Pfffffvvvvvvrijdag!

on vrijdag 18 september 2020





Ik heb vandaag zitten piekeren wat ik voor leuks en interessants kan vertellen wat nou een keertje NIET te maken heeft met oogsten en inmaken en opslaan en nóg meer oogsten en nóg meer inmaken en nóg meer opslaan ...


...... maar ik kon niks verzinnen. Want het is alles wat ik doe, deze dagen. Nou ja, en de dieren, maar die heb ik ook al tig keer laten zien.


Dus, in de repeat, de tomaten! Maar ...... ik heb er nu een paar hele leuke bij!


 


Vanwege de koude nachten en de regen vorige week gaan de buitentomaten holderdebolder achteruit. Je moet echt redden wat je redden kan. En sommigen zien er dan nog mooi uit bij de pluk, maar gaan thuis op de schaal rustigjes liggen rotten.


Echt, je moet er snél bijwezen! 


Wat doe je met die zieke gasten? Juist! In de ketchup!! Rotte plekken eraf snijden, en suiker en zout erbij (50 gram suiker en een theelepel zout per kilo tomaten, nam ik) en al je favoriete kruiden. En natuurlijk appelazijn. Proeven proeven!! Elke tomaat is anders en je moet zelf stééds proeven of je je ketchup voldoende zoet, zuur en zout vindt.


Ik heb nog wat andere zieke gasten bij elkaar gezocht, zoals wat gestippelde uien (de gaatjes komen van de uienvlieg!), wat verschrompelde worteltjes en pepertjes, wat knoflookbollen van vorig jaar nog .... alles ging mee in de ketchup!







Goed gaarkoken, pureren, en dan zeven. Omdat het ketchup is, moet het natuurlijk wel gezeefd worden. Die gezonde vezels en schilletjes enzo ..... dat hoeft allemaal niet zonodig in de ketchup. Het is namelijk wél een snack!! 😊


Na het zeven weer verhitten, en gloeiend heet gaat het dan in brandschone flessen ..... en we zijn weer voor een jaar klaar. Lekker hoor. Nu nog iets zoeken voor bij de ketchup. Vandaag waren het tosti's! 😄






Omdat ik het tomatenseizoen graag wil rekken, haal ik vanaf nu elke dag of om de dag álles wat ook maar ietsjepetsje rood of oranjerood is, uit de kas. Het rijpt binnen dan verder wel af. Zo kun je met een beetje geluk tot ver in oktober verse tomaten eten.


Wat buiten betreft, daar is vandaag alles geplukt. Alles wat nog niet rot was. Dus rood, oranje en groen. 





En dat mocht allemaal vanmiddag buiten in het zonnetje staan. Sommige trossen heb ik met de hele rank en al geplukt. Dan moet je wel alle zwarte stukjes van de plant en bladeren eraf knippen, om te voorkomen dat de phytophthora alsnog in de vruchten trekt.


En toen de zon uit de tuin verdween, mochten ze mee naar binnen. Grappig, in het voorjaar ben je de hele tijd met de zaailingen aan het sjouwen, 's nachts binnen en overdag naar buiten, en nu ben je met de vruchten aan het sjouwen. 't Is wat hoor, tomaten kweken!






Van de tomaten naar de druiven.


Je ziet twee prachtige flessen. Ze zijn van een hele collectie flessen, én een hele wijnspullen-verzameling, die ik ooit zomaar van Leo en Gonnie kreeg. Lees maar.


Na al die jaren hebben we nu eindelijk genoeg druiven om ermee aan de slag te gaan. Wel voorlopig nog even met de Franse slag, dus nog niet zo precies met recepten, en met alcohol en suikers exact opmeten enzo. Maar toch ....... voor mijn doen is het al behoorlijk 'echt'.


Ik heb afgelopen weken drie keer een wijn opgestart. De eerste keer ging het zonder toegevoegde gist, de tweede keer heb ik er wél wat gist aan toegevoegd. Gewone bakkersgist was dat. Maar tussen die eerste en tweede zag ik weinig verschil, qua bobbelen enzo. Ik denk dat er op de druiven van nature genoeg gisten zitten. Dus deze week, met de laatste druiventrossen, heb ik het weer zónder toegevoegde gist gemaakt.





Nu hebben we dus drie van die mega flessen op zolder staan, met bubbelende gistende druivensap. Het enige wat eraan is toegevoegd is suiker. Behalve die linker, dat is die fles met bakkersgist. Omdat de druiven erg zoet zijn heb ik zo'n 30 gram per liter toegevoegd. Dat leek me wel genoeg.


Oja en nog even een kom om de middelste, want het kan flink gaan schuimen!


 




Pitjes en schilletjes, die hou je over. Die mogen niet naar Bella want daar wordt ze hartstikke dronken van. Haha, denk ik. Of zou zo'n grote koe daar niks van merken?


Oh ... en wou je mijn recept? Van die wijn? Echt? Och. Het is eigenlijk niet eens echt een recept ..... maar soit. Ik had het beloofd.


Héél kort dan ... eerst doe je de druiven ongewassen maar wel goed uitgezocht (rotte eruit, wespen eruit, enz) in een schone emmer en stampt ze tot moes. Alle druiven stukmaken. Werk wél heel schoon! Niet met de voeten! 😄 Dan, kijk hoeveel liter sap je ongeveer hebt, en per liter 30 gram suiker erbij. Roeren, en een dag of 5 laten staan. Inclusief schillen dus. Die schilletjes moet je af en toe onder duwen. Verder zorgen dat er weinig zuurstof bij komt en zeker géén fruitvliegjes! 


