Lezersvragen

Eén vraag krijg ik heel vaak. Bijna elke week wel een keertje. Dat is de vraag .....  om gratis zaadjes. :D

Tja .... soms heb je wel eens héél veel zaden. Veel te veel. Een plant geeft soms zóveel zaad af, dat je met de nakomelingen daarvan jezelf voor de rest van je leven zou kunnen voeden!

De natuur is heel royaal en kijkt niet op een paar honderd.Maar helaas die zaden zijn niet zo lang kiemkrachtig, dus dan geef je ze weg. Dat wil zeggen ik heb dat een aantal keer gedaan, en ik zou het wel vaker willen doen, maar mán mán wat was ik daar lang mee bezig, met al die pakketjes maken.

Eerst ging dat nog in plastic ...... maar later werden het papieren pakjes. Nóg meer werk! :D


Maar goed, we gaan naar de vragen van deze week!


Hallo Clarien,

Ik las op uw blog dat u in 2014 gratis zaden verstuurde.
Doet u dat nog steeds ?
Ik wil namelijk gratis moestuinen aanplanten en deels onderhouden bij mensen die hier geen tijd of kracht meer voor hebben.
Alle gratis zaden zijn zeer welkom.

En wellicht heeft u ook tips om via andere wegen aan gratis zaadjes te komen.

Met vriendelijke groet,

Daan


 


Hoi Daan,

Dat klopt, ik heb een paar keer gratis zaden weggegeven. Toen had ik veel zaad uit eigen tuin. Maar ik bewaar het zaad nooit lang. Omdat ik mensen niet wil teleurstellen met zaadjes die niet meer kiemkrachtig zijn.

Ik vind je doel heel mooi, dat je mensen aan een moestuin helpt die dat zelf niet kunnen. Maar eigenlijk heb ik op dit moment niet veel zaden om uit te delen … alleen toevallig nog wel wat tuinbonen en capucijners.  Als je me je adres emailt krijg je daar een handje van. Die kun je nu meteen al zaaien.

Verder … als je graag nog andere zaden van mij wil zit er maar één ding op … en dat is dit blog blijven lezen! Want elke keer als ik zaden oogst, en er teveel van heb, dan geef ik ze weg. Dan zijn ze vers en dus heel kiemkrachtig. Je stuurt mij dan een gefrankeerde envelop met je adres, en ik stuur jou zaden. De eerste zaden verwacht ik weer rond mei, juni.

Wil je op een andere manier aan gratis zaden komen, google dan op ´gratis zaden´ of op ´zadenbeurzen´.


Groetjes van Clarien
Hoi Clarien,

Misschien kan je je nog herinneren dat ik vorig jaar bij je was en de workshop eten uit de natuur heb gedaan. We hebben toen hoestsiroop gemaakt en dat heb ik keurig weggezet tot ik het kon gebruiken.....nu dus....maar opeens zat ik me te bedenken dat het misschien niet goed meer zou kunnen zijn. mijn vraag dus, hoe lang zou ik het kunnen bewaren?

groetjes, Marja/Marie


Hoi Marie!

Ja dat was gezellig!! Dat samen dennensiroop maken vorig jaar! 

Over het bewaren van die dennensiroop … meer dan de helft bestaat uit suiker, dus als je het donker en koel hebt bewaard hoef je je daar geen zorgen over te maken. Dat blijft zeker een jaar goed. We hebben het gemaakt eind mei, dus je kan het nog wel een paar maanden gebruiken!

Als we verhuisd zijn en gesetteld zijn ga ik weer van die dagen organiseren, en misschien kom je dan ook weer langs?


Groetjes van Clarien
En dan ... nog een paar vragen van Tuinvolkje:

Zet jij alle voorzaaisels binnen in huis of in de koude kas?  Ik heb thuis te weinig vensterbanken vrees ik:-)

Er ligt een hele volle composthoop bij onze tuin. Ik heb geen idee hoe ik die het beste moet omscheppen. Hoe doe jij dat? Er zit geen bak naast, zeg maar. Het is een grote container met allemaal tuin afval.


Hoi Tuinvolkje,

De voor-zaaisels … waar ik die neerzet dat hangt ervan af welk gewas het is. De koude kiemers, zoals sla, kolen, biet, die zet ik op een koude slaapkamer of in de onverwarmde kas. Ze hebben het liefst zo tussen 5 en 10 graden, maar wel veel licht. De warmte kiemers zoals andijvie, tomaat, komkommer etc. die gaan gewoon in de woonkamer op de vensterbank. Dus bij kamertemperatuur, en ook veel licht. Denk daarbij ook goed aan sproeien, want bij kamertemperatuur droogt het wel een stuk sneller uit.

En je composthoop. Ja dat is lastig als je wel veel compost hebt en niet veel ruimte. Wat ik ooit deed toen ik de grote Moeskers Moestuin nog niet had, was de composthoop met kleinere porties leeg scheppen. Eén kruiwagen vol tegelijk. En dan gewoon plekjes zoeken. Dus, je schept de bovenste laag eraf, in de kruiwagen, en kiepert het ergens neer. Op je gazon of je terras of op een pad, gewoon, daar waar plek is. Dan de volgende laag. Plekje zoeken. Wel goed de volgorde onthouden.

