Het jaar 2014 was het eerste jaar van Moeskers Moestuin. Mijn doel was, om het seizoen zolang mogelijk te rekken. Dus, zo vroeg mogelijk, en zo lang mogelijk, van de koude grond eten.
Terugkijkend op het jaar vind ik dat goed gelukt. Als er hier en daar wat andere hoeveelheden waren gezaaid, en wat andere combinaties, dan hadden we meteen dit eerste jaar, van schrale zandgrond, bijna het hele jaar van de tuin kunnen eten, met ons gezin. En nog wel met meer ook, want er is veel weggegeven.
Dus ......... Mission Accomplished!
Nu, 2015, het tweede jaar. Wat is het doel? Nou, dat is om te proberen om gedurende een half jaar, van mei tot oktober, elke week vijf afwisselende groentepakketten te kunnen oogsten, voor vijf (denkbeeldige) gezinnen van 4 personen. Met per pakket minimaal vijf verschillende soorten groente. Liefst van elke gewassoort (blad, peul, wortel, aardappel, vrucht) minstens één soort.
Nu snap je misschien waarom mijn teeltplan dit jaar niet zo snel klaar is. Het is een heel gepuzzel om dat voor elkaar te krijgen.
Als je een ervaren tuinder ben, dan werk je op je gevoel. Je bestelt elk jaar ongeveer hetzelfde, aan plantgoed en zaden en pootgoed, en je weet dan wel wat er ongeveer aan oogst af komt. Nou ben ik géén ervaren tuinder, en ik bestel geen plantgoed, want ik wil graag alles zelf zaaien. Het liefst van zelf geteeld zaad. En dat maakt het allemaal erg ingewikkeld.
Waarom ik zo moeilijk doe? Omdat ik graag toe wil werken naar een tuinderij waar we op een zelfvoorzienende manier vele gezinnen van BD groente kunnen voorzien. Daar wil ik graag heen. Over een paar jaar. Misschien ligt die lat wel veel te hoog, maar hij kan altijd lager! ;-)
Ik heb het grote geluk dat ik op dit moment de tijd én de mogelijkheid heb om alles uit te proberen. En dat we niet met mijn tuin de hypotheek hoeven te betalen. Paul is kostwinner, en ik mag experimenteren op de tuin. Dat is een luxe. En omdat ik denk dat we in de toekomst niet genoeg van dit soort tuinderijen kunnen hebben, om de grote steden heen, deel ik zoveel mogelijk van mij ge-experimenteer hier op het blog. Wie weet gaan ook anderen daardoor overstag! Iets dergelijks doen.
Oh ja en niet alleen omdat het nodig is .... maar het is ook nog es een heel leuk vak!!!! :D:D
Okee tot zover ..... deze lange inleiding!
Het teeltplan. Om te beginnen heb ik een lijst gemaakt van wat er per week beschikbaar moet zijn komend jaar. Wat er geoogst moet worden zeg maar, per week.
Door de ervaring van het afgelopen jaar weet ik nu wel zo ongeveer welke groenten er wanneer te verwachten zijn, en dat is per week ingedeeld. Dus bijvoorbeeld in week 31, komen er 5 pakketten van de tuin, met in elk pakket een bos snijbiet, een spitskool, anderhalf pond sperziebonen, een bos wortelen, zo'n twee kilo Raja aardappelen, en anderhalf pond tomaten.
En vanuit deze weeklijstjes ben ik het teeltplan gaan maken. Je moet dus vanuit de oogst gaan terugrekenen wat je wanneer moet zaaien. Dat werd dus hééél gedetailleerd. Per week moet ik steeds kleine beetjes (bijvoorbeeld rijtjes van 2 meter) zaaien, of bijvoorbeeld 6 rode kolen zaaien, om dan later per week elke keer die vijf pakketten te kunnen vullen.
Dat is nu even één keer heel veel werk, maar als het goed is kan ik dit schema dan altijd blijven gebruiken. Met de nodige aanpassingen natuurlijk. En dan uiteindelijk op grotere schaal, als er meer gezinnen lid worden, op een grotere tuin.
Behalve dit heeeel gedetailleerde plan voor voornamelijk de bladgewassen, heb ik ook nog een globaler plan voor de wortel en peul en andere gewassen, die vrij standaard zijn. Dat zie je hieronder. Ja en helaas ben ik niet handig met Excel enzo, en een printscreen maken, dus ik krijg het niet goed op de foto. Maar je krijgt een idee.
Nou ... pfffff wat een technisch verhaal was dat! Ik zag er tegenop, want het is lastig om allemaal uit te leggen. Maar nu staat het zo'n beetje op het blog, en ik zal nog wel eea toelichten de komende periode.
Hebben jullie ook een tuinplan? Misschien voor een klein hoekje? Of een balkon of vensterbank vol kruiden?