Dan alles zeven door fijne doeken. En dan ..... in de grote fles. Waterslot erop, en dan een paar weken tot maanden wachten tot het helder wordt. En dan zien we verder!


Wat ik het leukste vind van zo wijn maken is dat het bijna helemaal zelfvoorzienend kan. Als je wat stroop gebruikt in plaats van suiker, kan het zelf 100% zelfvoorzienend! En óók, dat het met rauw sap gemaakt wordt, wat dus goed voor je is! Lekkere wijn ..... die óók nog goed voor je is!! Haha. Met mate dan he? 😊🍷




Oh oh wat lang over die wijn! Ohlala!! De rest dan ... nog even snel. De courgettes ... ik laat je een klein experiment zien. Grotere courgettes kun je vrij lang vers bewaren als je ze insmeert met wat spijsolie en koel wegzet bijvoorbeeld in een doos met stro. Ik heb ze dit keer ingevet met olie die ik zelf óók voor mijn huid gebruik. Namelijk goudsbloemolie. (Goudsbloemblaadjes getrokken op zonnebloemolie)


Het helpt goed voor mijn huid .... dus vast ook voor de huid van courgettes! Een experiment dus. We volgen het! (maar je kunt ook gewoon olijfolie uit een fles nemen uiteraard)






En tot slot nog iets wat dan even niks te maken heeft met oogsten. Of eigenlijk misschien ook weer wel. Ik had op de marktplaats-app van ons dorp gevraagd om afgedankt hooi of stro. Schimmel, nat, maakt niet uit. Voor mulch op de tuin. En daar kreeg ik wat reacties op, 'kom maar halen' en dat heb ik vandaag dus gedaan. 


De mensen kregen er een mooie doos groenten voor in ruil, zij blij ik blij. Ik meld het maar even, voor het geval jij zelf ook mulch op je tuin wilt gebruiken, maar zelf niet zoveel hebt. Gewoon om vragen in de buurt-app! Veel mensen willen van dat soort dingen af. Oud blad of grasmaaisel kan ook natuurlijk. 




even stallen op een bed





Oja ik was wel de halve middag kwijt met de auto stofzuigen. dat dan weer wel!


En kijk .... bij de Zonnehorst is het einde van de voedselstroom óók nog niet in zicht!! Ik ben niet de enige die er nog wel een paar weken zoet mee is!




 





8 reacties:

Hemelblauw zei

Wat weer heerlijk om te lezen! Van mij mag je nog heel lang doorgaan met oogsten, oogsten en oogsten. Zo leuk, zo’n geïllustreerd feuilleton.
En wat een prachtige flessen heb je gekregen, van zichzelf al mooi om te zien en dan inmiddels ook met zo’n fijne vulling ;-)
Een leuk bericht om in de vroege zaterdagochtend te lezen in mijn veel te stille huis.

Cleo zei

Blijf vooral schrijven over alles op de tuin en de dieren. Ik geniet er van!

Lies zei

Verse groenten en/of fruit vervelen nooit, Clarien.
En dan wijn -> enig toch! Gezond, van jouw druiven!
Die courgettes blinken in hun velletje, hopelijk bewaren ze (langer).
Mooie afsluiter, 50 tinten groen...
Lie(f)s.

mrs H. te B. zei

Lekker hoor, al die oogst! Ik blijf hopen dat ik ook mijn laatste tomaten nog rood krijg - ik was te laat met uitplanten, dus er zit nog voldoende groot en groen in de planten... Grappig: jij hebt een zelfde tuinstoel als ik een tijd terug tot mijn énorme vreugde in de tweedehandswinkel vond: stevig, breed genoeg voor mijn eigen breedte, mooi. Ik ben er ZO blij mee!

Anoniem zei

Ik vind jouw blog net heel rustgevend en ontspannend om te lezen en helemaal niet saai. Vind het leuk om te lezen over het ieder jaar weer terugkerende zaaien en oogsten op de boerderij en over het wel en wee van jullie dieren.

Willem zei

Mij is altijd vewrteld dat de hinder die een mens kan hebben van alcohol, niet alleen afhankelijk is van de regelmaat van inname, maar ook te maken heeft met het lichaamsgewicht. Nou is het lichaamsgewicht van een koe al gauw het vijf- of zesvoudige van ge gemiddelde mens. Dus veel zorgen zou ik me niet maken om de mate van dronkenschap van Bella door het voeren van het 'wijnafval'. Het is dat ze niet meer gemolken wordt, maar wie weet welke aangenaam smakende melk je dat nog zou kunnen krijgen. Gemengd met een beetje chocola misschien wel een naar rum smakende chocolademelk.
Er ligt misschien wel een hele nieuwe markt open. Vooral als je nog een beetje experimenteert met hennep door het voer om gele spacevla te krijgen, of yoghurt die je in hogere sferen brengt. Ik noem maar wat.

Anoniem zei

Het is echt wel genieten van elke blog !
Ik heb zo vaak een moment van: "o jaaa, is ook zo"
Of :" dat ga ik ook es zo proberen "
Alles is leuk om van mee te leven!
Ga vooral zo door Clarien!!!

Groet'n uit de tuin van "de Bruin "

Hilde zei

Ik vind het zo leuk dat jij ook altijd nadenkt over de reststromen en het nuttig inzetten van 'waardeloos' materiaal.
Heel inspirerend!