DIY dinsdag

on dinsdag 25 april 2017




Het mag dan koel zijn, deze aprilmaand, maar zoals vandaag, die fel schitterende zon tussen die diepzwarte buien door ... ik vond het magnifiek! Het ene moment, inkzwarte lucht, striemende hagel, en een kwartiertje later .... warm fel zonlicht en pffff ... de jas kan weer uit.

Dat soort weer heb je alleen in april. En ook alleen maar in Holland, volgens mij. En België misschien

Vandaag weer tijd voor een zelfmaak klus. Ik wilde bouillon maken, en kruidenzout.





Normaal gesproken maak ik bouillonpoeder aan het einde van de zomer, als er heel veel groenten en kruiden op het land staan. Alles met een pittig smaakje, zoals lavas, bieslook, knoflook, wortel en pastinaak, prei, selderij, ui, venkel, dille, koriander, is daarvoor geschikt.

Maar nu is het pas april .... en er is nog bijna niks. Het wordt dus bouillon á la saison. Een lekkere voorjaarsbouillon, met de kruiden die er nu te vinden zijn. Niet veel, wel lekker.





Wat ik op de tuin vond was lavas, oftewel maggiplant, en bieslook, en jonge knoflook, en prei. Ik heb dat aangevuld met een paar knoflookbollen en uien uit de oogst van vorig jaar. Ongelofelijk hoe lang die goed blijven!!

En nog een wortel en een selderijstengel uit het winkeltje van de buren. Anders was het te weinig.

Ja en een pak zout, die heb je ook nodig!






Goed. Was de groenten en de kruiden, snij het wat kleiner, en weeg het. Nu neem je ongeveer de helft van het gewicht van de groenten aan zout, en dat voeg je toe.

Dan in de keukenmachine.







Ja en van deze smurrie gaan je ogen tranen, zo sterk zijn al die gepureerde verse groenten.

Nu moet het op bakpapier in de oven, op zo'n 50 graden, een paar uur indrogen. Maar ... helaas dat ging bij mij dus mis, want mijn splinternieuwe oven had kuren! Hij deed het niet!!

Nou moe. Wat nu?





Boekje van de oven erbij, maar ik kwam er niet uit. En daar zat ik met die schaal vol verse bouillon.

Maar wacht es even, dan bewaren we hem toch gewoon als verse bouillon? Dat is sowieso gezonder. En lekkerder ook denk ik. Alleen misschien niet zolang houdbaar, maar dan gaat het gewoon in de koelkast.

En zo geschiedde.






Ja zo gaat dat dus. Als plan A niet werkt treedt plan B in werking. En zo kom je soms op de mooiste oplossingen. Grote kans dat ik die bouillon nooit meer ga drogen, als dit ook werkt. Want zo'n potje, dat is zó op natuurlijk.

Je bouillon kan je overal voor gebruiken, voor sauzen, soep, jus, door brood- en pizzadeeg, hartige taarten, stamppot, omelet, pasta, oja en ook natuurlijk voor een beker gloeiend hete  ... bouillon, voor de lekkere trek!

Nou we gaan hem uitproberen hoor! Deze verse bouillon á la saison. Eerst even een soepje maken.





Héél simpel. Breng een liter water aan de kook en voeg toe ... één grote winterwortel en één grote aardappel, beide in stukjes. Na tien minuten koken, twee tomaten erbij, in stukjes. Weer vijf minten koken, en dan pureren.

En dan .... je splinternieuwe verse bouillon erbij!! Tadaaaaaaaa!!

Ik nam één ruime halve eetlepel. Maar smaken verschillen, misschien wil je meer, misschien minder, dat moet je gewoon uitproberen.






Lekker soepje joh!!

Zo simpel, je hebt niks geen specerijen en uitheemse spullen nodig. Gewoon alles wat hier groeit. Het enige wat je moet kopen is het zout.





En daar komt die schitterende zon ook weer om het hoekje kijken! Wat kan je blij worden van simpele dingen, zoals een soepje, en een zonnetje ....

.... en morgen .... een heel belangrijke dag. Ik mag dan weer met iets meekijken, iets belangrijks, wat staat te gebeuren in Groningen. Ik laat het allemaal weer zien hoor! 😊



12 reacties:

Daphne zei

Wat een lekker idee is dit.
En heel fijn om je vele kruiden en specerijen weg te werken.
Wij gebruiken hier veel kruiden, dus ik ga het zeker onthouden.....lijkt mij heerlijk.

Leonie zei

Heerlijk je verse bouillon-pasta! Misschien een klein laagje olijfolie er over heen als het te snel bederft, zoals bij pesto. Bij het uitscheppen het potje scheef houden zodat je niet veel olie mee schept. Ik ga het zeker ook eens maken!

Clarien zei

Als je alleen gedroogde kruiden gebruikt en geen vochthoudende groenten, kun je ook kruidenzout maken. Verschillende soorten kruiden fijnmalen, en mengen met evenzoveel zout. In een potje, droog bewaren, heel lang houdbaar.

Manon zei

Hoi Clarien, elke dag kijk ik weer uit naar je leuke en informatieve blogs! Je hebt een onwijs leuke schrijfstijl, dank je wel daarvoor. Wij hebben geen grote tuin maar sinds dit jaar wel een vierkante meter moestuin, waar ook enkele kruiden instaan. Ik ga dit straks zeker uitproberen! Groetjes, Manon.

ingrid zei

Hi Clarien, wat ben ik blij met deze DIY. Ik wil een beetje af van al dat fabrieksgedoe, maar een bouillonpoeder.....vond ik wat lastig. Heb een balkonnetje en sinds een maand een stukje grond van 12 M2, ga dus voor het eerst een beetje moestuinieren. Begin van het weekend met mijn eigen bouillonpoeder. Thnx

Dolf zei

Hoi, ik wilde even vermelden dat het met minder zout ook goed blijft. Ik maak het altijd met 10% zout en dan blijft het minstens een half jaar goed. Kijk maar eens bij dit recept (waarschijnlijk wil je browser wel vertalen) http://www.chefkoch.de/rezepte/1234331228376365/1-A-Suppengewuerz.html

Sis zei

Je zou het ook in je ijsblokjes vorm kunnen invriezen. Kruidenijsklontje door de soep :-)

Clarien zei

Sis goeie tip. Dolf heb je dan ook verse groenten, of gedroogd? En bewaar je het koel of op de keukenplank?

Manon en Ingrid, bouillon maken kan inderdaad heel goed van een kleinere tuin!

Dolf zei

Hoi Clarien, ik doe het met verse groente en zet het in de koelkast omdat ik het vermoeden heb dat het anders kan gaan fermenteren (zuurkool maak je ook met ongeveer 10% zout en door kou stopt het fermentatieproces), maar door het zout zou de koelkast niet nodig zijn. Dat laatste moet ik echter wel zelf nog eens proberen.

Dolf zei

P.S. ik ben zelf geneigd het eens eerst te drogen en dan pas 10% zout toe te voegen omdat het door het drogen met minder kan, bacterien e.d. leven toch van vocht, maar heb daartoe de tijd nog niet genomen.

Clarien zei

Dankjewel Dolf voor je aanvullingen! Heel leerzaam! Interessant wat je zei over het fermenteren. Misschien es gefermenteerde bouillon proberen? Een beetje zoals de Japanners hun sojasaus maken?

Dolf zei

Hoi Clarien, dat zou een interessante kunnen zijn, dan kan je het ook makkelijk gebruiken voor een zure saus bijvoorbeeld. Het is het overwegen en overdenken wel waard.
Groet Dolf