Ik zit al twee dagen op mijn krent. Haha ja, écht waar. Eerst was het, gisteren, in de auto heen en weer naar mijn moeder, en bij haar thuis gezellig koffie drinken. Allemaal zittend. Ik mocht nog wel wat boodschapjes doen, dat was ook weer op mijn krent in de auto, want de Kruidvat zit in Veendam.
Vandaag liep ik eerst nog met Monica in het bos. Dus dat was éventjes niet op mijn krent. Maar die boswandeling was wel de aanleiding waarom ik nu de rest van de dag bijna de hele tijd zit. Achter de laptop.
Want ......
..... na die boswandeling hebben we ineens een missie. Monica liet mij iets zien, waar zijzelf en haar hele buurt van geschrokken waren. Namelijk .... hele rigoureuze boskap. En .... daarbij nog veel onnodige extra schade, als gevolg van die boskap. Ik wil er nu verder niet over uitweiden, maar wat we daar zagen, deed mij besluiten om de hele verdere dag de boel de boel te laten en mijn aandacht op iets anders te vestigen.
Zittend dus, achter de laptop.
Als je iets ziet of hoort waar je verdrietig van wordt of boos, dan kunnen er twéé dingen gebeuren. Je doet iets. Of, je doet niks. Zelf doe ik vaak niks. Omdat ik geen tijd heb. Of omdat ik denk dat het geen zin heeft. Of ook wel vaak omdat ik niet durf. Denk, dat ik het niet kan. Of voor gek sta.
Maar dit keer ga ik wél wat doen. Om te beginnen, vandaag een Zeer Lange Email geschreven. Aan iemand. En die iemand dringend gevraagd om een spoedoverleg. En verder willen Monica en ik een bos-werkgroep oprichten. Op korte termijn. Want met een groep sta je sterker.
En we gaan je op de hoogte houden!
Want wellicht zie je zelf ook wel eens iets in je omgeving waarvan je denkt, daar zou nou eigenlijk iets aan gedaan moeten worden. Dat klopt niet! Maar .... je durft niet. Of je durft niet alleen. Of, je weet niet hoe. Of of. Nou dan heb je er misschien iets aan om mee te kijken met ons.
Misschien wordt het een flop, wat we hebben bedacht. Maar dat is het risico. Beter dat, dan helemaal niks geprobeerd, en het mooie bos zien weg kachelen. We gaan het gewoon proberen. Het kapbeleid is me al zolang we hier wonen een doorn in het oog. En dit, wat we vanmorgen zagen, was voor mij de druppel. Let op. Hier gaan we!!
(wat kan je veel doen en wat kan je je heldhaftig voelen zeg, gewoonweg zittend op je krent!!😄)
Enne ... liever geen verhalen in de reacties met andere bos-kap-gruwelen hoor, of depri-klimaatdingen, enzo. Niet nodig. Twee dames met bosverdriet .... is meer dan genoeg.
En we zijn allang niet meer verdrietig. Welnee, helemaal geen tijd voor. We hebben een missie!!🌳🌳🌳
12 reacties:
Een hele belangrijke tip. Vraag na waarom er gekapt is!!!!
Hier in de buurt waren mensen ook laaiend over het kappen van een bos. Dit bos bestond uit essen die aangetast waren door de essentakziekte. Enige oplossing: volledig kappen van het bos en er andere bomen planten die van natte voeten houden zonder dat die de kans lopen op een of andere ziekte.
Ik heb ook al eens een keer in de buurt van Weert gewerkt, met Natuurmonumenten, waar ook complete lappen bos werden gekapt. Reden: een invasieve exoot moest verwijderd worden zodat de inheemse versie de kans kreeg om te groeien. Denk aan de Amerikaanse vogelkers en de Amerikaanse eik. Beide exoten die de inheemse soorten verdrijven. Daarnaast is de Amerikaanse eik ook nog eens een nutteloze boom voor onze dieren. Zowel de vogels als insecten doen er niets mee. En om dat kreng volledig uit te roeien moet je de bodem 3 tot 4 jaar achter elkaar frezen zodat er geen uitlopers meer kunnen komen. Pas dan kun je de bodem los maken en er nieuwe aanplant zetten.
Dankjewel voor je aanvulling.
Door jouw vraag realiseer ik me dat ik toch nog even wat moet aanvullen. Ik wilde dat eerst niet want wil geen doemberichten plaatsen, maar zo incompleet leidt het wellicht tot juist meer vragen.
Ik weet precies waarom er gekapt is. Het is namelijk de reguliere kap van SBB, voor de houtproduktie. Sinds zij een aantal jaar geleden deels zelfstandig geworden zijn en minder subsidie en toelages krijgen van de regering moeten ze zelf voor inkomen zorgen om hun kosten te dekken, en dat gebeurt onder anderen middels houtkap.
Maar er zijn veel redenen waarom ik het met die houtkap niet eens ben, er zit een neerwaartse cyclus in. Ze moeten steeds méér kappen want het hout wordt van steeds mindere kwaliteit. Juist dóór al dat kappen en monocultuur bomen aanplanten, wordt het natuurlijk evenwicht verstoord, en krijg je meer ziektes en plagen en dus inferieur hout. Daarbij is er steeds meer extra (onnodige) schade aan omliggende natuur en bodem door de steeds zwaardere rooimachines.
