Op zolder.

on donderdag 7 juni 2018

overal spontane korenbloemen .... in de rogge




Nog een dag of twee, drie, en dan ben ik 'bij' op de moestuin. Dan is alles gezaaid en gepoot, en dan is het alleen nog maar een kwestie van onderhoud.

Van wieden, en van bladluis weg roetsen bij de tuinbonen, en schoffelen, en rupsen en slakken weghalen. Ik gooi ze allemaal in de slootberm. Het enige wat echt wordt doodgemaakt zijn de larven van de coloradokever, op de aardappels. 

Als wij onze aardappels zouden verkopen en mijn uurtarief zouden mee tellen, zouden ze 10 euro per kilo kosten.😉 Minstens. Daar zitten dan ook 'gruwel' kosten in verwerkt, want die larven dood knijpen is een een gruwelijk vies werkje. 

En verder, af en toe wat extra compost op de bedden. Voor de veelvraten. 





Er was weer van alles te zien vandaag.

Ze zijn bezig met het fietspad. Allemaal vage graafwerkzaamheden. Een fietspad zie ik nog niet. De brug is er ook nog niet. Er kwamen wel twee kano-ers voorbij. Niet heel spannend misschien maar voor mij wel, want er komen hier echt nooit bootjes voorbij.

Wat ook raar is. Want het is heel leuk om met een bootje de Beentjesgraven af te varen. Je moet alleen wel bij elk stuw eruit en erin. Met je boot.

Ook ging het hooien vandaag verder. Omdat het zo warm is was het hooi vandaag al droog genoeg om pakjes van te maken. De boer zei dat ik goed had gegokt! 😊





Het hooi is eerst in een langwerpige berg bij elkaar geschoven, en daarna komt de pakjesmaker, of pick-up heet dat geloof ik, die het hooi vastgrijpt en samenperst.

Het is echt mooi om dat te zien. Het apparaat heeft een soort van stamper, die het verzamelde hooi bij elkaar stampt, en er een langwerpig rechthoekig pakket van drukt. Er gaan automatisch twee touwtjes omheen, en dan komt dat pakket er achter uit.







Er is al twee jaar geen extra mest op ons weiland gegaan. Het is alleen maar beweid, dit voorjaar ook nog, door de schapen en geiten. En toch, bijna 40 pakjes hooi. En ... goeie kwaliteit natuurlijk he?

Onbespoten, puur natuur, veel kruiden erin, het is echt mooi spul. Jammer dat we geen dieren hebben die het eten. Toch heb ik zelf wat pakken gehouden. Omdat dat op een hooizolder hoort. En omdat ... ach je weet nooit ... dieren komen hier soms zomaar spontaan voorbij.

Toen lag het land dus bezaaid met hooipakken. Brit vond het prachtig. Ik ook.




We moeten wel even plaats maken voor het hooi. Op de hooizolder ligt nog stro. Als ik het opzij leg om plaats te maken, liggen daar dikke lagen muizekeutels onder. Maar muizen zijn er niet.

Hier boven is het het terrein van Bekje. Er is echt geen muisje meer te bekennen op de hele hooizolder! Knap katje!






Dan wordt het hooi opgehaald en een deel bij ons op zolder opgeborgen.

Hooien.

Voor de één een routine klus, voor de ander (mij) een bijzondere agrarische handeling, erg mooi om te zien, en het geeft een rijk gevoel, dat hooi op zolder.






Ook al weet ik nog niet wat we er mee gaan doen. Het zal wel naar de geiten gaan.


9 reacties:

Anoniem zei

Hooi?
Extra logeerruimte!

Groeten
Cornelia

Willem zei

Hooi dat de ene dag gemaaid was en al de volgende dag binnengehaald kon worden had altijd een andere kleur, het was veel groener en rook ook lekkerder vond ik tenminste, dan hooi dat lange(re)tijd nodig had gehad om droog genoeg te zijn om binnengehaald te kunnen worden. Je zag en rook het zelfs ´s winters als er ´groen´ hooi gevoerd werd. De koeien aten dat liever dan het andere hooi. Er waren zelfs boeren die beweerden dat de melkgift dan ook hoger was. Geen idee of dat werkelijk waar was, maar in dat soort gevallen geloof ik ze op hun woord.

