Yogahond.

on dinsdag 24 juli 2018




Vandaag sloeg de hitteklap toe.

Om 12 uur vanmiddag toen de warmte echt doorzette stroomde mijn energie weg als badwater door het putje. Weg. Foetsie. Ik hoorde dat ook van anderen vandaag, die buiten werken. Dat het vandaag ineens een stuk zwaarder was.

Dan maar een paar binnendagen. Net als bij regen. En ik moest toch die kruiden eens uitzoeken, die de laatste tijd verzameld zijn. Wat kun je er precies mee en wat zijn de werkzame stoffen.



 



En in de gootsteen lagen nog twee harige harry's. Het zijn gewone Hollandse suikerbieten. Die groeien ook in Moeskers Moestuin, om daar dit jaar suikerstroop en misschien wel suiker van te brouwen.

Maar hoe krijg je de suiker uit die biet?






Schillen, en in kleine stukjes hakken maar, en dan koken. Want de suiker zou dan moeten oplossen in het water. Als het een tijdje gekookt heeft ziet het de suikerbiet er net uit als knolvenkel.

Maar het smaakt heel anders. Heel zoet.




Ik heb de vloeistof gezeefd, en de pulp uitgeknepen. De vloeistof staat nu in een platte bak, ook op het plaatijzeren dak, om daar verder in te dikken in de zon. Bij de pruimen staat het. Handig hoor, een dak.

Er zullen nóg wel een paar binnendagen komen denk ik. Want het wordt maar steeds warmer. Eigenlijk best prima, een tijdje binnen. De berg achterstallige administratie ligt hier uit te puilen op tafel. En de spinnen loeren ook naar ons vanuit alle hoeken.

En ik was ook wat nieuwe dingetjes aan het opzoeken, voor de sportlessen. Er zijn van die prachtige yoga filmpjes op youtube. Maar dan moet je geen hond om je heen hebben, die hangerig is van de warmte en die mee wil doen met de yoga.






Brit loopt de kamer uit en opeens zie ik haar in de film rondlopen. Haha die Brit. Yogahond!







5 reacties:

Willem zei

Geboren in de laatste wereldoorlog, en mijn streven is om dat zo te houden, schijn ik in mijn babytijd opgegroeid te zijn met moedermelk en suikerstroop. Van mijn moeder heb ik begrepen dat ze de suikerstroop zelf maakten van suikerbieten; wassen, in stukken snijden, koken en het kookvocht na zeven in laten koken tot de gewenste dikte. relatief voordeel was dat zomer en winter door, de kookkachel aan was. Dat inkoken gebeurde dus 'even tussendoor'.
Ik heb het nooit in detail van haar te horen gekregen, want de afgelopen week was het 50 jaar geleden dat ze overging naar een andere dimensie. Het was meer een toevallig gespreksonderwerp, als het ter sprake kwam. Vooral werd benadrukt dat ik het als kind erg lekker vond en er bijna verslaafd aan was. In tegenstelling tot roggepap heb ik aan suikerstroop geen enkele bewuste herinnering.

Wat ik me afvroeg over de rogge die nog op jouw land staat, weliswaar opgehokt, is of je niet erg veel graan verliest want het lijkt me dat de rogge kurk- en kurkdroog is. Het stadium dat de korrel uit de aar valt bij de geringste aanraakt lijkt me onderhand nabij, als het al niet zover is. In mijn moerstaal noemen we dat de rogge dan 'gèurt'. Dat heeft niks met reuk of iets dergelijks te maken. Gèuren is in dit geval dat je een (korrelige) stof door bijv. een gaatje of iets vergelijkbaars, verliest. Ben eigenlijk benieuwd of dat woord ook in het Sallands bekend is.

Irene zei

Nog even een vraag over jouw wasmiddel. Een poosje terug stond dat ook in je blog en sindsdien maak ik het, tot volle tevredenheid. Echter die verhouding was 1 deel zeep, 4 delen soda. Nu 1 deel zeep, 2 delen soda. Werkt dit beter? Of maakt het niet uit?

Groeten, fijne dag, Irene

Clarien zei

Willem, de rogge is een graansoort waarbij de korrel vrij stevig in de aren zit. Het valt er wel iets uit maar nog niet zoveel. Maar ik probeer het wel binnen twee weken te dorsen. En dan nog een deel opslaan, voor de dorsdag met de oudere heren.

Irene .. ja dat wasmiddel van mij is een soort van 'organisch' iets. Ik probeer steeds nieuwe combinaties uit en verander de verhoudingen soms. Je kunt zelfs met puur soda wassen. Maar goed, ik begon met half half. Toen een tijdlang veel soda gebruikt en weinig zeep. Uiteindelijk werd dat nu dus één deel zeep op twéé delen soda.

En zo je wil wat druppels sinaasappelolie erdoor als je het bij was doet, voor een lekker geurtje.

Voor je bonte was zou je alleen zeep kunnen gebruiken (heel weinig) omdat er wordt beweert dat soda bleekt. Maar zelf merk ik eerlijk gezegd weinig van dat bleekeffect.

Anoniem zei

Zou ook graag eigengemaakt wasmiddel met soda willen gebruiken maar in de handleiding van mijn wasmachine staat dat ik sommige zaken waaronder oa soda niet mag gebruiken ivm aantasting van de aluminium onderdelen in mijn wasmachine. Dus voor gebruik eerst even de handleiding van je wasmachine lezen.

Clarien zei

Dank voor je aanvulling. Dat is zeker iets om uit te zoeken. Ik heb zelf een Miele van 22 jaar oud. Die kan er prima tegen. De soda heeft zelfs een reinigende werking op de leidingen. Maar met nieuwere machines en met andere merken weet ik het ook niet zeker.

Inderdaad, de gebruiksaanwijzing goed lezen! :)