tag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post3963718017261780624..comments2023-11-05T11:14:46.513+01:00Comments on Moesker's Moestuin: To weck or not to weck.Clarienhttp://www.blogger.com/profile/09571860406062510595noreply@blogger.comBlogger16125tag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-69435441892348371492018-03-14T14:07:34.716+01:002018-03-14T14:07:34.716+01:00Inmiddels wat meer gevonden. Volgens mij wordt je ...Inmiddels wat meer gevonden. Volgens mij wordt je er inderdaad niet snel ziek van. En yoghurt kun je gerust 3 maanden over de datum nog eten :-). Ik weet niet of ik hier linkjes kan plaatsen, maar deze leggen het goed uit https://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/21/hoe-lang-is-yoghurt-houdbaar-1602883-a1351227 en https://www.nemokennislink.nl/publicaties/het-genot-van-bederf/<br />Zodra ik tijd heb zet ik het in een blogje.Martine Bakxhttps://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-54087165298994510012018-03-14T11:56:45.119+01:002018-03-14T11:56:45.119+01:00volgens mij kun je met wei goed koper poetsen, ten...volgens mij kun je met wei goed koper poetsen, tenminste, daarvoor hebben wij eens wei gehaald....<br />leuk, die verse kaas hebben wij laatst ook eens op een workshop gemaakt, maar dan van (ex bevroren) geitenmelk + azijn.. klaar, heerlijkAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/13746127624648758412noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-86905929279237922632018-03-14T11:18:48.167+01:002018-03-14T11:18:48.167+01:00Oja en met de wei kun je ook van alles doen he. Al...Oja en met de wei kun je ook van alles doen he. Als je geen dieren hebt. Ik dacht zelfs schoonmaken.Clarienhttps://www.blogger.com/profile/09571860406062510595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-9398682620077034622018-03-14T11:16:55.155+01:002018-03-14T11:16:55.155+01:00Wat leuk Martine!!
Hoe ik het weet? Na .. het wa...Wat leuk Martine!! <br /><br />Hoe ik het weet? Na .. het was ooit een keer per ongeluk gebeurd. Toen vond ik dat lekker en heb het op internet opgezocht. Maar je hebt gelijk bijna alle artikelen erover gaan over dat je de melk zalf zuur moet maken. <br /><br />Vroeger lieten ze melk expres verzuren. En dan pas kaas maken. Volgens mij werd daar niemand ziek van. <br /><br />Maar goed om toch op safe te spelen heb ik het dus verhit. Eigenlijk wel zonde van al die goeie bacterien... <br /><br /> Clarienhttps://www.blogger.com/profile/09571860406062510595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-51659468094298656902018-03-14T10:44:28.037+01:002018-03-14T10:44:28.037+01:00Hoi Clarien, ik wilde daar eens een stukje over sc...Hoi Clarien, ik wilde daar eens een stukje over schrijven, over zure melk niet weggooien. Nou kan ik er in mijn boeken en op Google weinig over vinden. Dus mijn vraag; hoe weet jij dit? Heb jij enig idee hoe het zit met de voedselveiligheid? En wanneer de zure melk niet meer te gebruiken is? Zie je dan zichtbare schimmel?Martine Bakxhttps://www.blogger.com/profile/06215311717664844844noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-87008723825275752742018-03-14T08:19:16.367+01:002018-03-14T08:19:16.367+01:00Ik weck ook veel in zuid frankrijk omdat ik geen v...Ik weck ook veel in zuid frankrijk omdat ik geen vriezer heb die blijft aanstaan (electra wordt af en toe afgezet omdat we er dan meerdere weken niet verblijven). Ik weck op de traditionele manier (glazen potten en weckketel): boontjes, wortelen, rode bieten(zoet-zuur). Maar verder ook nog tomaten, gevulde tomatensaus(met courgette, ui, look, paprika), rode biet, appelmoes, ratatouille maar dan gloeiend heet in lege jampotten (of grotere) en dan bewaren. Dit laatste gaat gemakkelijk een jaar mee en is niet zo omslachtig als "echt wecken".Marc Dufrainghttps://www.blogger.com/profile/01793631695154594497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-66843359192920017352018-03-13T21:06:02.596+01:002018-03-13T21:06:02.596+01:00Ik weck (gewoon met een pan) alleen tomatenpuree e...Ik weck (gewoon met een pan) alleen tomatenpuree en appelmoes. Voor de rest gebruik ik liever de vriezer, fermenteer en droog ik of maak ik in in zuur. Mijn oma maakte alles in. Twintig jaar na haar overlijden hebben we nog een aantal potten gevonden, de inhoud was nog helemaal goed, alleen verkleurd. Helenahttps://www.blogger.com/profile/08898900671650733906noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-75252701207264667152018-03-13T15:07:51.944+01:002018-03-13T15:07:51.944+01:00Mijn ervaring met het wecken: groenten als bonen, ...Mijn ervaring met het wecken: groenten als bonen, wortelen, courgetten...valt