Proefrondje.

on woensdag 26 juli 2017




Altijd al een Guldner G40 op je erf willen hebben??

Maar wacht, even logisch beginnen. Want deze dag begon als alle dagen. Met eerst de dieren verzorgen, dan bedden en dierenmanden luchten, vloer vegen, opruimen, ach, de gewone dingen.





Na het ontbijt lopen Brit en ik ons vaste rondje. Langs de rogge komen we. En daar maak ik me wel zorgen over. Want de rogge valt om. En er zit een vlucht spreeuwen in die de rijpe korrels eruit pikken. Dat gaat gaat hard, met zo'n grote groep.

Ik wilde graag graan verbouwen, maar dat heeft wel wat voeten in aarde. Graan zaaien is één, maar het gemaaid en gedorst krijgen, dat is twéé. Gelukkig heeft Roelof hier uit het dorp zijn hulp toegezegd, hij komt morgen met een groep ervaren boeren helpen met dat maaien. Bij ons, en ook op de Zonnehorst.

Eerst met de zeis, en daarna de rest met de maaier. Zo'n ouderwetse.





Maar goed er moest vandaag nog meer gebeuren. De tuin daar moest een schoffel door. De oogst moest worden gesorteerd. En de eerste lading bonen ging in de weck.

Ik weck niet veel meer, alleen de groene boontjes gaan in potten. Daar blijven ze lekker, en het is zo makkelijk om die potten met bonen voor het grijpen te hebben.

Dit jaar heb ik de bonen helemaal niet bemest, dus ik denk dat ze nu niet zullen verzuren in de potten, zoals wel vaak gebeurt met boontjes. Ik laat het even zien hoe ik het doe, in de oven, maar er zijn natuurlijk nog vele andere manieren.





De bonen heb ik gisteren kort gekookt, één minuut, en vervolgens weggezet. Vandaag gaan ze in schone potten van 1 liter, en daar gaat een halve theelepel zout bij en verder schoon water, tot 2 cm onder de rand.





Dan de uitgekookte deksels en ringen erop. Let er goed op dat die ringen mooi aansluiten. Klemmetjes vast, en ze gaan in de koude oven, die op 120 graden gaat. Hete lucht stand aan zodat de warmte goed door de oven verspreid wordt.

Zodra het goed kookt in de potten (je ziet belletjes) laat je het nog 30 minuten doorborrelen, en dan de temperatuur naar nul, en de oven nog een half uur aanhouden.

Maar toen was ik al lang weg .... (ik geloof dat Paul de oven uiteindelijk heeft uitgezet) .... want op het weiland naast ons huis .....





...... daar was ineens iets heel anders te zien!!

Kijk daar is Roelof met die prachtige Cormick! Met roggemaaier!! (nou ja het heet anders)





Klaas is er ook bij en op de tweede trekker met een andere roggemaaier erachter gaan ze alvast even een rondje maaien. Indraaien. Ha, wat een spectaculair gezicht!!

Zomaar voor ons huis, zo'n machine uit 1945 ofzoiets, die helemaal door deze heren is opgeknapt en daar gewoon loopt als een zonnetje!!

En die de rogge maait!





Nou denk je misschien, ja er wordt toch elk jaar rogge gemaaid? Op akkers? Wat is dáár nou voor bijzonders aan?

Nou dit is heel bijzonder, want onze rogge, en dat van de Zonnehorst, heeft ouderwets lang stro. We willen dat stro gebruiken om bijvoorbeeld bijenkorven mee te vlechten. Dat lukt niet met een gewone combine, waar normaal graan mee geoogst wordt. Want zo'n combine die hakt het stro aan stukjes.





Hier zie je hoe er even een kink in de kabel komt. Er zit wat teveel onkruid in of een stukje touw, en de machine hapert. Maar Roelof en Klaas werken hier vaker mee en ze prutsen wat en hopla daar loopt hij weer.

Wat er gebeurt is ...

...... de maaier rijdt over het graan, en duwt een bos van die lange roggehalmen bij elkaar. Dat wordt afgesneden en komt op een soort rolband, die naar links rolt. Daar wordt het bundeltje samengeperst en hup er wordt automatisch een touwtje om geknoopt en er rolt een pakket uit.





Prachtig! Dat zo'n ding weer aan de praat is gekregen! En nu ons ouderwetse rogge maait!

We leren ook nog hoe we die pakketten, die schoven heten, moeten neerzetten om een gaste (of geste) te maken. Zodat het mooi op het land kan drogen.






Je maakt er een soort tentje van, met ruimte eronder zodat het kan ventileren.

Grappig hoor, zo'n tentje, maar ik zou er maar niet inkruipen. Rogge heeft weerhaakjes. Het kruipt overal tussen je kleren ....  daar kwam ik ook pas daarnet achter ... kriebelen!!





Mooi ziet dat eruit, zo'n veld met schoven!




En na dit proefrondje komt de hele bubs bij ons op het erf. Daar kunnen de machines mooi onder de kap.

En we gaan de schapen en geiten verplaatsen, en de omheining alvast loshalen.





Want morgen gaat het dus ook hier gebeuren. Eérst gaan we maaien met de zeis. De ervaren boeren gaan ons dat leren. Dan moeten we die bundels dus zelf binden, met een paar roggehalmen. En opzetten.

En daarna nog een deel met de maaier., achter de trekker.




Mocht je dat leuk vinden en in de buurt zijn, kom gerust kijken of meedoen. We beginnen om tien uur.

(en duimen voor droog weer! anders gaat het hele feest niet door)

En daarom staat die Guldner G40 dus bij ons op het erf, vanavond! :D


4 reacties:

Ellen zei

Geweldig! Ik heb zelf heel veel te doen in mijn groentetuin, anders kwam ik kijken. Heel veel plezier en je hebt nog steeds 2 recepten voor roggebroden tegoed van me. Ik ben het niet vergeten, maar nu de rogge gemaaid wordt zal ik maar eens opschieten ;)

Wonen en leven in Roemenie zei

Leuk de foto's

Zem zei

Wat leuk om de oude methode van rogge maaien hier gedemonstreerd te zien.
Stoer: jij op de machine!
Hartelijke groet, Zem.

Mrs.Lavender zei

Wat prachtig de foto's van de roggeoogst, ik hoop dat er altijd mensen zullen zijn die het op deze manier kunnen en willen blijven doen.
Achter ons huis is jarenlang graan verbouwd, als het op z,n mooist was[ wuivend goudgeel] werd het bespoten met roundup achtig spul. 2 weken lang zag ik het iedere dag wat meer doodgaan en inelkaar krimpen, een triest gezicht, en dan werd er geoogst. het graan was voor veevoer, en een minumum aan stroafval, want dat was al dood.
Ik las ook nog je blog over wijnranken en wijn maken. Mijn man maakt al veertig jaar wijn, van alles wat er hier en daar groeit en bloeit, vlierbloesem, vlierbessen, brandnetel. paardenbloem. Altijd heerlijk! De laatste jaren heeft hij het ook geprobeerd van druiven, en unaniem vinden we die niet zo lekker. waarschijnlijk moeten de druiven toch meer warmte en minder vocht hebben zoals in Frankrijk.
Maar wil je meer weten over wijn maken, wil hij je er wel mee helpen.