Dan schep je alles terug, andersom, dus je begint met de eerste bult, dan de tweede. Bóven komt dan ónder.

Als het echt niet lukt om het te keren, nou dan keer je gewoon niet. Dan verteert het ook wel, maar langzamer. Want zo gaat het ook in de natuur. Daar wordt ook niks gekeerd en het komt toch goed! J

Succes met alles! Laat je horen hoe het gaat?


Groetjes van Clarien
De laatste vraag vandaag ... kwam van Nicolette.

Zij heeft van die moestuin bakken ... en had daar in het najaar spinazie in gezaaid. Dat was opgekomen, er is wat van geoogst, en toen kwam de winter. Nu staat er nog steeds wat van die spinazie, maar niet meer oogstbaar, en ze vroeg zich af of ze dat gewoon onder kon spitten? Of dat dat misschien moest worden weggehaald, omdat het anders in de weg staat voor de volgende teelt?

Mijn ervaring is ... dat gewassen als spinazie niet zo snel zullen gaan woekeren. Die kun je best onderspitten. Dan is het een mooie groencompost met al z'n nitraat.
souffle van verse spinazie ...


De meeste gekweekte groenten zullen niet snel gaan woekeren. Het zijn géén sterke wilde planten die steeds maar weer bovenkomen en door je mooie tuintje heen gaan woekeren. Welnee.

Het zijn .... nou ja ... toch wel vrij zwakke broeders ... die groenten van ons! :D------------

Marlies vroeg iets .... over het mulchen.
Hoi Marlies. Het klopt dat ik de mulch helemaal aan de kant heb gewerkt bij het wortelbed. Het gaat daar niet verloren, want de mulch verteert daar in die hoek gewoon verder, en zal later weer als compost over het bed worden uitgespreid.

Maar wat je schrijft klopt helemaal. Het is heel goed voor de grond om verteerde mulch door de bovenlaag te werken in het voorjaar. Die mulch verteert dan in de grond verder en geeft mooi geleidelijk mineralen af aan de gewassen. Mooie langzame stabiele plantengroei krijg je dan.

Maar .... bij de wortels deed ik dat bewust niet. Mijn bovenste mulchlaag bestond uit oud eikenblad, en dat was nog helemaal niet verteerd. Als ik dat nu door de grond werk dan hebben de wortels daar last van. Die willen een mooi egaal zaaibed, en niet teveel rommel in de bodem, want dan gaan ze daar omheen groeien en krijg je van die kromme en gevorkte wortels. 

Dus het is een beetje afhankelijk welke gewassen je hebt, en ook wat voor soort mulch en hoe ver het is verteert, of je de mulch wel of niet meteen door de bodem werkt. 

Leuk dat je meedenkt!


En dan ... de vragen van Kitty. Zij heeft er ook al zin in zo te lezen!
Hoi Kitty. Wat leuk ... een foliekas! Hoe groot is je kas?

Ik zou als ik jou was de bodem meteen voorbereiden (mest of mulch erdoorheen werken) en dan nu ook al de kas daar neerzetten. Want dan kan de bodem in de kas zoveel mogelijk opwarmen. En dan kun je vóór die tomaten aan ook nu eerst al andere dingen zaaien, spinazie, raapsteel, radijs ....

Tomaten voor in je kas kan je nu al gaan voorzaaien, binnenshuis. Op een hele warme plek! Tomaten voor buiten zaai je wat later. Ook met de komkommers zou ik nog even wachten tot eind maart. 

Als je komkommers hebt gezaaid en ze in de kas gaat uitzetten, mail me dan weer even dan laat ik je zien hoe je een broeivoor kan maken. Of zoek het online op. Want dat geeft veel sterkere planten en meer komkommers! 

Succes!

En kijk, Tuinvolkje heeft inmiddels haar tuin, en weer heel wat vragen! Ik hak het even in twee stukken voor de duidelijkheid. Klik op de foto voor een vergroting.Hoi Tuinvolkje.

Wat ik zou doen op drie meter is twéé paden aanleggen. Kijk maar even op de foto hieronder. Want dan kan je overal goed bij. Met één pad kost het je je rug als je bij de buitenkanten moet komen om te planten en te wieden enzo.

Zelf loop ik geen stap meer op de bedden zodra ze zijn bewerkt, en ik maak daarom ook altijd meteen paden. In een kas gebruik ik het liefst planken. Het zijn toch maar kleine paadjes. En het is lekker makkelijk. Als je paadjes gewoon 'stapt' hoeft er ook niks op hoor. Door je heen en weer geloop zal er geen onkruid groeien. 

Hier zie je mijn oudste kas, februari en maart 2014.
.... en de rest van de vragen ....

Haha ... een heel vragenvuur inderdaad!