wat tegen....Men waarschuwt ook voor bacteriën ,en men raadt aan om bij het gebruik de groenten nog eens te koken.Ja wat schiet er dan nog over van de voedingswaarde??Het wecken van tomatenpuree is wel een aanrader.Ik doe er ook reeds ajuin en courgetten bij, ideaal als basis voor tomatensoep en spaghetti saus.Door het zuur gehalte zijn deze potten altijd voor 100% gelukt.Als ik volledig klaargemaakte soep weck heb ik ook al regelmatig slechte potten gehad, waarschijnlijk omdat het zuurgehalte lager is???Appelmoes is ook een aanrader, natuurlijk door de suiker.Dat is zowat mijn ervaring.Véroniquehttps://www.blogger.com/profile/04425094180777118960noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-73732073277686842132018-03-13T11:32:27.100+01:002018-03-13T11:32:27.100+01:00En dat moet dus "die wei" zijn in plaats...En dat moet dus "die wei" zijn in plaats van "die wie" ...marie-paulehttps://www.blogger.com/profile/12990326574668603327noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-44091513021248625472018-03-13T11:31:25.176+01:002018-03-13T11:31:25.176+01:00Hier nog een trouwe lezer ... ik leer heel veel ui...Hier nog een trouwe lezer ... ik leer heel veel uit je blog. Ik maak zelf ook vrij regelmatig verse kaas en gebruik de opgevangen wei als vocht bij het broodbakken ipv water. Die wie bevat inderdaad nog eiwitten, dus de kruim wordt iets malser en donkerder. Echt proeven in het brood doe je het niet. Op die manier moet ik het vocht niet weggooien, bij gebrek aan dieren.marie-paulehttps://www.blogger.com/profile/12990326574668603327noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-11306035904557096142018-03-13T11:24:05.062+01:002018-03-13T11:24:05.062+01:00Jij ook bedankt voor het compliment Doreen. :)
Ik...Jij ook bedankt voor het compliment Doreen. :)<br /><br />Ik gebruik de soda uit de natuurwinkel. Maar je kunt ook de gewone van Driehoek gebruiken.<br /><br />Wat betreft de bonte was ... probeer het een keer uit. Ik was alles met dit waspoeder, ook de fijne was. Je kunt ook de verhouding aanpassen, bijvoorbeeld wat meer zeep, als je meer parfum wilt. <br /><br />Een andere manier is om je gewone waspoeder te gebruiken maar dan de helft of tweederde ervan vervangen door soda. <br /><br />succes! :)Clarienhttps://www.blogger.com/profile/09571860406062510595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-59099248614911042832018-03-13T09:48:33.497+01:002018-03-13T09:48:33.497+01:00Hoi Clarien,
Ik wilde altijd nog een keer zeggen ...Hoi Clarien,<br /><br />Ik wilde altijd nog een keer zeggen dat ik dagelijks je blog met veel plezier lees. Een heerlijk momentje bij een bakje koffie s morgens. Je hebt een leuke leesstijl en ik leer er geregeld wat van. Dus dank!!<br /><br />Ik had deze keer een vraagje. Wat voor soort soda gebruik je? Maakt dat wat uit? Ik was altijd nog een keer van plan om de vloeibare versie uit te proberen, maar dit klinkt nog gemakkelijker... dus ik denk dat ik deze binnenkort maar eens ga proberen.<br />En kan deze trouwens ook voor de gekleurde was? Want mij staat ergens bij dat je bij de vloeibare versie geen soda doet voor gekleurde was?<br /><br />Groetjes, Doreen Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-32674290746735934172018-03-13T09:40:32.649+01:002018-03-13T09:40:32.649+01:00Meestal zelfgemaakte zeep of biologische olijfolie...Meestal zelfgemaakte zeep of biologische olijfolie zeep. Maar dit keer was het een stuk Sunlight huishoudzeep uit de supermarkt. <br /><br />Alle zeep kun je gebruiken, ook oude wit uitgeslagen zeep.Clarienhttps://www.blogger.com/profile/09571860406062510595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-41658545353162593642018-03-13T08:38:31.616+01:002018-03-13T08:38:31.616+01:00Welke soort zeep gebruik je voor het maken van was...Welke soort zeep gebruik je voor het maken van wasmiddel?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-45984602125585742362018-03-12T23:52:27.758+01:002018-03-12T23:52:27.758+01:00Met gewone bruine bonen heb je meeste kans van sla...Met gewone bruine bonen heb je meeste kans van slagen want die passen bij ons klimaat. Zelf vind ik de kidneyboon het lekkerst. Maar die heeft wel meer warmte nodig. Kievietsboon zit daar tussenin. Ook lekker.Clarienhttps://www.blogger.com/profile/09571860406062510595noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8054498344384283570.post-25617231277352668602018-03-12T23:19:55.234+01:002018-03-12T23:19:55.234+01:00Weet jij welke struikboontjes het smakelijkst zijn...Weet jij welke struikboontjes het smakelijkst zijn? <br />Stokbonen kweken gaat wat moeilijk hier op het Friese winderige platteland.Margrietnoreply@blogger.com