Zelfs al heb je misschien wel last van een ochtendhumeur, hier wordt je toch helemaal vrolijk van?
Een grote kruiwagen vól stalmest (mest met stro en hooi) gaat er elke dag op de bult.
Wat ze zoal eten? Nou, ze krijgen elke dag een grote emmer vol groenten, in stukken gehakt, zoals pompoen en voerbiet en knollen. En daarnaast nog twee kruiwagens vol (mét een bult erop) hooi. En ook dat gaat schoon op. En dan overdag nog een paar uur op het weiland grazen. Maar dat is niet veel meer, wat daar groeit.
Dat hooi, dat hebben we afgelopen zomer gemaaid. Hier op ons eigen weiland, en ook op het landje dat ik gepacht had. Maar ook zijn er nog steeds een stuk of twintig balen met ingepakt hooi, van 2019. Die balen (85 hadden we er toen) wilde ik destijds verkopen. Maar toen de helft verkocht was zei overbuurman .... 'Verkoop de rest nou maar niet, want die koeien eten zoveel, je zult het zelf goed kunnen gebruiken.'
En inderdaad. Die balen gaan er nu als een speer doorheen. Elke week rol ik er eentje vanuit de tuin naar de kapschuur.
En dan het plastic eraf snijden en we kunnen weer volladen. Ze krijgen de helft hooi uit hooipakjes, en de helft uit die balen. De smaak is echt anders. Haha niet dat ik het nou geproefd heb ... dat nou ook weer niet ... maar je ruikt het verschil. Het hooi uit de balen is wat malser en wat zuurder.
Onze koeien vinden het allebei lekker. Vooral de combinatie van die twee soorten vinden ze fijn. Als ik uit gemakzucht een tijdje alleen maar hooi uit pakjes geef, en daarna eindelijk weer eens uit de balen, dan vallen ze als gekken aan op het balenhooi. En vice versa.
De koeien komen pas rond half vier weer binnen, maar in de stal is er altijd reuring! Het is ook zo'n leuk plek om te wezen. Ik zit er zelf ook graag een tijdje, als Bella en Bonnie aan het eten zijn. Het is erg fijn om gewoon een beetje bij dieren te zitten en naar ze te kijken.
Er is ook tuinnieuws, want ik heb vandaag weer gezaaid.
Als je in de winter vers groenvoer wil eten dan moet je gewoon blijven zaaien. Wie weet krijgen we een kwakkelwinter, en er zijn zoveel koude-kiemers, die in een hoekje van de kas op op een niet al te warme vensterbank best willen kiemen. En een eindje willen groeien.
Die plantjes eet je dan jong. Als microgroenten. Ze zijn lekker, vers, en erg gezond. Een prima aanvulling voor je salades.
Alles blijft hier gewoon in de kas. Het weer blijft vrij mild de komende week, dus ik dacht dat dat wel kon. Alleen de zonnebloemen gaan mee naar binnen. Dat zijn warmte-kiemers.
Zoals je hieronder ziet heb ik de zonnebloemen erg dik gezaaid. Dat is omdat het ons eigen zaad is, en er zit veel onrijp zaad tussen. Dik zaaien, dan heb je altijd wát! Ook gaat er géén laagje aarde over de zonnebloempitjes. In plaats daarvan doe ik er een deksel op, en laat ze op die manier in het donker kiemen. Dan krijg je schonere plantjes die je meteen kan snijden en eten.
Ohhhhh .... jammer!!
Kijk nou wat erin zit! Water (heb ik!), azijn (ook!!), zout en suiker (jaa heb ik óók), en mosterdzaden. Mosterdzaad heb ik nog niet opgekweekt maar ik had er laatst een kilo van besteld. Biologisch mosterdzaad van Jacob Hooy. Gewoon online.
Dus alles was gewoon in huis. Nou, proberen. Eerst die zaadjes kneuzen. Op het mosterdpotje stonden niet de hoeveelheden, en dat was dus een gokje. Een half kopje mosterdzaad, half kopje azijn (mijn eigen appelazijn, wel wat minder scherp dan gekochte azijn), roeren roeren, toen een ruime eetlepel suiker erbij en een halve theelepel zout.
Het zaad kreeg ik eerst niet kapot, met die vijzel. Dus ik heb de staafmixer er even opgezet. Dan krijg je een prachtige mosterd.