Okee. Het advies van je buurman. Nou ... ik zou zelf nooit zwavel spuiten ... want het is en blijft gif. Het schijnt tegen meeldauw te werken, maar het maakt vast en zeker ook ander bodemleven dood. Probeer het eerst zonder, en mocht je toch veel last krijgen dan ...

..... neem je die heermoes, die in je koude bak groeit, en maak daar gier of thee van, en spuit dat op je planten. Heermoes maakt niks dood, maar maakt je planten juist sterker, zodat ze zich beter tegen de schimmels kunnen verweren. Dat is beter dan zwavel spuiten.

Grappig he dat de oplossing vaak gewoon voorhanden is!

Wat betreft je bessen. Heb je zandgrond? Of klei? Ik heb nog niet heel veel ervaring met bessen, maar zwarte bes, rode bes en framboos doen het altijd wel goed. Het eerste jaar krijg je nog niet veel, dat komt pas op het tweejarig hout. Ook heb ik zelf twee jaar geleden tien blauwe bessen struiken gekocht. 

Maar dan is het wel handig als je licht zure zandgrond hebt, en in Volendam is er misschien meer kleigrond? Je kunt die biologisch blauwe bessen oa kopen bij Baldur


En de rest van jouw vragen komen volgende week!

Want Janny zit ook te wachten!

Vraag van Janny S. uit de reacties vorige week: mijn schoonzoon heeft zo'n verschrikkelijke last van rupsen in zijn kasje van groen doek. Hij moet zijn groenten al plukken voor ze rijp zijn. Hij woont in Australië. Wat is hier tegen te doen? Het liefst biologisch.
Tja ... Australië .... dat is ver weg. Wat hier geldt is daar misschien precies omgekeerd. Maar voor zover ik er ervaring mee heb ... één van de nadelen van een kas is dat vlinders makkelijk naar binnen vliegen, en er soms helemaal niet meer uit kunnen.

Dus leggen ze daar eitjes. Waar rupsen uit komen. En de natuurlijke vijanden van die rupsen, vooral vogels, die zul je weer minder zien in een kas.

Ik weet niet hoe groot de kas is, maar volgens mij zit er niks anders op dan goed inspecteren. De vlindereitjes kun je makkelijk zien zitten op de onderkant van de bladeren. Alles steeds goed doodknijpen. Ook de jonge rupsen doodknijpen, of steeds weghalen en ver van de kas weggooien. 

En zorg dat vlinders en motten niet naar binnen kunnen. Gaas ophangen voor de ingang?

-------------------

Ha Clarien,

Daar zie ik op jouw composthoop toch ineens citrus-en aardappelschillen. Ik heb altijd gedacht, dat dit niet goed is voor het composteren. En ook geen bewerkt eten. 

Wij hebben één plastic compostvat en jij hebt er drie naast elkaar. Ligt daarin de oplossing? 

Dank trouwens voor je altijd maar weer inspirerende blogs en heel veel succes met jullie aanstaande verhuizing en alle gedoe er omheen.
Hartelijke groet, E.


Hoi Clarien, ik vroeg me af of de bestrijdingsmiddelen die aan de buitenkant van bijvoorbeeld bananen- en sinaasappelschillen zitten niet schadelijk zijn voor de beestjes op de composthoop? Die pesticiden zijn ten slotte bedoeld om insecten te doden. Zou er een effect op je composthoop zijn? Ik durf dat soort schillen nooit op de compost te doen, die gooi ik in de gft-bak. Misschien wel onterecht. Weet jij daar meer over? Groetjes, Gerda.

Hallo Gerda en E!

Goed dat het weer even omhoog komt, de vraag wat nou wel en wat nou niet op de compost kan. Ja bij mij gaat elke kruimel organische materiaal  erop. De enige voorwaarde is dat het biologisch moet zijn. Die schillen zijn dus onbespoten Gerda! :D

Ik heb een klein emmertje voor als we es een keer ‘gewone’ sinaasappels of bananen hebben, en dat gaat dan in de GFT cliko (en blijft daar wel een half jaar in zitten omdat die bak amper gebruikt wordt …)

Maar zoals gisteren waren we met een hele bende eters, en hadden we kipkluiven. Die botten zitten nu allemaal gewoon in de Bokashi emmer! :D  En dat komt goed! Want een dood dier vergaat als een tierelier in de natuur. Botten en tanden en haar en al! :D

In principe verteert alles, de natuur kan alles aan, als het maar chemie vrij is. Wel is het belangrijk om variatie te hebben. Dus als je erg veel sinaasappels perst, zou ik die schillen niet op één bult gooien, maar goed mengen met oud blad, of gras, of bijvoorbeeld hout- of krantensnippers  (geen kleurinkt) 

En dan … het is natuurlijk ook afhankelijk van je thuissituatie. Als je een kleine tuin hebt, en je compost hoop is open, en dicht bij de buren … dan kun je niet  je visgraten enzo daar zomaar opgooien. Je fruit ook niet want dan zul je zien dan hebben ZIJ de wespen. Dan moet je het beter sorteren en bijvoorbeeld alleen rauw groenteafval en snoeiafval erop. Maar je kunt je overige organische afval best in een Bokashi emmer laten vóór verteren, en dan later begraven onder in je compost.


