Beetje van hetzelfde, weer.

on donderdag 6 september 2018




Vanmorgen zou ik mee met de plantenwerkgroep. Dat is een groepje vrijwilligers van onze vereniging, dat planten-onderzoek doet in het veld. Dat leek me nou echt leuk. Met laarzen aan en een pet op, en een handboek mee (want ik moet veel nog opzoeken helaas) en dan door de natuur struinen.

Maar het regende te hard. 't Ging niet door. Dus werd het een binnenochtend. Beetje van hetzelfde weer wat je hier al vaak zag, ben ik bang. Bonen enzo, en mais, en kruiden drogen.


 





De vriezers zijn echt magisch. Steeds denk je, het zit nu allemaal tjok en tjokvol, en dan past er toch weer wat bij. Het zijn ook kleine truukjes, zoals bijvoorbeeld alles wat in dozen zit, eruit halen, en de inhoud ervan in zakjes stoppen. Dat neemt veel minder ruimte in. Zakjes kunnen overal tussen.

Ja je ziet het goed, ik heb plastic zakken gekocht. Al ons recyclebare plastic is op. Nood breekt wet. 😊

Er is heel veel zoete mais. Ik gebruik dat in heel veel gerechten. Het maakt alles lekkerder. Het kan in pompoengerechten, het kan goed bij bonen en spek, het kan door pannenkoek en in hartige taarten. In een winterstamppot geeft het een zoet zomers tintje.

Ommelet, puree, taco's, stoofschotels, echt alles is lekkerder met wat van die zoete goudgele korrels erdoor. Van de week hadden we groentesoep. Loeiheet was die. Ik heb er een handvol doperwten en een handvol mais uit de vriezer door gedaan. De soep was meteen op eet temperatuur, en beter gevuld. En het is es wat anders dan vermicelli.




Vanmiddag werd het droog.

Nou, dan maar in mijn eigen tuin aan het struinen. Daar is ook genoeg te determineren. Haha, kijk nou, bij de knollen, wat een bende.

Ik heb ze in augustus gezaaid, knollen, tussen de stoppels van de tarwe. Zo deden ze dat vroeger. Dan had je nog verse knollen in oktober, voor mens en voor vee.

Maar die tarwe he, daar had ik nogal mee gemorst, bij het maaien. En laten liggen natuurlijk. En nu komt die overal tussen de knollen op.  Het groeit veel sneller dan die knollen. Het is één en al tarwegras.






Dat krijg je niet zomaar weg. Want overal zijn nog stoppels. Schoffel daar maar eens tussendoor.

Het bracht mij wel op een idee. Voor degenen onder jullie die tarwegrassap gebruiken voor in smoothies. Weet je hoe simpel het is om dat gras zelf te kweken? Ook gezonder, lijkt me, om het in je  eigen tuin of op je vensterbank in goeie aarde op te kweken, dan in zo'n plastic bak onder TL licht.

Nou, zaai het maar. Het kan buiten nog wel tot oktober. En veel ruimte heb je niet nodig. Of kom bij mij wat snijden. Want volgende week is het weer aangegroeid, ben ik bang.






Even iets op zolder opbergen, en ineens plensde het weer van de regen. Zat ik daar ineens opgesloten, met Bekkie, die daar woont. 

Een slim katje hoor, ze heeft daar het mooiste plekje van de hele boerderij!



0 reacties: