardenbak, niet op de compost. Ben een beetje bang voor klimop! :D

Shirley zei

Wat dacht je van vuurdoorn? Bloemen en leuke bessen die vogels lekker vinden, en het woekert minder dan de wingerds en zo. Hop is natuurlijk ook leuk (en kan ook tegen schaduw) maar die zal je ook uit het dak moeten houden.

Anoniem zei

Bij ons is de blauwe regen ook een woekeraar, moet je heel goed in toom houden. Wij hebben tegen de voorkant van ons huis een vuurdoorn staan, is inderdaad goed bij te houden en geeft in het voorjaar mooie witte bloemen, bloesem, en in het najaar en vaker een groot deel van de winter nog als het geen strenge winter is, mooie rode bessen. Ik vind zelf de variant met rode bessen mooier dan de oranje-gele variant. Het is een vitamine c leverancier voor de vogels, is leuk om naar te kijken in de winter. Bij ons maakt er ieder voorjaar hetzelfde koppel duifjes een nestje in de vuurdoorn, dat is bij ons niet erg omdat wij een pannendak hebben maar ik zou bij een rieten dak na het broedseizoen het nestje weer verwijderen om parasieten ed. die uit het nestje kunnen kruipen mee te verwijderen. Vuurdoorn is erg geschikt voor nesten omdat katten ed. worden afgeschrikt door de dorens.

Barbara zei

Blauwe regen kruipt bij mij achter de dakgoot langs en tussen de dakpannen door en zet zich dan vast door te verhouten. Leuk om te zien maar niet echt handig...
Ik vind de schutting zoals hij nu is na al het werk, kaal dus, ook best mooi. Mooier dan het was! Misschien gewoon wat bloemen ervoor. Phloxen (halfschaduw, ruikt lekker), Monnikskap (halfschaduw) Dahlia (ochtendzon) of nog meer Goudsbloem!
Die is ook lekker (en zuiverend) als thee: paar bloemen en een salieblad in een kan of pot heet water. Mooi om te zien ook.
groetjes,
Barbara

Clarien zei

Wat een leuke ideeën allemaal!!!