Hallo Clarien.

Zou ik misschien het patroon van de boodschappentas mogen?
Dan kan ik er een paar maken en m'n quiltgroep stimuleren er ook te gaan maken.
En gebruiken natuurlijk.

Met vriendelijke groet J.

Hoi J.
Wat leuk dat je dat doet! Jouw quiltgroep gaat natuurlijk van die prachtige patch work tassen maken!
Ik zal het patroon woensdag in de ‘groene balk’ zetten, dan komt ook het teeltplan er op (wat ik ook steeds vergeet!).
Succes met de tasjes! :D

Hallo Clarien. Ik ben zo´n typische stille meelezers, maar nu op je uitnodiging van vraag en antwoord hoor je toch eens wat van me!

Mijn vraag is heb jij een tip voor de ´magere groene zielige groenten´ die in mijn bakken groeien. Ik zal  vertellen hoe ik daarbij te werk ga. In bakken zaaien in de tuin waarin pure potgrond. Dat een beetje vermengd met de ondergrond. De bakken staan dus los op de grond, alleen maar buitenkanten, geen bodem en ,alles van hout. Nu komt het wel op na het zaaien maar zo rond de zomer dan stopt de groei en blijven de groenten klein ,ondermaats.

bijvoorbeeld bij de radijzen zie je juist een hele goede start, mooi groen blad, maar helaas met kleine langwerpige radijzen. De bonen gaan meestal goed. Ook pompoenen waren klein vorig jaar

Zou ik het meer moeten bemesten en zo ja heb je ook een tip waarmee? Ik heb het gewoon in de tuin en, vooral zandbodem. Hart. dank alvast, M


Hallo M.

Ik zie ze voor me, die bakken in jouw tuin. Met plantjes die mooi opkomen en dan in de zomer ineens niet verder willen … pff wat frustrerend!

Zoals ik lees uit je verhaal denk ik dat je wat compost aan de potgrond moet toevoegen. In potgrond zit (kunst) voeding voor een aantal maanden, en dan is het in één keer op. Dus je planten krijgen in het begin een flinke dosis voeding en dan net als ze het nodig hebben om een krop of knol te maken, is de voeding op. En compost verteert langzamer en geleidelijk. Dus je groenten groeien ook langzamer in het begin, maar wel gelijkmatiger en zullen niet snel stilvallen. Slow food.

Radijzen die veel blad maken en weinig ondergronds presteren hebben vaak een teveel aan voeding.

Wat ik dus zou doen is … compost verzamelen (of kopen) en de potgrond daar half-half mee mengen. En als het kan ieder jaar méér compost gebruiken en steeds minder potgrond. Is nog goedkoper ook. Succes!
Enkele weken geleden je blog ontdekt, en ik ben je verhaal vanaf het begin aan´t lezen, tot hier dus. Mijn boontjes mislukken ook keer op keer, telkens zuur, hoewel de weckpotten niet open gingen maar goed gesloten bleven. Als je het doet, zoals die tip op die site, waarnaar je verwijst, zitten er dan nog wel vitaminen in die boontjes? Ik denk dat je dan enkel nog de vezels hebt om op te eten (ook goed natuurlijk) maar de vitaminen en mineralen zijn,(denk ik dan) in het water getrokken, dat weggegoten wordt.  (anoniem)

Hoi!
Nou daar worstel ik zelf ook mee … is het nog wel gezond de inhoud van die potten? 

De Goeroe op het gebied van zelfvoorzienend leven,  John Seymour, raadt ook af om groente te wecken, precies om de reden die jij geeft. Hij doet wel aan wecken van fruit en tomaten omdat je die veel korter hoeft te verhitten vanwege de hogere zuurgraad.

Ik ga door met onderzoeken … in de toekomst misschien een ‘hoge-druk-weckketel’ gebruiken waarin je kort en heel heet kan wecken, net zoals bij de potten van Hak bijvoorbeeld gebeurt. Dat schijnt minder vitamine verlies te geven. En verder bewaar ik zoveel mogelijk ‘puur’ dus door drogen, opslaan in een kuil, fermenteren, etc.

Misschien nog anderen die zich hierin hebben verdiept?

Overigens .. de truuk om boontjes te laten voorkoken (kort) en dan de volgende dag kort wecken, hielp bij mij wel. Heerlijke boontjes, en ook nog vrij stevig, dus geen snot zeg maar .. :DMet Ester heb ik al een tijdje email contact. Ester heeft wat gezondheidsproblemen, waaronder klachten aan de gewrichten, soms duizeligheid, en tekorten aan mineralen zoals kalium en magnesium.

Ze heeft zich voorgenomen dat ze in 2016 er alles aan gaat doen om zo gezond mogelijk te leven, onder anderen door meer te bewegen en gezond te eten. Eén van haar plannen is .... de aanleg van een moestuintje in haar achtertuin, die gedeeltelijk beschaduwd is.

