Het begon .... met de verjaardag van mijn zus Marjan gisteren. Als kado had zij mij gevraagd of ze een aantal van onze stoffen tassen mocht hebben. Zij wil die geven aan een groep hardwerkende mensen die zij kent, en die wel es een kadootje verdiend hebben.
En als we daar dan een flyer bij doen, bij elke tas, met ietsje-minder-plastic-tips, en hoe je zelf zo'n tas kan maken, dan starten er hier in het noorden misschien ook anti-plastic groepjes.
Wat een top idee Marjan!! Kijk hier heb je een hele stapel! De flyers komen nog, die had ik niet zo snel af. Marjan wilde ook Betty even bedanken, goed kijken Betty!
En toen werden we afgeleid! :D
Vervolgens vandaag. Het supermarkt-onderzoek gaat verder. Vandaag deed ik de boodschappen bij de Nettorama hier in Bussum. Eens kijken of ik daar mijn biologische boodschappen kan doen, en hoe het plastic beleid daar is ....
..... nou, ik werd niet vrolijk daar!
Bij de groenteafdeling kon ik geen onbespoten groenten vinden. Meestal ligt dat bij elkaar, ergens op een apart schap. Dus ik vroeg het maar even, waar liggen de bio groenten?
'Die verkopen we niet.' was het korte en duidelijke antwoord. Nou, snel klaar dus op de groente en fruitafdeling.
Bij het vlees .... hetzelfde verhaal. Of wacht, ik vond toch nog twee pakjes biologisch vlees. Twéé! Op een hele supermarkt. Ik werd er gewoon boos over! Hoe kan dat nou, een moderne supermarkt in een westers land, en (haast) he-le-maal geen biologische vers-waren. Anno 2016. Dat kan je toch niet maken?
Droogwaren en zuivel, hetzelfde verhaal. Er was wél biologische melk, maar geen kaas, yoghurt, boter, eieren, noem maar op.
Ik vond alleen een pot pindakaas. En ook maar kaasburgers meegenomen, ook al waren die niet biologisch.
Verder wordt in deze Nettorama geen zichtbare aandacht besteed aan 'neem wat minder plastic mee' zoals bij de Lidl, en ook kon je niks zelf scheppen, of waren er verpakkingen vervangen door papier. Ik geloof echt dat de Netto alleen maar als doel heeft zo goedkoop mogelijk te zijn, en dat duurzaam en gezondheid geen hoge prioriteit hebben .....
..... ja dan is dit ook geen kunst natuurlijk:
Ieder zijn keus en zijn prioriteit natuurlijk, maar mij zie je daar niet meer! :)
De rest van de boodschappen moest ik allemaal elders halen. Ook wat! En natuurlijk zijn die onbespoten waren wel iets duurder, maar ook weer niet zovéél duurder, als je goed oplet. Als je een klein budget hebt, let er dan goed op dat je spullen kiest die uit Nederland komen (staat er bij fruit en de groenten altijd bij vermeld) en dat ze van het seizoen zijn.
Dus in de winter geen bio blauwe bessen en geen sperzieboontjes ... maar wel bijvoorbeeld zo'n zak met verse postelein. Een zak vol voor 1.10. Want het is een wintergroente.
Die postelein moet je niet koken, dan blijft er niks over. Daar maak je een salade van, of doe hem tussen de sandwich.
Nou dit was het uiteindelijk vandaag ..... nu we doordeweeks nog maar met z'n drieën zijn is dit wel genoeg tot woensdag ongeveer. Met wat er nog in de voorraad zit. Brood en vlees is er ook nog wel.
En natuurlijk, waar het vooral om ging, hebben we ook één in plastic verpakt artikel niet gekocht, wat we anders elke week wel kopen. Een favoriet van Paul.
En het is .... snoep!! Ja hij eet altijd een handje van die winegums na het eten. Ach, ieder zijn dingetje.
En die wilde ik vandaag dus gaan maken!
Nu staan er in onze bijkeuken nog vele vele potten goedbedoelde jams in een doos.
Van die potten die ergens in 2010 of 2011 gemaakt zijn. Ze staan er nog steeds. Altijd handig een paar potten jam. Maar ja, eten doen we ze niet.
