Oogst.

on woensdag 19 juli 2017



Ten eerste oogsten we natuurlijk heel veel groente.

De eerste knoflook, van een paar weken geleden, is nu droog en in een kistje opgeborgen. De tweede serie knoflook bungelt aan een ijzeren balk. Daar zitten flinke dikke bollen tussen, van de poot knoflook die ik van Henriette uit Roemenië had gekregen.





Aan knoflook geen gebrek dit jaar. En vampieren zullen we ook wel niet veel zien.  😊

Verder is een klein deel van de uien gerooid. Het is eigenlijk te vroeg, maar ze zijn al zo groot, enne, nou ja, binnen is binnen. Alles wat je oogst kan niet meer worden aangetast door een vliegje zus of wurmpje zo.

Die uien moeten ook eerst drogen.






Vanmiddag toen ik naar Staphorst reed zag ik ergens op een veld een man en vrouw samen aan het aardappels rooien. Met de hand. De vrouw in Staphorster kleding. Allebei een emmertje en een riek, en de kistjes stonden klaar.

Wat een mooi gezicht was dat.

Zo ben ik ook bezig. Emmertje, een spitvork om de aardappels heel voorzichtig los te steken. Er zijn achttien rijen, en van de eerste rijen komt nu al ongeveer twintig kilo af. Wow ... in Bussum was er lang niet zoveel oogst per plant.

Voorlopig gaan alleen de vroege Frieslanders eruit. De rest kan zitten blijven.







Het had wel wat voeten in aarde ... die piepers. Elke dag heb ik een rondje gemaakt om de larven van de Colorado kevers dood te knijpen. De volwassen kevers gingen in een pot met water.

Zo kun je die kevers bestrijden, als je een klein aardappelveldje hebt zoals ik, van 100 vierkante meter. Als je een grote akker hebt kan je dat niet in je eentje doen ... dan moet je er wat anders op verzinnen. Of heel veel handen aan het werk zetten.





Dat doodknijpen is een vies werkje. De larven spatten uit elkaar en je krijgt overal oranje vlekken. Echt goor. Ik ben blij dat dat niet meer hoeft. Het loof is nu ouder, er zijn alleen nog wat volwassen kevers, maar geen larven meer te zien.

Je oogst nu ook de eerste zaden, zoals van de uitgebloeide koriander. Die zaden zijn een mooie specerij voor de winter, als er geen verse koriander is.





En je oogst .... elke dag weer ... prachtige plaatjes. De zonnebloem heeft zicht nu naar het westen gekeerd waar de zon omlaag zakt. Het is zelf ook net een zon!




Maar helaas oogst je soms ook wat anders.

Wij komen kakelvers uit het Gooi, hadden daar geen dieren in huis, en waren geen boeren. Qua 'beestjes' zijn we niet veel gewend.

Deze eerste zomer op de boerderij moet ik ontzettend wennen aan de jeuk. Aan de bulten en rooie plekken, van honde- en katte vlooien. Van de oogstmijt, die venijnig prikt en waar je dagenlang jeuk van houdt. Van horzels, teken, muggen, en weet ik veel wat voor andere beesten nog allemaal meer.

's Ochtends bij het wakker worden zitten de striemen op armen en benen van het 's nachts krabben. En overdag ook, echt ik verga soms van de jeuk!!




Ik hoop maar dat we er aan wennen. Misschien na verloop van tijd wat immuniteit opbouwen. Ik zie hier tenminste de andere mensen zich niet steeds krabben.

Prikweg, mentholpoeder, en azijn gebruik ik al. Als je nog andere tips hebt?

Maar goed. Het blijft natuurlijk een paradijs hier, ondanks wat dingetjes, zoals die jeuk. Elke avond je eigen oogst op tafel hebben, dat is pure rijkdom!

Vananvond hadden we natúúrlijk aardappels, en knoflook, en sla met ui en courgette. En de burgers zijn gemaakt van twee delen geraspte groente, één deel meel, een paar eieren, een scheut room, wat ketjap, kerrie, zout en peper. Recept van de mayonaise vind je hier.





In de brievenbus ......... nóg meer oogst!! Een tasje met tijdschriften. Van wie? We konden de gever achterhalen door het tasje. En er kwam gelukkig een mailtje.

Dankjewel Liesbeth en Co! Morgen lekker lezen!




Tot slot hoop ik nog op een royale oogst aan regenwater. Het is voorspeld, voor vannacht ... maar het gaat vaak aan ons voorbij! Het is wel nodig want de tonnen zijn al weer bijna leeg!



8 reacties:

Anoniem zei

Hoi, het enige waar ik vaak verlichting door heb zijn anti-allergie tabletjes. Die je ook gebruikt voor bv. hooikoorts.
De jeuk die je hebt gaat dan vaak voor het grootste deel weg.

Anoniem zei

Wat een rijkdom, al die oogst van eigen land. Wat de jeuk betreft, zou ik eens langs de huisarts gaan. Hij of zij heeft een praktijk midden in agrarisch gebied, misschien is er een oorzaak te vinden en kan men jou adviseren wat je er tegen kunt doen.

Dufraing Marc zei

Ik heb n vraagje ivm het oogsten en drogen van de koreander. Als ik het goed begrijp gaat het om de kleine bolletjes - hoe krijg je er die gemakkelijk van af of gaat dat niet zo goed? Hier in het zuiden is het ook volop oogsten - maar droog - zonder sproeien, gieten, druppeldarm gaat het niet. Voorbije nacht zwaar onweder en veel regen gehad - tuin kan nu weer enkele dagen verder.

Anoniem zei

Veel knoflook eten, je krijgt dan een andere huidsgeur. Misschien vinden de insecten je dan niet meer zo lekker.

Clarien zei

Dank voor de jeuk tips!

Marc je kunt de zaden van gedroogde koriander heel makkelijk er af ritsen. Geven een lekkere smaak aan je eten. In z´n geheel erin of eerst fijnmalen.

Ja hier ook lekker veel regen gehad vannacht! :D

Anoniem zei

Behalve geur heeft het ook met warmte te maken. Dieren zien anders dan wij mensen doen. Ze registreren warmte en daar komen ze op af. Ze zien dat daar bloed te halen valt. Het gaat dan ook om te voorkomen, dus horren plaatsen voor de ramen, kieren opsporen en dichten, planten gebruiken rondom de boerderij die ongedierten (insecten) tegen houden. Wat de jeuk betreft is niet krabben het beste, maar ook het moeilijkste. Met azijn de plekken insmeren helpt ook een beetje. Smeer jezelf in met treaolie, dat schijnt ook te helpen en te voorkomen dat je opgevreten wordt. Of neemolie. of vraag eens aan de oude buurtjes wat zij hiertegen doen. Sterkte met de jeuk.

Wonen en leven in Roemenie zei

Wat heerlijk zo'n oogst en leuk dat de knoflook uit Roemenie het zo goed gedaan heeft .

Gr Henriette
www.onsleveninroemenie.blogspot.ro

DagelijkseOnzinDingen zei

Vanmiddag hoorde ik op de radio een dermatologe en die gaf tips tegen jeuk. Ze zei dat zinkzalf nog wel eens wilde helpen.
Ik geniet van je verhalen hoor!