We hebben het uitgebreid gehad over mineralen, waar ze tekort aan heeft. Helaas in de reguliere voeding zitten die mineralen veel minder dan vroeger, door verarmde bodems, maar in je eigen tuin op je eigen bodem kun je de mineralen weer aanvoeren door goede compost en mest te gebruiken.Dit is een deel van onze correspondentie  (allemaal met goedkeuring hoor!)Hoi Clarien, daar ben ik weer, nu heb ik de spa in de rgond gestoken (eindelijk durfde ik het na alle goede adviezen) en dit kwam ik dus tegen: zand en zand en zand en stenen. vand Dat fijne gruis en kiezel. Mijn man zegt dat je daar niet in kan kweken. heb jij een advies hoe te beginnen? En zo ja welke planten kan ik het beste kiezen om te beginnen? zelf dacht ik spinazie en radijzen en iets van sla en ik wilde ook graag zonnebloemen keweken maar of dat handig is? want hoog en veel schaduw? Ook heb ik dus al eerder getuiniert en had toen veel overlast, van slakken en rupsen, kan je daar al van te voren wat aan doen? heb jij ook last van ongedierte? zoja wat doe jij er aan? bij voorbaat weer heel erg dank voor je advies en ik verheug me er al op al dat lekkers deze zomer uit de tuin greetz EstherHoi Ester

ja dat gebeurt maar al te vaak!! dat iemand eindelijk es de spade in de grond steekt en daar allemaal bouwpuin en andere ellende aantreft!

want in de nieuwbouwwijken was het (tot voor kort) zo dat daar niet veel aandacht aan werd besteed. De tuinen bestonden uit een dikke laag puingrond met een dun laagje zwarte teelaarde. Ja daar begin je niet veel mee.

Maar gewoon beginnen hoor Ester. je krijgt het echt wel goed maar het is even werken aan die bodem. Kijk of je in de buurt compost (van de gemeente?) of mest (van een manege of boerderij in de buurt? kinderboerderij?) kan krijgen en haal wat kruiwagens vol of in een bakfiets of een aanhanger.

Dat verspreid je over je moestuindeel en dat werk je door de bovenste laag.

Nu kun je wel beginnen. Het zal dat eerste jaar nog geen vetpot zijn maar je zal zien als je elk jaar op deze manier je grond verbetert krijg je uiteindelijk een schitterend mooie bodem. Dat duurt 2 tot 3 jaar.

Dat eerst jaar zou ik beginnen met planten die niet teveel 'vragen'. Zaai erwten en tuinbonen en poot aardappels en uien, zaai rode biet en wortel, en in mei zaai je bonen en pompoenen.

Bladgewassen zoals radijs en raapstelen kun je ook al zaaien nu, maar doe op dat gedeelte dan nog wat extra compost.

Als je de zaden koopt staat op het pakje precies wanneer je kunt zaaien en hoe ver dat uit elkaar moet.

leuk dat het in je achtertuin is! Dan kun je elke dag even de plantes bekijken, vanaf april/mei gaan wieden (met de hand onkruid weghalen) en slakken en rupsen met de hand weghalen.

je zult zien, het eerste jaar heb je het mééste last van vraat van insecten, daarna wordt het elk jaar minder omdat er steeds meer roofinsecten in je tuin komen! wat je ook doet ga niet spuiten want dan verzwak je je planten en je bodem. en dan blijf je plagen en ziektes houden.

Nou Ester verheug je maar op je eerste bordje sla in april of mei, want dat gaat zeker lukken! En dan zal je magnesiumtekort ook langzaam wel afnemen, als je van eigen tuin gaat eten.

Hou me op de hoogte! Clarien
Het gaat nog een beetje rommelig met de teksten ... helaas ... en de spelfouten krijg ik ook niet weggepoetst dus lees daar maar even overheen voor deze keer! ;-) Er staan nog heel veel vragen open uit de reacties op het blog. Hier zijn er alvast een aantal.
vraag: Ze waren knetter hard mijn broodjes. Wat deed ik verkeerd? Op Bonen Broodjes.
Goh dat overkomt mij nou ook regelmatig! :D Meestal ligt het eraan dat ik ze niet lang genoeg heb laten rijzen, of te weinig gist gebruikt. Soms is het te koud dan wil het rijzen ook niet goed lukken, dan 
helpt een derde keer rijzen nog wel es. Of gebruik wat meer bloem en minder volkoren.
Belangrijk is dat de oven goed heet is als de broodjes erin gaan, minstens 220 graden, en na een kwartier op 200. Even wat vocht sproeien in de oven als de broodjes erin gaan kan ook de rijs helpen.
vraag: Haal je aangetaste planten meteen uit de grond? En wat als alle bonen onder de luis zitten? Gewoon eruit trekken of laten staan en hopen op een boontje? Op Woensdag, Oogstdag 5
Als planten van top tot teen onder luis of rupsen zitten knip ik ze af en gaan ze op de compost. De vogels maken er dan korte metten mee. Maar als het even kan knijp ik de luis dood en laat de plant staan. Die dode luizen schrikken andere luizen af om daar neer te strijken. 
Dode soortgenoten schrikken af. Zo is er ook een mooi middeltje tegen slakken. Kook een aantal (dode!) slakken in wat water en laat dat afkoelen, en, als je het aankan, laat het een beetje rotten. Sproei wat van dat mengsel over je planten. Geen slak die zich daar in de buurt waagt, en meteen goeie mest voor de planten. Het restant kan op de compost.
Zal waarschijnlijk ook wel bij konijnen etc werken ... maar nog niet geprobeerd .... :D:D
 