Nu had ik gedacht dat ik daar wel even winegums van kon maken. Eén pot sinaasappeljam en wat vers sap en suiker en gelatine. Dat zou toch moeten kunnen?
Dit was het (zelfbedacht) recept: verwarm het sap van twee citroenen en één sinaasappel, en los daar tien blaadjes voorgeweekte gelatine in op. Roeren roeren. Dan gaan er zes tot acht eetlepels suiker bij ('t is wel snoep he?) en de pot jam. Bij mij is de jam nooit heel erg zoet, vandaar die extra suiker.
Proef of je de smaak goed vind.
Dan weer goed roeren, en als alles egaal is kan het vuur uit. Beslist niet koken. Bij mij was het niet eens heet. Ik moest het wel zeven vanwege de velletjes uit het verse sap.
Je giet de gelei in een bak of andere vorm, koel het af en laat minstens twee uur in de koelkast opstijven. En toen kwam Paul thuis.
'Wat is dat nou weer voor een lap?' vroeg hij argwanend
'Zie je dat niet? Dat is je nieuwe snoep.' zei ik.
'Aha '
Nou het is nog niet goed gelukt hoor. De smaak is wel lekker, maar de structuur nog niet. Het is meer opgedroogde pudding dan winegums. Dus we moeten nog even verder met experimenteren. Als iemand een tip heeft voor snoep? Scheelt wel heel wat plastic namelijk!
Stroopwafels wilde ik ook maken maar daar was vandaag geen tijd meer voor.
Want vanmorgen was ik nog even op de Noordermarkt, in Amsterdam. Dat is vanuit Bussum maar een half uurtje, met de trein, en ik vond het vandaag leuker om dáár even twee witte 't shirts te halen dan gewoon hier bij de Hema. Het was gezellig in Amsterdam, jullie moeten de groeten hebben! :D
Ook op de markt heb ik gekeken naar plastic en of daar nu anders mee wordt omgegaan. Dat verslag komt natuurlijk ook nog.
Jahaaaaa en we eindigen met dat hele goeie nieuws! Over onze nieuwe superheld ... de bacterie Ideonella Sakaiensis.
Vorige week al even iets over gezegd .... dat de natuur zelf een oplossing bedenkt voor onze plastic zooi. Ik vind dat ongelofelijk. Want moet je nagaan hoe dat gaat:
1. Wij (mensen) willen alles bewaren, en al onze spulletjes beschermen tegen verrotting, verschimmeling, aantasting, vuil en vocht (tegen de natuur dus eigenlijk, die vindt dat alles uiteindelijk moet vergaan) dus .... wij mensen vinden het plastic uit.
2. Dat plastic werkt zo goed, het houdt inderdaad alle bederf tegen, maar het blijft ook gewoon rondzwerven in de natuur. Jaren en jaren. En het komt zelfs weer terug op ons bord, in ons eten. Eigen schuld eigenlijk.
3. Maar de natuur evolueert maar steeds door ..... en komt nu met een bacterie op de proppen, die dat plastic kan eten!!
Microbiologen hebben in Japan een bacterie ontdekt die petflessen als lievelingsmaaltijd heeft. Kennelijk heeft de bacterie zich nog maar kort geleden gespecialiseerd op het verteren van het taaie plastic waarvan ook andere verpakkingsmaterialen en bijvoorbeeld fleece zijn gemaakt, schrijven de wetenschappers in Science.
Allemaal heel spannend! Maar voorlopig, gaan wij hier in Bussum gewoon door met anti-plastic-akties, want die bacterie zit nu nog alleen maar in potjes bij die Japanners. Dus dat duurt nog wel even voordat die de zeeën leeg hebben.
Tot slot nog een receptje .... voor winegums maken .... op internet gevonden. :D:D
1 reacties:
Hier bij Boni hetzelfde verhaal. Geen bio groenten weinig tot geen bio vlees en een beetje zuivel...tot mijn grote blijdschap wel biologische wijn hihi en een zonnaturaschap NATUURLIJK.
fijn receptje :)
Een reactie posten