MAAR ....
Toch?
Maar de mosterd had een licht bittere ondertoon!!! BITTER!! Hoe dat nou kan? Waar komt dat vandaan? Ik heb er onder het eten over nagedacht ... en ik denk dat ik weet hoe het komt. De licht bittere smaak zit namelijk in veel wilde planten, en ook in veel zaden. En dus schijnbaar óók in dat mosterdzaad. De bitterheid komt door allerlei bitterstoffen, die erg goed voor je zijn.
Maar de meeste mensen lusten geen bitter! Dus, die bitterstoffen worden overal uit veredeld. Spruitjes bitter? Dan 'maken' we spruiten zónder die bitterstoffen. En zo eet een mens haast nóóit meer natuurlijke bittere smaken, zoals die in wilde planten voorkomen. En dus ook in dit biologische mosterdzaad.
Ik moest er eerst wel aan wennen, aan dat bittertje. Je realiseert je dan pas, hoe zoet onze gekochte mosterd is! Maar het went hoor, deze versie. Het was prima te doen bij mijn prakje!
Maar als de kat vindt dat het te eten is ... nou ... dan zet ik de helft van die zaden in een leuk potje bij mijn keukenkruiden. Zo kom je ook op ideeën. Door de dieren!
😸😸😸
6 reacties:
Hoi! Voor deze ene keer kan ik je een tip geven :) als je zelf mosterd maakt is deze normaal gesproken in het begin veel te zuur om te eten - je kunt je hoofd er amper boven houden. Maar na een weekje of twee in de koelkast zijn de smaken goed ingetrokken, en dan is ie heerlijk.
Zelfgemaakte appelazijn zou natuurlijk wel voor mildere mosterd kunnen zorgen. En tot slot, ik doe het altijd met de vijzel, daar krijg je mooie grove mosterd van (maar intrekken van de smaken duurt zo misschien ook iets langer)
Respect hoor voor al het werk je verzet.
Mooi dat er alweer gezaaid kon worden.
Haha, Dat verwacht je niet!
Ik vroeg me af of deep bedding een optie was bij koeien, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan, zo te lezen https://familycow.proboards.com/thread/5998
Je hebt dan in de lente in één keer al het schepwerk. En je hebt dan in één keer al je compost. Volgens mij gebruik jij de stalmest veel regelmatiger..
Wat heel anders, ..Op je foto lijkt het of je 3 hanen hebt. Krijgen die geen ruzie? Doe je eigenlijk iets aan 'beheer' in je toom of laat je het z'n beloop?
Hilde je bedoelt zoals in een potstal? Eigenlijk doe ik dat ook. In een hoek van de stal waar ze slapen blijft alles liggen en komt er elke dag wat stro op gestrooid. Ik zal dat wel laten zien. En een ander deel moet helemaal schoon want daar strooi ik de groenten. Ik heb nog geen voerhek of voertrog.
En wat de hanen betreft .... daar zal ik gauw eens over schrijven!
Dank voor je vragen, het geeft mij weer schrijfonderwerpen!😊😊
Gerrieke .... aha! Dus de smaken moeten even mengen? Dankjewel!
Het lijkt me plausibel dat hooi, ingepakt in plastic, beter op smaak blijft dan de pakjes, of losgepakt hooi. De kunststof zorgt er wel voor dat er hoegenaamd geen zuurstof toetreedt en dus het gras ook amper oxideert. Wel zal het een ietsiepietsie verzuren, maar zoals je al opmerkt, de koeien vinden dat wel lekker. Uit mijn jeugd herinner ik me nog dat koeien wild waren op de halfverrotte appels uit onze wintervoorraad. Gek genoeg, varkens waren er minder gek op, dus waren ze voor de koeien. Een varken lijkt in dat opzicht dus meer op een mens dan een koe. Van mijn opa mochten de halfverrotte appels niet aan de paarden gevoerd worden. Maar ja, hij was een op-en-top paardenmens.
In jouw geval zou ik er eens ernstig over nadenken om een, al dan niet geïsoleerde, platglasbak te maken. lekker iop het zuiden georiëntererd. Met de zachte winter van de laatste jaren lijkt het me een goede methode om ook 's winters verse groente te telen. In mijn beleving is het een volgende stap op weg naar zelfvoorzienendheid
Een reactie posten