vraag: Mijn pompoenplantjes gaan ook in een bak binnenkort. Kan daar ook oude paardenmest onder? Onze grond is ook nogal droog en levenloos en nu dacht ik eraan om een bak te maken, met paarde mest en wat nieuwe grond erin. Daar dan de plantjes in, wat denk jij? Op Gezellig druk
Goed dat je oude paardemest neemt, als het vers was moest je het eerst nog even composteren ergens op een aparte hoop. Paardemest is met name geschikt voor kleigrond, omdat het de structuur van de bodem verbetert en vooral 'verluchtigt'. Het is een hele goeie meststof.

Let wel op waar het vandaan komt. Als het van een manege komt misschien even checken hoe men omgaat met anti-biotica en wat de paarden gevoerd krijgen. Maar ik moet eerlijk zeggen. ik neem paardemest soms uit het bos mee gewoon van de paden en heb dan ook geen idee hoe die paarden zijn behandeld ... tja soms moet je een gokje wagen! 


Beste Clarien,

ik lees jouw blog al tijden met heel veel plezier. Elke dag steek ik
wel wat op, dus super fijn dat jij blogt!

Vorig jaar heb ik wat tuinbonen en peultjes van jou opgestuurd
gekregen, die heel goed gelukt waren. De rest in het tuintje was wat
minder succesvol, op de rucola, sla en kruiden na:-) De kooltjes zaten
vol slakken en ook de tomaten waren geen succes.

Ik ben vorig jaar namelijk begonnen met wat kleine moestuinbakken in
de achtertuin, puur om wat te leren. Ik stond al twee jaar op de
wachtlijst voor een volkstuintje in Volendam en krijg net tot mijn
blijdschap bericht dat ik in aanmerking kom voor een tuintje.
Nu heb ik wat prangende vragen en misschien kun jij mij daarbij
adviseren - als je wilt natuurlijk!

Ik heb een druk leven met baan en twee jonge kids en sport ook nog een
paar keer per week. Ik heb straks de keuze tussen een tuintje van 10
of 20 strekkende meter. Ik vraag mij af hoe groot een beheersbaar
tuintje moet zijn, wel zodanig dat je er als gezin goed van kunt eten.
Ik heb ook de mogelijkheid om de bebouwing (kasje denk ik?) over te
nemen. Wat is in dit geval handig.

Er wordt ook de optie geboden om een tuin te delen, maar daar twijfel
ik zelf wat over.

Als beginnend moestuinier wil ik het graag in 1 x goed doen want ik
woon dichtbij de tuintjes en het lijkt me geweldig om lekker bezig te
zijn. Maar tegelijkertijd wil ik wel 'slim' tuinieren, met gewassen
die niet al teveel zorg nodig hebben. Want ik moet mijn tijd nu
eenmaal goed indelen.

Heb jij adviezen waarvan je zegt 'had ik dat nou eerder geweten,
dan...'? Je zou mij er heel erg mee op weg helpen.
Alvast hartelijk dank voor je tijd.

Groetjes,

Tuinvolkje.


Hoi Tuinvolkje!

Wat ontzettend leuk dat je een volkstuin krijgt!

Ik zou zeggen, neem de grootste, en reserveer ruimte voor een composthoop, en ook voor een plek met `wilde´ planten. Daarmee trek je roofinsecten aan die je helpen om plagen te bestrijden. Roofinsecten leggen hun eitjes het liefst op inheemse planten, ook wel ´onkruid´ genoemd! :D

Sterke en makkelijke groenten zijn tuinbonen, erwten, raapstelen, radijs, sla, wortel, bieten, uien, courgette, pompoen, aardappels en bonen. Dan kun je nog stok- of stambonen nemen. Stokbonen en erwten hebben steun nodig, maar blijven mooi schoon en het is ook leuk om te zien.

Zet aan de kop van je bedden afrikaantjes en (niet rankende) Indische Kers. Dat geeft een mooi effect en het houdt aaltjes tegen en de Ind.Kers zal luis aantrekken en wat weghouden van je groentebedden.

Een kas zou ik zeker overnemen want daarin heb je meer kans dat de tomaten en komkommers lukken. Die zijn buiten veel moeilijker te kweken. Als je toch buitentomaten wil neem dan kleine soorten die hebben grotere kans om te rijpen.

