tag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post7016819972100916797..comments2023-11-05T11:14:46.513+01:00Comments on Moesker's Moestuin: Laat niet als dank ....Clarienhttp://www.blogger.com/profile/09571860406062510595noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-52249684464330616012014-12-18T17:00:55.812+01:002014-12-18T17:00:55.812+01:00ja, dat is precies wat ik ook bedoel! Nouja gek. M...ja, dat is precies wat ik ook bedoel! Nouja gek. Misschien wel een leuk experimentje! Kijken wat het verschil is als je van 1 soort koekdeeg drie moten maakt, waarbij je bij 1 geen rijsmiddel gebruikt, bij de 2e alleen soda en bij de 3e soda met een zuur of bakpoeder. Mijkehttps://www.blogger.com/profile/14000401394105016928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-47398799692201691932014-12-16T09:23:38.224+01:002014-12-16T09:23:38.224+01:00Het is eigenlijk natriumbicarbonaat. Het is een ou...Het is eigenlijk natriumbicarbonaat. Het is een ouderwets rijsmiddel voor deegwaren. In het engels heet het baking soda en hier heet het gewoon maagzout. Of baksoda.Clarienhttps://www.blogger.com/profile/09571860406062510595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-17358676193102354652014-12-15T14:24:26.298+01:002014-12-15T14:24:26.298+01:00Hm, voor zover ik weet, en wat ik er op google zo ...Hm, voor zover ik weet, en wat ik er op google zo snel over kan vinden, heeft soda toch echt een zuur nodig om te rijzen. Pas dan gaat het bruisen en dus luchtbelletjes vormen zeg maar. Staat er op de verpakking bij de ingredienten niet stiekum toch iets van citroenzuur of een E-nummer bij dat zuur zou kunnen zijn? Mijkehttps://www.blogger.com/profile/14000401394105016928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-90789935992242406502014-12-14T19:30:04.162+01:002014-12-14T19:30:04.162+01:00Breiende buufjes dank dank voor je uitgebreide oms...Breiende buufjes dank dank voor je uitgebreide omschrijving! Leuk idee voor de kerstdagen! En dat zuur toevoegen, dat is dan alleen bij het maken van brood? Want ik maar koekjes en cake enzo altijd met baking soda, zonder zuur. En het rijst goed. Je kan er trouwens ook nog je haar mee wassen ... wondermooi spul is het. Alleen werd mijn hoofdhuid wel wat droog ervan, dus toch maar weer mee gestopt.Clarienhttps://www.blogger.com/profile/09571860406062510595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-34465323069088357932014-12-14T16:27:28.362+01:002014-12-14T16:27:28.362+01:00Iers brood herontdekt !! ;)Iers brood herontdekt !! ;)grandmahttps://www.blogger.com/profile/03401920062711937657noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-31211319852306603992014-12-14T15:15:20.779+01:002014-12-14T15:15:20.779+01:00Haha, grappig die plotselinge ontdekking van soda ...Haha, grappig die plotselinge ontdekking van soda als rijsmiddel. Soda heeft overigens zuur nodig om te kunnen rijzen. Vaak wordt dit door de fabrikant al toegevoegd, dan krijg je bakpoeder. Maar als je gewoon losse soda gebruikt in je deeg zul je er dus zelf nog een zuur aan toe moeten voegen. Bijvoorbeeld karnemelk of gewone melk die je zuur maakt met wat citroensap. <br /><br />Sodabrood is heel makkelijk, en, naar mijn mening, het lekkerst met volkorenmeel, of een mix van bloem en volkorenmeel. Je neemt 1 kilo bloem en/of meel, 1 liter karnemelk, 1 theelepel zout en 2 theelepels soda (of bijvoorbeeld de helft hiervan). Zelf doe ik er nog een scheut honing bij, hier wordt de smaak beter van vind ik. Stroop kan ook, dan wordt het brood iets donkerder.<br /><br />Je mengt eerst alle droge ingredienten, doet dan in 1x bijna alle karnemelk erbij en roert met een vork tot het deeg bij elkaar komt. Het blijft behoorlijk plakkerig. Als het niet zacht genoeg wordt doe je de rest van de karnemelk er nog snel bij. Het is belangrijk dat je niet kneedt, want dan wordt het taai! <br /><br />Vorm er dan snel een afgeplatte bal van en leg die op de bakplaat. Snijd met een scherp mes bovenin een kruis tot bijna helemaal door, anders rijst het niet goed. Dan +- 30 minuten op 200 graden in de oven, tot hij hol klinkt als je op de bodem klopt. <br /><br />Ik vind dit brood echt goddelijk met roomboter en kaas of jam. En als het oud wordt kun je er ook echt heerlijke wentelteefjes mee maken! Veel lekkerder dan met dat kleffe brood uit de super!Mijkehttps://www.blogger.com/profile/14000401394105016928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-9009511927737632252014-12-13T09:42:32.131+01:002014-12-13T09:42:32.131+01:00Hey Clarien, ja sodabroodjes! Supermakkelijk en le...Hey Clarien, ja sodabroodjes! Supermakkelijk en lekker snel. Ze worden alleen wel snel oud heb ik gemerkt, sneller dan gistbrood. Als je er karnemelk doorheen doet, rijzen ze nog beter en worden ze ook lekker luchtig. Hier heb je een recept: http://wp.me/s4h4Qz-testMw Tralalahttp://kokenuitdetuin.wordpress.com/noreply@blogger.com