Tijd om ons er mee te gaan bemoeien, dus.😊
Snap het. Ik ben vrijwilliger bij Natuurmonumenten en daar wordt alleen gekapt als er een heel degelijk plan ligt met gegronde redenen om te kappen. Ik heb ook wel eens vragen gesteld over waarom die prachtige oude beuken gekapt moesten worden. Reden hun wortels maakten de helling instabiel. En onder langs loopt de trein.
Zo iets is voor mij de rode lap waardoor ik actie onderneem maakt niet uit naar wie Koning ,Burgemeester ,,gemeenteraad enz actie geeft reactie !
Ik doe het ook alleen want als je iets wil bereiken moet je vaak snel handelen .
Heel veel succes ,zet je schouders eronder kwaad kan het nooit !
Gr Petra.
Clarien en Monica, heel erg veel succes!!
En als jullie mensen nodig hebben om in het bos te gaan rondlopen als een soort "ogen en oren" of zo, je weet wel, dan doe ik mee!
Barbara
Hopelijk bereiken jullie een 'stop', Clarien!
Gisteren was er hier kerstbomenophaling..., zonde, al die bomen zonder wortels..., allemaal vernietigd...
Lie(f)s.
Lies zegt het al , al die kerstbomen die een paar weken binnen hebben gestaan, met of zonder kluit en daarna achteloos op straat gegooid. Oke , ze worden opgehaald en hergebruikt, maar toch. Ik kon er 2 redden met kluit, mini boompjes , want ze moesten mee op de fiets. Ik ga kijken of ik ze kan redden door ze in de tuin te zetten. En was zelf afgelopen kerst ook van plan om een echte kerstboom aan te schaffen , maar zag er toch vanaf, zonde een prachtige boom om een week of wat plezier van te hebben en dan weg er mee.
Succes Clarien 💪🏻 wij staan achter je! Ik ben zeer benieuwd naar vervolg op je blog. Gewin op bospercelen is zo tegenstrijdig met klimaatdoelen net als de biomassacentrales overigens sigh
Hallo Clarien, ken je het boek 'Op zoek naar de moederboom' met ondertitel: ontdek de wijsheid van de bossen van Suzanne Simard? Werkelijk prachtig boek over het belang van het behouden van bomen. Ik vond het zeer de moeite waard om te lezen en heb nu nog meer ontzag voor wat de bomen doen en betekenen voor ons bestaan.
Veel succes met jullie actie!! Groetjes, Mirjam
Ergens eind jaren '90 is, geheel naar de mode van de tijd, ook SBB weer teruggegaan naar hun basis; houtproductie, en is verzelfstandigd. Voor die tijd was het onderdeel van het ministerie van Landbouw en werd het ook gefinancierd door die club, maar moesten vanaf nu hun eigen broek op houden.
Maar het ontstaan van SBB hebben we te danken aan de grote behoefte aan gebruikshout, o.a. voor de mijnen. Het hout moest relatief korte tijd meegaan en snel groeien en bestand zijn tegen de groeiomstandigheden van zandverstuivingen etc. Kortom, er werden veel naaldbomen aangeplant die in ons klimaat een matige kwaliteit hout opleverden. Het betere naaldhout komt nog altijd uit koude(re) streken dan het onze.
Dit in ogenschouw nemend verbaast het me niks dat ze hun hout gaan oogsten. Je kunt je natuurlijk wel afvragen of ze van de houtoogst hun verdienmodel moeten maken. De kwaliteit van hun (naald)hout kan gewoon niet concurreren met dat uit Scandinavië, Noord-Amerika en Rusland en is vooral geschikt als tuinhout en biomassa.
Maar hoe je het wendt of keert; het blijft brandhout.
Hallo Willem, wat je schrijft over de naaldbomen klopt helemaal. Als een mijngang op instorten stond, zo vertelde mijn oom, dan ging dat “slechte” dennenhout kraken. Dan wisten de mannen dat ze moesten maken dat ze wegkwamen. Helaas is er op veel plekken in Nederland dit hout aangeplant voor de mijnen. Deze productiebossen zijn nu veelal aan het einde van hun levenscyclus en moeten dus vervangen worden door een gemengd bos.
Claires zo’n kaphout groep werkt in Schinveld samen met Natuurmonumenten aan het omvormen en in stand houden van de Schinvelds Bossen. We hebben vorig jaar met hen samengewerkt aan het vrij zagen van de belangrijkste loofbomen. De jonge dennen hebben we toen verwijderd of getopt. Ik heb helaas geen contact gegevens voor je, maar ik denk dat als je meer wil weten over het hoe en wat dat je het beste contact opneemt met Natuurmonumenten Zuid-Limburg. Die kunnen je ook al een eind op weg helpen, denk ik.
Kwaadheid is dikwijls de aanleiding waardoor je de kracht krijgt om iets aan te pakken.
Succes, Clarien !
Over die kerstbomen heb ik een vraag. Ik ken iemand die een maand zo'n kerstboom met een kruis er onder in het salon had, op het parket. Enkel met een katoenen doek er onder als bescherming. Bij het weghalen van de kerstboom, na een maandje, bleef er een lelijke zwarte vlek van dat kruis, op het parket. Weet iemand hoe dat kan ? Er komt geen water aan te pas bij zo'n kerstbomen. Is het de hars die erdoor gesijpeld is ? En tast dit dan het parket voorgoed aan ?
Hopelijk kan het verwijderd worden, want het gaat over iemand die huurt, en over enkele maanden de waarborg dreigt kwijt te raken, bij het verhuizen.
Een reactie posten