Als je slim wilt tuinieren geef dan ten eerste heeel veel aandacht aan de bodem. Goed compost erop, goed doorwerken, en vanaf het begin onkruidvrij houden. Maak een schema zodat je op vaste tijden op de tuin bent. En neem de kids mee. Leer ze vanaf het begin dat ze niet op de bedden mogen lopen en maak de paadjes wat breder voor ze.

Wat tijd betreft ... tuinieren is tijdsintensief. Hoe meer je er bent hoe groter de kans van slagen. Haal ongedierte weg vanaf het eerste verschijnen,  vooral slakken, rupsen (met de hand) en luis (doodknijpen)

Vooral in mei en juni is het minimaal ééns per week wieden. De rest van de zomer is dat veel minder.

Vraag gerust wat je nog meer wilt weten, ook als je al begonnen bent. Ik help je graag!

groetjes, en heel veel succes met je tuin!
Clarien
Hoi clarien,

Bedankt voor het schrijven van je blog, ik leer er heel van, en
je hebt goede tips.

Naar lang zoeken heb ik een stuk grond voormalig weiland/aardappelen
land gevonden. Ik neem voor dit jaar eerst een stuk van 10x20
meter in gebruik. Nu ben ik aan het tekenen geslagen maar nu is mijn
vraag eigenlijk hoeveel bedden en hoe groot zouden deze moeten zijn
voor 1 gezin?

Ik wil heel graag een kruiden spiraal en een bloementuin en plek
voor compost.

Kun jij me helpen?

Groet monique

Hoi Monique,

Wat leuk dat je grond hebt gevonden!

Wat betreft de bedden, ik maak ze 1.50 meter breed, dat is
inclusief een paadje van 30 cm breed, dus netto 1.20 centimeter bed.
Daar kun je met gemak 4 rijen van de meeste groente op kwijt.

Op 20 meter breedte zou ik 6 vakken van 3 meter breed maken. En dan per vak
één gewas-soort, dus bijvoorbeeld aardappels, wortelgewassen,
bladgewassen, peulvruchten, allemaal op aparte bedden. En na een jaar
doorschuiven.

Woon je toevallig niet te ver van Bussum? Ik zoek namelijk iemand
die ik van begin af aan kan helpen met aanleggen van een tuin, om
dat op het blog te laten zien aan anderen die daar weer van kunnen
leren. Inclusief teeltplan. Jouw situatie lijkt me heel geschikt.

ik hoor het wel! succes met aanleggen van je tuin!
Groetjes, Clarien(vervolgens stuurt Monique haar teeltplan op, ze heeft het heel mooi uitgewerkt in Excel, en vraagt om input)

Ziet er prima uit Monique. Je kunt zo aan de slag!

Ik zou alleen bij de bladgewassen kiezen voor wat meer variatie, nog
wat raapstelen, andijvie, venkel, snijbiet of koolrabi misschien?

Heb je de grond al voorbereid? Waar bemest je mee? Of is dat niet
nodig? En let goed op, bij pas gescheurd grasland kun je nogal last
hebben van engerlingen (dat is een larf in de grond die de
plantwortels eet)

als je ze ziet zitten bij het spitten haal ze dan weg. Het zijn van
die opgerolde witte 'soort van' rupsen

Succes met zaaien!
gr ClarienHallo,

Ik heb een vraag en misschien zitten hier meer mensen mee.

Ik heb nl.een stukje grond, klei met gras erop.
Daar wil ik moestuin van maken.
Maar heb geen kracht om het om te spitten/hakken.
Er kan ook geen trekker(tje) bij komen.
Hoe zou ik dit kunnen aanpakken volgens jou?

‘k heb wel van alles opgezocht op internet, maar het is al januari en dan vraag ik me af…
1.Of beleggen met karton en/of plastic nog zin heeft? 
Want dan kom ik dit seizoen niet meer van die graszode af; toch?
2.Doodspuiten ben ik beslist geen liefhebber van.

Alvast bedankt voor je info.
Ik zie het antwoord wel op je blog of mail.

Met vriendelijke groet, Liesbeth
Hoi Liesbeth,

Nee doodspuiten …. daar ben ik ook geen liefhebber van! :D:D  Gelukkig jij ook niet. Want dood is dood, niet alleen het gras is dan dood, maar ook je bodem!

Geweldig dat je een stukje kleigrond gaat bewerken. Het is zwaarder dan met zand werken, maar toch is het wel te doen. Als je alleen bent, en niet te sterk bent, en geen machines hebt, dan zou ik het gewoon héél langzaam aanpakken. Neem één of twee meter per dag. Nu meteen beginnen, dan heb je over een week of wat toch een aardig veldje.

Want het gras moet toch écht gekeerd worden, als je dit seizoen nog wilt zaaien. Steek de graszode rustig uit, langs 4 zijden, zet dan je spade eronder en schep hem op. Je zal zien dat het wel lukt. Nu omkeren, en hóp het gras ligt op de kop. Nu verteert het vanzelf. Na elke 2 of 3 meter stop je, genoeg voor vandaag! En schep er wat compost of mest overheen.