Het is leuk om naast al die tuindingen en al dat gepuzzel ook nog es wat anders te doen. Bijvoorbeeld drie lagen stof aan elkaar stikken .....
.... hoewel ik dat normaal nooit met de hand doe. Zóveel werk. Het is een sprei van 2.5 bij 2,5! Met de naaimachine gaat dat veel sneller, gewoon even zigzaggen er dwars overheen. Maar dat lukte niet bij deze dikke lagen. Het ging allemaal schuiven. Misschien is er een tip van een ervaren quilter? Heb je daar een speciale machine-naald voor nodig?
13 reacties:
Hallo Carien, wat een werk zeg, zo'n tuinplan! En wat een mooi doel heb je voor de toekomst, echt leuk! Ik rommel eigenlijk maar wat aan in de moestuin maat vind het wel geweldig leuk om te doen. Wat betreft het naaiwerk: ik gebruik altijd een jeans naald voor dikkere stoffen op de naaimachine misschien werkt dat voor jou,
Groet, Bo
He Clarien, wat een pracht van een tuinplan. Het is inderdaad een heel gepuzzel maar dan heb je ook wat. Wat een fijn doel !
Ik moet vandaag met het plan aan de gang want vanavond ga ik weer naar de moestuincursus. Bedankt voor het delen van jouw plan ook daar leer ik weer van :)
Wouw wat een plan zeg!!!
Dag Carien, dat lijkt me een leuk tuinplan. Wil je het delen ?
Jeetje, wat een werk zeg, dat moestuinplan. Kan me voorstellen dat je daar een tijdje mee zoet bent.
Wat betreft het aan elkaar stikken van zo'n deken, het helpt heel goed als je een boventransportvoetje hebt bij je naaimachine. (Ze zijn los te koop.) Dan schuiven de lagen niet zo erg tov elkaar. En het helpt om de lagen aan elkaar de spelden met veiligheidsspelden.
Leuke tips! Jeansnaald, bovenstransportvoetje, ga ik proberen als ik aan de randen toe ben, want die zijn nog dikker.
Patrick ja hoor je mag alles gebruiken wat je in dit blog kan vinden. Precies zoals op de foto´s is ook mijn plan, allemaal losse papiertjes dus, en één Excelsheet. Ik zal er nog wel een aparte pagina voor maken bovenaan de homepage.
Dag Carien, wat een leuke blog, volg je al een jaartje vanuit België en kijk er telkens naar uit als je iets gepost hebt. Zelf probeer ik het dan ook uit in ons tuintje. Nog een klein vraagje, als je worteltjes geoogst hebt en je zaait er dan nieuwe, zaai je dat dan in hetzelfde zaaibed of ergens anders?
Groetjes Kathleen
Hoi Kathleen, wat jij bedoelt is vruchtwisseling. Dat betekent dat de gewassen elk jaar een plekje doorschuiven naar een volgend bed. En dan ook nog es in een bepaalde volgorde. Goed dat je me eraan herinnert, ik zal daar nog een blog aan wijden. Want dat heeft ook weer te maken met hoe zwaar een bed bemest moet worden.
Wat jou vraag betreft: het beste is om de worteltjes door te schuiven, bijvoorbeeld waar vorig jaar de sla stond.
Pffff, er komt dus heel wat denkwerk aan te pas. Dus als ik het goed begrijp kan het zijn dat als je een paar keer per jaar worteltjes of een andere groente zaait je die telkens op een ander bed zaait? Of zaai je nieuwe wortels op dezelfde plaats (in hetzelfde jaar dus wel)
Hopelijk begrijp je mijn vraagje, vond het nogal moeilijk om uit te leggen.
Alvast bedankt , Kathleen
Het beste deel je je moestuin in in 4 gelijke delen. In de eerste zaai je wortelgewassen, in het tweede bladgewas, in het derde de bonen en in het vierde de aardappels. Bij meerdere teelten in één jaar steeds in datzelfde bed blijven. het volgende jaar schuift alles een bed verder.
Maar wortels zaai je maar één keer per seizoen die groeien vrij langzaam!
Wat een prachtig doel!
Zelf begin ik aan mijn eerste moestuinjaar, daar heb ik ook een plan voor gemaakt. Lang niet zo ingewikkeld als die van jou! Een mooie planning wel, om terug te rekenen vanuit de oogst. Misschien dat ik dat volgend jaar ook ga toepassen.
In het ecologisch tuinieren stelt men voor om de verschillende teelten te combineren,dus bvb op een bed een rij wortelen,een rij snijbiet,een rij pastinaak.Zo krijg je een geordende chaos,en moet je nooit wisselteelt toepassen.Dit gaat echter niet voor boontjes of aardappelen daar toch best wisselen.
Veronique dat vind ik nou echt weer iets om over na te denken en uit te zoeken. dank voor het delen!
Een reactie posten