Hooi had voor ons als kind nog een andere functie. Als de appels al wel aan de boom hingen te lonken, maar nog niet rijp genoeg waren om te kunnen eten, plukten we toch wel enkele ervan en stopten die enkele dagen in het opgeslagen hooi. Na twee dagen was de appel dan consumptiegereed en konden we ons na enkele maanden onthouding, weer tegoed doen aan de vroege appels. En voor diegenen die dit versneld rijpen niet begrijpen; als je teveel, en hoeveel 'teveel' is, is erg persoonlijk, onrijpe appels eet kun je behoorlijke buikpijn krijgen. Door ervaring wijs geworden, -inderdaad ervaring is een goede leermeester- wilden we dat niet voor een tweede keer meemaken.

Hooi op rijen (rillen in mijn moerstaal) leggen noemden we in mijn geboortestreek ook wel 'zwelen' of 'zwillen'. En ook de weersspreuk "Lig in juni 't heui in 't zwad, dan hew mei ok al wèer had", is van eeuwigheidswaarde.

Jannie zei

Wat woont u daar prachtig
Mooi gezicht het hooi

Clarien zei

Willem leuke aanvulling! Ik denk dat het hooi bij jullie 'groener' was omdat het in een hooiberg ging? Hooi dat in pakjes gaat moet echt kurkdroog zijn anders gaat het schimmelen of broeien.

Maar ook dat hooi in pakken ruikt superlekker als je zo'n pak in de winter openmaakt.

Cornelia, goed idee! :D

pieke zei

wat een leuke foto's. ook leuk dat iedereen meehelpt, een oudere man op de eerste foto, kinderen op de laatste

Es zei

wat echt leuk is om nog meer eer van een baal te hebben is.....Haal eens oude eetkamer stoelen bij de kringloop met een mooie rugleuning.
Die rugleuning demonteer je en prik je in een liggende hooibaal... 2 of 3 naast elkaar en je hebt een leuk bankje is reuze leuk bij een tuinfeest of onder een overkapping. Kussentje als zitting (als je net als ik de kriebels van hooi krijgt..)
Mooie reportage mijn ezels zouden kwijlen van zulk mooi hooi....In italie zaaien ze ook wel kruiden door het weiland voor prachtige kruiden-hooi-pakketjes
X Es

Willem zei

Het hooi werd bij ons standaard binnenshuis opgeslagen. In mijn geboortedorp was er zegge en schrijve een boer die een hooiberg bij huis had. Het moest dus echt kurkdroog zijn want een waar schrikbeeld voor boeren was hooibroei. Niet alleen was je dan je voer voor de winter kwijt, maar brand was ook niet denkbeeldig. Het hooi werd pas 'ingehaald' als het echt kurkdroog was. Om te voorkomen dat er nog enige dauw op het hooi lag, werd er pas met inhalen begonnen 'as de wind en de zun der nog even overhen west is'. Op zijn vroegst dus rond 9 uur 's morgens, maar meestal pas na de koffie, dus ergens tussen 9 en 10 uur en alleen als de boeren zeiden "het wèert op heuimennen" In de landstaal "het is bestendig warm en droog weer"
Het gebeurde zelden, maar je kreeg superieur hooi als het superdrogend weer was zoals aan het begin van deze week. Meestal zat er wel enige dagen tussen maaien en inhalen, en dat hooi rook ook anders en was bruiner voor mijn gevoel. Nou ben ik niet de juiste persoon om een kleur te bepalen, want ik ben, zeer eufemistisch uitgedrukt, nogal kleurenzwak.

Je ziet, over hooien is veel te zeggen en schrijven.

Clarien zei

Es wat een geweldig leuk idee! En jammer dat je zo ver woont anders kreeg je hooi voor je ezels! Het is toch wel wat ... hooi in de dierenwinkel kost een fortuin, vooral als er een ietsiepietsie goudsbloem of brandnetel in zit. Terwijl als je zelf een tuintje hebt je zo makkelijk hooi kan maken. naja.

Willem 'het weert ook in Punthorst' ... wat een geluk hadden wij!! Gister gehooid, vandaag regen! :))

Moestuin hippie zei

Hoi Clarien,
kan je het hooi niet voor je aarbeien gebruiken? Ik heb een paar weken geleden stro gekocht, nou, dat is niet goedkoop hoor. Hooi is natuurlijk wat dunner maar toch functioneel voor onder de aardbeien lijkt mij.
Groetjes