Helpende handen.

on maandag 15 oktober 2018





Na ruim tachtig kinderverjaardagen bij ons thuis is het groot feest als je op de verjaardag van een van je kinderen een keertje niet hoeft te organiseren en te zorgen, maar gewoon op de trein kan stappen en bij je kind aan de taart kan schuiven.

Maar ook .... wat gaat de tijd snel!!

Zo'n kind van je, dat er toch nog maar nét is ... en dat nu al helemaal zelfstandig is, en haar droomleven leeft. Studie zo'n beetje afgerond, en ze woont met twee vriendinnen in een appartement aan het Singel in Amsterdam.

Nou, wij gingen daar dus op verjaardagsvisite. Ikzelf, en moeder en broer en zus. Allemaal naar Amsterdam. Haha wat een boertjes van buuten zijn we!








Vooral voor mijn moeder een hele onderneming. Eerst die wandeling van Centraal, langs de grachten, naar het huis. Die grachten en bruggen, het is echt heuvel op heuvel af. Maar mijn moeder hield zich kras en wandelde goed mee.

Dan kom je bij het huis. Vijfde verdieping moesten we zijn. Lift? Hoezo lift? Nee hoor, is er niet.

Enfin, we zijn uiteindelijk allemaal boven gekomen. Inclusief oma. Alwaar Eline een geweldige verjaardag had gefixt, voor de hele familie van beide kanten. Echt top!








En toen was het weer gewoon maandag.

En lagen er allerlei spoedjes. Want vorige week was er het een en ander blijven liggen, door ziekte en door wat tegenslag.

Zo ligt er een doos tomaten. Echt, heerlijke zongerijpte tomaten. Maar die moet je niet de hele tijd laten liggen. Elke keer als ik daar langs kom hoor ik ze roepen ... allo allo .... hier zijn de tomaten ... en wij rotten langzaam weg ..... 

.... dus vanmorgen ben ik daar maar mee begonnen. Om zeven uur was ik aan het ketchup koken. Ach, het is niet moeilijk, maar je moet er even een moment voor vinden.

Neem de rijpste en zoetste tomaten die je hebt. Voeg er per kilo één groene paprika aan toe, een ui, een paar knoflooktenen, een half pepertje, een paar kruidnagelen, een handje verse koriander, een eetlepel zout, 35 cc azijn, 30 gram suiker, en kook alles met wat water in een uurtje gaar.





De vorige keer dat ik ketchup maakte was deze wat aan de dunne kant. Die vorige lading ketchup gebruiken we nu als saus, in pasta's enzo.

Dit keer mag de ketchup wat dikker, dus ik heb er, net als bij jam, wat geleisuiker aan toegevoegd. Per kilo tomaten een half zakje geleisuiker. En na het koken heb ik de ketchup dit keer ook gezeefd.






En voila, weer een mooi deel van de zomerse groente oogst zit achter glas.

Verder is er nog zoveel te doen deze week. Eerlijk gezegd ben ik een klein beetje gestressed. Er is namelijk veel werk blijven liggen.

De tarwe is uiteindelijk nog steeds niet gezaaid. En Bella de koe heeft in no time het weiland leeg gegeten en ze moet nu eigenlijk verplaatst. En morgen krijgen we hoog bezoek. En er is veel te doen voor de natuurvereniging.

Maar gelukkig .... is er ook veel hulp. Zoals de handen van zus en moeder die de bonen hebben gedopt vandaag.








Helpende handen dat is echt goud waard.

Mijn moeders handen met die vertrouwde ring die ze al zolang ik me kan herinneren draagt .... nou, ze heeft een hele doos vol met bonen gedopt.

En de handen van Marjan, ook aan het doppen, maar het zijn ook handen die graag dieren verzorgen. Ze loopt gewoon het weiland in en geeft Bella een uitgebreide poetsbeurt. Niet iedereen durft dat zomaar.

Bella is groot. En sterk. En soms nogal onstuimig met de horens.







En nog méér hulp.

Aan het eind van de middag stond er een doosje in de bijkeuken. Terwijl ik even weg was, was dat langs gebracht.

Als voorbereiding op de visite van morgen stond er een doos met handwerk klaar. Het zijn spullen waar ik heel blij mee ben want het scheelt mij morgenvroeg heel wat voorbereidend werk!

Dankjewel Renske!





Benieuwd wat dat is? Nou, je leest het morgen wel. 😊





6 reacties:

grandma zei

Nog gefeliciteerd met de jarige😁
Maar heeee heb je marmello????? Ik kon het nergens meer krijgen is het weer in de handel?.

Wieneke zei

Mooi verslag door een boertje van buut'n. Je hebt een dappere moeder en een dappere zus. De een klimt naar hoge hoogten en de ander poetst even een koe. Terwijl koeien best een beetje onvoorspelbaar zijn. Weet je moeder dat de vuuropaal in haar ring zeldzaam geworden is? Ze worden namelijk niet meer gedolven.

Lies zei

Omdat je zelf altijd zo lief bent, Clarien, wordt je met liefde omringd !
Lie(f)s.

Anoniem zei

Vele handen maken licht werk. Wat fijn en lief dat je moeder en zus kwamen helpen.

Clarien zei

Haha grandma ja ik heb nog marmello. Al heeeel oud want ik maak haast nooit meer jam. Ik wist helemaal niet dat het niet meer leverbaar is. En gewone geleisuiker?

Clarien zei

Lieve reacties allemaal!!! :))