Als het echt niet lukt (en je kunt geen hulp vinden) dan kun je met mulchen starten. Maar dan heb je dit jaar dus nog geen tuin. Dan doet de mulch zijn werk, en zal het gras uiteindelijk ook wel gaan verteren, maar dan moet je geduld hebben met je groenten. Plastic gebruik ik zelf helemaal niet meer. Karton kan natuurlijk wel. Nog beter is natuurlijk materiaal zoals dood blad, stro, compost, houtsnippers (aangevuld met groenafval), gemaaid gras, of het liefst een combi van verschillende materialen. Dikke laag erop, en volgend jaar kun je gaan telen!

Succes, en laat me weten hoe het gaat!
(van Patricia)> Mijn vraag
>
> Kan je iets meer vertellen over composteren en dan vooral over
> beluchten, “aanzetten”, rare dingen die je teruggevonden hebt in de
> compost en  wannéér weet je dat je compost klaar, rijp is.
>
> Ik heb mijn compost vat afgelopen september niet meer bijgevuld en wil
> deze in het voorjaar uitstrooien. Nu 1/2 vol was tjokvol.
> Zou het dan overrijp zijn? Er krioelen nog wormen maar behalve wat
> takken en eierenschalen is alles wel gecomposteerd.
>
> Twijfel twijfel.
>
> Ik ben nu het volgende vat aan het vullen (van kantoor neem ik ca 1,5l
> koffieprut mee per week mee en deze gaat op de hoop)
> is dit teveel? Naast gewoon keukenspul (normaal gezin) en caviahok rommel.
>
> Groetjes
> Patricia (nog dank voor de rabarberzaadjes)
>
> ps Composteer je ook kleding?Hoi Patricia.

Wat een herkenbare vragen .. ik zat ook altijd vol vragen over compost.  Je leert écht het meest over compost door er mee bezig te zijn. Je krijgt er vanzelf zicht op, als je ziet hoe het compost verandert en verbetert door wat jij doet.

Je doet het niet snel fout. Wat je ook bij elkaar gooit aan natuurlijk afval, het zal uiteindelijk echt compost worden. Soms gaat het sneller soms langzamer, maar verteren doet het altijd.

Over 'rijpheid' van compost ....
.... onze leraar ´Bodemkunde` zei iets wat ik nooit zal vergeten. De beste compost is de half-rijpe compost. Wat nog krioelt van wormen en bodemleven. Dat is het stadium dat je je compost aan je tuin toevoegt. Als je wacht tot je compost helemaal rijp is (zwarte aarde) dan zijn veel van die nuttige diertjes vertrokken. Dus bij mij gaat de compost de tuin op als er nog blaadjes en half-verteerde onderdelen in zitten. Ik wacht nooit tot het helemaal zwarte aarde is geworden, en de wormen weg zijn. Dat is ook praktisch. Want ik heb de compost altijd gewoon snel nodig.

Over beluchten ...
.... heel simpel. In de zomer doe ik dat om de 6 weken, in de winter om de 3 of 4 maanden. Zo werkt dat goed bij mij. Het hangt ook heel erg vanaf wat er in je compost zit. Kijk zelf goed. Als het niet meer 'inzakt' kun je wel gaan beluchten. Ik belucht zelf altijd door te keren. Roeren kan ook maar ja ik kies dus voor omkeren van de hele hoop. Veel werk maar wel efficiënt. Ik giet na elke 20 cm keren wat verdunde gier erbij, voor een composteer-boost.

Over jouw koffieprut. Dat is niet teveel hoor! Meng het wel met andere dingen. Is het wel bio koffie? :D

Over kleding. Ik composteer héél soms kleding, oude katoenen spullen. In stukjes geknipt. Maar kijk uit soms is het stiksel van polyester. Dan dus niet composteren.

Laat je me weten hoe het met je compost gaat? Ga vooral aan het experimenteren, je wordt vanzelf handiger. En fout doe je het niet snel!


succes! Clarien

3 reacties:

Janny S. zei

Hallo Clarien.
, Mijn schoonzoon heeft zo'n verschrikkelijke last van rupsen in zijn kasje van groen doek. Hij moet zijn groenten al plukken voor ze rijp zijn.Anders word alles op gegeten door de rupsen.
Hij woont in Australië. Wat is hier tegen te doen.
Het liefst biologisch.
Ik kan het patroon van de boodschappentas nog niet vinden, klopt dat?

Clarien Cornelisse zei

Janny ik ga aanstaande maandag een speciaal topic doen over kweken in de kas, en mijn ervaringen daar mee. Dan neem ik jouw vraag ook mee. De tasjespatronen staat nu in de groene balk. Maar ik ben wel een amateur hoor met naaien. Jullie club moet hier vast erg om lachen!! :D

Het LED Warenhuis zei

Hoi Clarien,

Zou je contact met ons willen opnemen voor een leuke samenwerking? Dank je alvast.

gr. HLW

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...